Wat wel en niet eten als je zwanger wilt worden

Zwangerschapsdieet: Wat te eten als je zwanger wilt worden

Last Updated: January 19, 2024By Tags:

Als je je afvraagt wat je moet doen vóór de zwangerschap, is dit het perfecte moment om je voedingspatroon te herzien. Laten we eerlijk zijn. de meesten van ons kunnen wel een revisie van hun dieet gebruiken en er is geen betere reden om je lichaam een nieuwe start te geven.Het zorgen voor een goede inname van de juiste voedingsstoffen – en het vermijden van ongezonde voeding – kan je kansen om zwanger te worden verbeteren. Bovendien voorziet het je lichaam van de beste bouwstenen voor het vormen en laten groeien van een baby.

Ook je gewicht is een belangrijke factor, aangezien zowel over- als ondergewicht het moeilijker kan maken om zwanger te worden. Streef naar een gezond gewicht voor je lengte door een gevarieerd dieet te volgen dat rijk is aan goede, verse voeding. Combineer dit met regelmatige lichaamsbeweging en vermijd zowel overmatig als te weinig eten. Idealiter zou je een BMI moeten hebben tussen 18,5 en 25.

Voedingsmiddelen die je moet eten als je zwanger wilt worden

Wat is het beste dieet voor de zwangerschap? Nou, eerst wat basisadvies – probeer maaltijden zelf te maken, zoveel mogelijk met verse ingrediënten. Vermijd kant-en-klaarmaaltijden, die vaak veel zout, vet en suiker bevatten. Voor een gezond dieet ter voorbereiding op je zwangerschap, streef ernaar om dagelijks het volgende op te nemen:

  • Fruit en groenten voor vitamines en vezels: Probeer een zo breed mogelijk scala aan verschillende kleuren en soorten te eten.
  • Pasta, granen, aardappelen en brood voor koolhydraten: Laat dieetplannen met weinig koolhydraten even achterwege. Je lichaam heeft energie nodig, en koolhydraten zijn de belangrijkste energieleveranciers. Complexe koolhydraten geven energie geleidelijker vrij, dus denk aan volkorenpasta in plaats van een frietje.
  • Goede eiwitten om de conceptie te bevorderen: Als je geen vlees eet, kun je eiwitten halen uit bruine rijst, bonen en linzen, en hummus.
  • Zuivelproducten voor calcium: Recent onderzoek suggereert dat calcium een rol kan spelen in de groei van een embryo. Zodra je zwanger bent, heb je veel calcium nodig – voor het groeien van tanden en botten van de baby. Zuivel zoals melk bij je ontbijtgranen of yoghurt zijn een gemakkelijke manier om calcium toe te voegen aan je dieet. Veganisten kunnen calcium halen uit soja of groene groenten.
  • Mager vlees, eieren, peulvruchten en vis voor eiwitten: Probeer rood vlees te beperken en maak sommige van je eiwitporties vegetarisch. Tofu en quinoa worden bijzonder beschouwd als ‘vruchtbaarheidsvoedsel’.
  • Noten, avocado, zaden en vette vis voor essentiële vetzuren: Deze zijn cruciaal voor een gezonde voeding voorafgaand aan de zwangerschap. Essentiële vetzuren spelen een belangrijke rol in de hormoonproductie.

Vergeet ook je vloeistoffen niet:

  • Drink voldoende water: Ongeveer 1-2 liter per dag. Water helpt bij het transport van hormonen in het lichaam en kan zelfs het baarmoederhalsslijm verdunnen, wat het voor sperma makkelijker maakt om te zwemmen.

Water blijkt inderdaad het elixer van het leven te zijn en houdt vrijwel elk orgaan in het lichaam soepel draaiende.

Voedingsmiddelen die je moet vermijden als je zwanger wilt worden

Hoewel het kan aanvoelen alsof er een eindeloze lijst is van dingen die je moet vermijden tijdens de zwangerschap, is het ook belangrijk om aandacht te besteden aan je voedingskeuzes vóór je zwanger wordt. Hier zijn enkele punten om rekening mee te houden als je een zwangerschap overweegt:

  • Lever en paté: Deze bevatten veel vitamine A. Een teveel aan vitamine A, vooral uit vlees en vis, kan geboorteafwijkingen veroorzaken. Het is het retinoltype vitamine A dat problematisch is – de plantaardige variant (bètacaroteen) is veilig.
  • Grote zeedieren zoals haai, zwaardvis en marlijn: Deze bevatten hoge niveaus van kwik, wat schadelijk kan zijn voor het zenuwstelsel van een zich ontwikkelende baby.
  • Vette vis: Denk aan makreel, zalm, sardines en verse tonijn. Beperk de consumptie tot twee porties per week. Hoewel ze gezond zijn, kunnen ze verontreinigingen bevatten die zich in je lichaam kunnen ophopen.
  • Bewerkte voeding en eenvoudige koolhydraten en suikers: Probeer deze te beperken. Ze bieden weinig voedingswaarde en bevatten vaak veel zout en suiker.
  • Alcohol: Volgens de richtlijnen van het Royal College of Obstetricians and Gynaecologists zouden vrouwen die proberen zwanger te worden alcohol helemaal moeten vermijden. Mocht je toch alcohol drinken, beperk dit dan tot 1-2 eenheden, 2-3 keer per week en vermijd zware drinkpartijen.
  • Cafeïne: Hoewel er geen overtuigend bewijs is dat cafeïne schadelijk is, is het aan te raden om de inname te beperken tijdens het proberen zwanger te worden.

