Asherman Syndroom: Oorzaak, symptomen en oplossing
Asherman Syndroom wordt gekenmerkt door verklevingen in de baarmoederholte. De symptomen zijn onder andere beperkt bloedverlies tijdens de menstruatie, moeite met zwanger worden, miskramen, onderbuikpijn en onregelmatige menstruaties. Mogelijke oorzaken zijn curettage na een miskraam, een keizersnede, baarmoederoperaties en infecties. De diagnose wordt meestal gesteld via een hysteroscopie, waarbij de binnenkant van de baarmoeder wordt geïnspecteerd.
Wat is het Asherman Syndroom?
Als je het Asherman Syndroom hebt, ook wel de ziekte van Asherman genoemd, dan heb je één of meer verklevingen in je baarmoederholte. Deze littekens ontstaan vaak door een operatie of ingreep, zoals een curettage.
Hierdoor raakt het baarmoederslijmvlies beschadigd. Het littekenweefsel zorgt ervoor dat de wanden van de baarmoeder deels aan elkaar vastzitten. Hierdoor kan het baarmoederslijmvlies, dat normaal aan de baarmoederwand groeit ter voorbereiding op een eventuele innesteling van een embryo, zich niet goed ontwikkelen.
Dit heeft gevolgen voor je menstruatie en je vermogen om zwanger te worden.
Symptomen ziekte van Asherman
Het Asherman Syndroom is nog vrij onbekend en geeft vaak weinig klachten. Als je geen kinderwens hebt, kan het zijn dat je er nooit achter komt dat je dit syndroom hebt. Heb je recent een operatie of ingreep aan je baarmoeder gehad en menstrueer je daarna niet of nauwelijks, dan kan het zijn dat je het Asherman Syndroom hebt. Mogelijke symptomen zijn:
- Nauwelijks of geen bloedverlies tijdens je menstruatie
- Bruine afscheiding
- Moeite om zwanger te worden
- Herhaalde miskramen
- Pijn in je onderbuik
- Onregelmatige of uitblijvende menstruatie
- Pijnlijke menstruatie
Deze klachten kunnen ook bij andere aandoeningen voorkomen, zoals PCOS, stress, of een bekkenontsteking. Neem bij dergelijke klachten altijd contact op met je huisarts.
Oorzaken Asherman Syndroom
Waarom de ene vrouw het Asherman Syndroom krijgt en de andere niet, is nog onbekend. Wel blijkt vaak dat vrouwen met dit syndroom een dunner baarmoederslijmvlies hebben. Enkele mogelijke oorzaken van het syndroom zijn:
- Een curettage
- Handmatige verwijdering van de placenta na de bevalling
- Een keizersnede
- Een operatie aan de baarmoeder
- Een infectie aan de baarmoeder
- Tuberculose
- Verwijdering van de placenta
- Het verwijderen van een poliep of vleesboom
Diagnose Asherman Syndroom
Als de arts vermoedt dat je het Asherman Syndroom hebt, zal hij je eerst onderzoeken. Om de diagnose te bevestigen, wordt er een kijkoperatie (diagnostische hysteroscopie) uitgevoerd wanneer je niet ongesteld bent.
Tijdens deze procedure gaat de gynaecoloog met een hysteroscoop via de vagina de baarmoeder binnen om te controleren op verklevingen.
Een hysteroscoop is een dunne, holle buis met een lichtbundel en een camera, waardoor de baarmoeder goed in beeld kan worden gebracht. Deze procedure vindt plaats op de polikliniek, zodat je dezelfde dag nog naar huis kunt.
Mogelijke behandelingen bij het Asherman Syndroom
Het Asherman Syndroom komt niet vaak voor, maar is gelukkig meestal goed te behandelen. Er zijn drie behandelopties als je het syndroom hebt:
Milde verklevingen
Als er slechts een klein beetje verkleving in de baarmoeder zit, kan de gynaecoloog dit tijdens de kijkoperatie direct doorknippen met een klein schaartje. Bij ongeveer de helft van de vrouwen met het syndroom is dit het geval.
Deze procedure wordt poliklinisch uitgevoerd, zodat je na de ingreep direct naar huis kunt.
Ernstige verklevingen
Als er ernstige verklevingen zijn, is een operatie nodig. Bij de andere helft van de vrouwen is dit het geval. De verklevingen worden via de vagina verwijderd, wat met of zonder verdoving kan, afhankelijk van jouw voorkeur.
Na de operatie wordt er een gel in de baarmoeder ingebracht of een hormoon- en koperloos spiraaltje geplaatst om te voorkomen dat de wanden weer aan elkaar kleven. Dit helpt ook het baarmoederslijmvlies te genezen.
Soms krijg je na de operatie extra vrouwelijke hormonen in de vorm van pillen om het herstel te bevorderen. De genezing duurt meestal 6 tot 12 weken.
Als je zwanger wilt worden, kan het spiraaltje na deze periode worden verwijderd. Daarna volgt een controle met een nieuwe kijkoperatie om te zien of de baarmoeder goed genezen is.
Zeer ernstige verklevingen
In zeldzame gevallen zijn de verklevingen zo ernstig dat opereren niet mogelijk is en de verklevingen niet kunnen worden verwijderd.
Als je zwanger wilt worden, is het belangrijk om eerst de verklevingen te laten verwijderen, indien mogelijk.
Het Asherman Syndroom en zwanger worden
Als de wanden van je baarmoeder aan elkaar verkleefd zijn, kan zwanger worden erg moeilijk zijn. Verklevingen in de baarmoederholte kunnen voorkomen dat zaadcellen de baarmoeder bereiken.
Zelfs als je zwanger wordt, zijn er risico’s zoals een verhoogde kans op een miskraam of een vastzittende placenta.
Gelukkig is het Asherman Syndroom goed te behandelen. Na een succesvolle behandeling is het vaak mogelijk om zwanger te worden.
Artsen adviseren om snel na de operatie te proberen zwanger te worden, omdat de verklevingen kunnen terugkeren. Tijdens de zwangerschap zal je in het ziekenhuis goed in de gaten worden gehouden.
Als je bevalt, moet dit in het ziekenhuis gebeuren vanwege je medische achtergrond. Verklevingen kunnen opnieuw ontstaan na de bevalling, een miskraam of een curettage, maar het is ook mogelijk dat je geen nieuwe verklevingen krijgt.
Helaas is het vooraf niet te voorspellen hoe dit proces bij jou zal verlopen.
Blijf op de hoogte
Mis geen enkel artikel meer, schrijf je in en blijf op de hoogte!
[…] Asherman Syndroom wordt gekenmerkt door verklevingen in de baarmoederholte. De symptomen zijn onder andere beperkt bloedverlies tijdens de menstruatie, moeite met zwanger worden, miskramen, onderbuikpijn en onregelmatige menstruaties. Mogelijke oorzaken zijn curettage na een miskraam, een keizersnede, baarmoederoperaties en infecties. De diagnose wordt meestal gesteld via een hysteroscopie, waarbij de binnenkant van de baarmoeder wordt […]