Wat kan je aan stuwing doen?

Wat te doen bij stuwing?

Last Updated: December 25, 2023By Tags: ,

Tijdens de zwangerschap ondergaat je lichaam significante veranderingen. Door ons hierop voor te bereiden, kunnen we de impact beter begrijpen en beheersen. Ook postpartum blijven hormonale schommelingen je lichaam beïnvloeden.

Stuwing, bijvoorbeeld, is een veelvoorkomend fenomeen waarbij je borsten vol en soms pijnlijk aanvoelen. Dit ervaar je vaak voor het eerst in de kraamweek, wanneer je melkproductie begint, wat ongemak en zelfs verhoging kan veroorzaken.

Wat zijn dan de stappen die je kunt nemen om deze onaangename sensaties te verzachten en de impact van stuwing te minimaliseren?

Wat is stuwing?

Het fenomeen ‘stuwing’ is je mogelijk bekend, wellicht uit een babyboek of gesprek. Maar wat betekent het nu echt? Stuwing beschrijft het volle, gespannen gevoel in de borsten na de bevalling. Typisch, enkele dagen na de geboorte, begint de melkproductie toe te nemen. Deze verandering, al ingezet tijdens de zwangerschap, wordt voelbaar wanneer je baby er is en de productie van echte moedermelk geleidelijk op gang komt. Je merkt een duidelijke verschuiving wanneer het colostrum, de eerste voeding voor je baby, plaatsmaakt voor moedermelk, wat leidt tot grotere en vollere borsten.

Het op gang komen van moedermelk is een positief signaal; het duidt erop dat je lichaam effectief melk aanmaakt voor je baby. Dit proces kan desondanks ongemakkelijk zijn. Stuwing kan pijnlijk zijn en zorgen voor een gespannen gevoel in één of beide borsten, kloppende pijn, temperatuurstijgingen en pijnlijke zwellingen. Het is belangrijk om deze symptomen serieus te nemen om complicaties zoals borstontsteking te vermijden.

Wat kan je doen bij stuwing?

Stuwingssymptomen zijn inderdaad onaangenaam, maar meestal geen reden voor grote bezorgdheid. Het is normaal dat je in deze fase gespannen, volle en pijnlijke borsten ervaart. Deze symptomen verdwijnen vaak vanzelf zodra de melkproductie stabiel is en je baby goed drinkt. Toch kun je soms stuwing blijven voelen, vooral als een voeding wordt overgeslagen of als je probeert het aantal voedingen te verminderen. Gelukkig bestaan er diverse methoden die je zelf kunt toepassen om de ongemakken van stuwing te verlichten.

Blijf je kindje voeden

De meest directe aanpak om stuwing te verlichten is frequent voeden. Door je baby regelmatig aan te leggen, vermindert de druk in je borsten meteen. Mocht het voeden uitdagend zijn, experimenteer dan met diverse houdingen. We erkennen dat borstvoeding niet voor elke moeder haalbaar is. Als je om bepaalde redenen geen borstvoeding kunt of wilt geven, is het aanleggen van je baby misschien geen mogelijke oplossing.

Afkolven kan helpen bij stuwing

Afkolven is een effectieve strategie om snel de druk in je borsten te verlichten. Deze methode helpt onmiddellijk bij het verminderen van pijn en spanning. Bovendien kun je de afgekolfde melk opslaan voor later gebruik voor je baby. Als je geen borstvoeding of afgekolfde melk geeft, kun je nog steeds kort kolven om de ergste druk te verlichten. Normaal gesproken zal de druk afnemen als je stopt met het aanleggen van je baby, en de stimulans voor nieuwe melkproductie zal geleidelijk verdwijnen. In situaties waar de druk oncomfortabel hoog wordt, kan kolven een welkome verlichting bieden.

Draag een strakke beha om stuwing te verminderen

Het ervaren van volle en gespannen borsten is onaangenaam. Paradoxaal genoeg kan een stevige beha verlichting bieden. Deze geeft namelijk ondersteuning aan je zware borsten en biedt tegendruk. Ontdek zelf of een stevige beha jou comfort biedt tijdens periodes van stuwing.

Pijnlijke borsten mag je masseren

Het verzachten van de druk in je borsten is mogelijk door ze te masseren onder een warme douche. Dit helpt de borsten te ontspannen en de intensiteit van de druk te verminderen. Warm water kan ook effectief zijn in het verzachten van pijn en het losmaken van de borsten. Idealiter doe je dit net voor een voedingssessie.

Gebruik een kompress

Pas kompressen toe. Plaats warme kompressen op je borsten voor ongeveer 1-2 minuten voor je gaat voeden of wanneer je merkt dat er melk lekt. Dit helpt niet alleen de pijn te verzachten, maar verbetert ook de toeschietreflex. Tussen de voedingen door kunnen koude kompressen helpen bij het verlichten van pijn. Het is echter aan te raden om je borsten warm te houden juist voor het voeden.

Wissel regelmatig van houding

Gebruik verschillende voedingshoudingen om de druk op je borsten te verlichten en stuwing te verminderen. Afwisseling in houding kan helpen om de melkstroom gelijkmatig te verdelen en comfort te verhogen.

Blijf op de hoogte

Mis geen enkel artikel meer, schrijf je in en blijf op de hoogte!

About the Author: Michelle Marits

Michelle Marits
Michelle Marits is een toegewijde moeder en ervaren blogger met een passie voor alles wat met baby's en kinderen te maken heeft. Met een achtergrond in pedagogiek en een rijke ervaring als moeder, deelt ze waardevolle inzichten, praktische tips en oprechte verhalen over het ouderschap. Van voeding en opvoeding tot spel en ontwikkeling, Michelle's blogartikelen zijn een bron van steun en inspiratie voor ouders op zoek naar advies en herkenning in de prachtige, maar soms uitdagende reis van het opvoeden van kinderen.

One Comment

  1. […] Tegen pijnlijke stuwing, verkrijgbaar bij de […]

Leave A Comment