Moet ik vóór de zwangerschap een vitaminesupplement nemen?

Een goed voedingssupplement kan helpen om ervoor te zorgen dat je alle vitamines en mineralen binnenkrijgt die je nodig hebt. Het is geen wondermiddel tegen een slecht dieet, maar wel een goed idee als je probeert zwanger te worden.

Zorg ervoor dat je een supplement kiest dat speciaal bedoeld is voor de conceptie- of zwangerschapsperiode. Sommige andere supplementen bevatten stoffen zoals de retinolvorm van vitamine A of visleverolie, die niet geschikt zijn tijdens de zwangerschap.

Bij pre-zwangerschapsvitaminen is het erg belangrijk om foliumzuur te nemen, omdat dit helpt het risico op neurale buisdefecten zoals spina bifida te verminderen. Het wordt aanbevolen om dagelijks foliumzuur te nemen tijdens het proberen te verwekken en gedurende de eerste 12 weken van de zwangerschap. Een algemeen prenataal vitaminesupplement is de beste optie – de meeste supplementen bevatten de aanbevolen 400 mcg foliumzuur.

Sommige vrouwen hebben echter een hogere dosis van 5 mg per dag nodig (raadpleeg je huisarts voor een recept). Je hebt de hogere dosis nodig als je een kind of naast familielid hebt met een neurale buisdefect zoals spina bifida (of als jij of je partner dat hebben); als je een BMI van boven de 30 hebt; als je diabetes hebt of medicijnen voor epilepsie neemt; als je sikkelcelziekte, coeliakie of thalassemie hebt.

Vitamine D is een andere vitamine die je zou moeten overwegen voor de zwangerschap, omdat het helpt bij de ontwikkeling van sterkere botten. Dit doet het door de hoeveelheid calcium en fosfaat in het lichaam te reguleren. Het wordt aangeraden om dagelijks een supplement met 10 mcg vitamine D te overwegen voor iedereen boven de vijf jaar, vooral wanneer de zon niet te zien is (wat vaak voorkomt). Dit is vooral belangrijk als je een donkere huidskleur hebt of je meestal bedekt als je buiten bent, omdat je dan een groter risico loopt op een vitamine D-tekort.

Wat moeten mannen eten als ze zwanger willen worden?

De kans om zwanger te worden is ongeveer fiftyfifty. Hoewel het dieet van de aanstaande vader niet zo cruciaal is voor de groei van de baby als dat van de moeder, is het toch belangrijk dat ook zij gezond eten voorafgaand aan de conceptie. Om de vruchtbaarheid te verbeteren, is het raadzaam dat mannen voedingsmiddelen consumeren die rijk zijn aan zink, selenium en foliumzuur. Dit zijn bijvoorbeeld paranoten, groene groenten, walnoten en vijgen. Het is ook essentieel dat ze voldoende water drinken om gehydrateerd te blijven, wat kan bijdragen aan een hoger aantal zaadcellen.

Zink speelt een belangrijke rol bij de productie van kwalitatief goed sperma, en foliumzuur is gunstig voor beide partners. Het streven naar een dieet rijk aan vers fruit, groenten en volkoren producten is ideaal, hoewel dit niet altijd haalbaar is. Het is ook verstandig voor jullie beiden om de inname van cafeïne en alcohol te beperken en overmatig eten te vermijden. Vooral alcohol kan een invloed hebben op de vruchtbaarheid bij mannen.

Blijf op de hoogte

Mis geen enkel artikel meer, schrijf je in en blijf op de hoogte!

About the Author: Michelle Marits

Michelle Marits
Michelle Marits is een toegewijde moeder en ervaren blogger met een passie voor alles wat met baby's en kinderen te maken heeft. Met een achtergrond in pedagogiek en een rijke ervaring als moeder, deelt ze waardevolle inzichten, praktische tips en oprechte verhalen over het ouderschap. Van voeding en opvoeding tot spel en ontwikkeling, Michelle's blogartikelen zijn een bron van steun en inspiratie voor ouders op zoek naar advies en herkenning in de prachtige, maar soms uitdagende reis van het opvoeden van kinderen.

Leave A Comment