Mijn baby heeft de hik

Mijn baby heeft de hik

Last Updated: June 4, 2024By

Baby’s krijgen regelmatig de hik, en dit is volkomen onschuldig. Maar wat veroorzaakt eigenlijk de hik bij baby’s, ervaren zij hier hinder van, en wat kun je doen om de hik te verlichten?

Baby’s kunnen al in de baarmoeder de hik krijgen, waarbij je als moeder kleine schokjes voelt.

Na de geboorte ervaren veel baby’s nog steeds regelmatig de hik, vaak na het voeden aan de borst of uit een flesje. Hoewel volwassenen de hik vaak als hinderlijk beschouwen, hebben baby’s er meestal geen last van. Ze kunnen zelfs gewoon door de hik heen slapen.

Het verschijnsel van de hik bij een baby is volkomen onschuldig en wordt vaak gezien als een teken van goede groei en ontwikkeling. De exacte functie van de hik is onbekend; het lijkt geen essentieel doel te dienen.

Wat is de hik?

De hik ontstaat door een plotselinge en krachtige onwillekeurige samentrekking van het middenrif, de grote spier die de longen van de buik scheidt. Deze spasme treedt op wanneer het middenrif wordt geprikkeld.

Bij baby’s is het middenrif nog niet volledig ontwikkeld, waardoor het gemakkelijk geprikkeld raakt. Dit kan gebeuren als een baby te snel of te veel eet of drinkt, of veel lucht inslikt tijdens het voeden, wat vaak leidt tot de hik na de voeding.

Premature baby’s ervaren vaker de hik omdat hun middenrif minder ontwikkeld is. Ook baby’s met reflux zijn gevoeliger voor de hik.

Bij reflux sluit het klepje tussen de slokdarm en de maag niet goed, waardoor maaginhoud terug kan stromen en het middenrif kan prikkelen, resulterend in de hik.

Hoelang duurt de hik bij een baby?

Gemiddeld kan een baby één tot vijftig keer per minuut de hik hebben, waarbij zowel de frequentie als de duur per keer kunnen verschillen.

Over het algemeen ervaren baby’s weinig hinder van de hik. Echter, als ze willen eten of slapen en de hik dit verstoort, kan het voor ongemak zorgen.

Oorzaken van hik bij een baby

De hik bij baby’s kan verschillende directe oorzaken hebben:

  • Te snel drinken: Hierbij kan lucht mee naar binnen komen die het middenrif prikkelt.
  • Overvoeden: Een vol buikje kan opzwellen, wat weer leidt tot rekking van het middenrif.
  • Luchtinslikken: Dit gebeurt vaak wanneer er geen goed vacuüm wordt gevormd tijdens het geven van borstvoeding.
  • Temperatuurdaling: Bij sommige baby’s kunnen de spieren, inclusief het middenrif, samentrekken als reactie op koudere omgevingstemperaturen.
  • Allergieën: Baby’s die last hebben van astma of een allergie kunnen moeite hebben met het binnenkrijgen van genoeg lucht, wat leidt tot snelle ademhaling en soms spastische bewegingen van het middenrif.

De hik bij je baby voorkomen

Hoewel het niet altijd mogelijk is om de hik bij je baby volledig te voorkomen, kun je deze tips proberen om de kans te verkleinen:

  • Kleinere, frequentere voedingen: Verdeel de dagelijkse hoeveelheid melk over meerdere kleinere voedingen in plaats van enkele grote.
  • Voedingshouding: Probeer je baby tijdens het voeden rechtop te houden, of laat hem zitten als dat mogelijk is.
  • Let op geluiden tijdens het drinken: Als je baby slurpgeluiden maakt aan de borst, kan dit duiden op het inslikken van lucht. Probeer je tepel dieper in zijn mondje te plaatsen.
  • Controleer de flesspeen: Zorg ervoor dat de opening van de flesspeen niet te groot is, want dit kan leiden tot het inslikken van lucht. Vervang de speen indien nodig.
  • Check op blokkades in de fles: Zorg dat de fles vrij is van melkresten die luchtinsluiting kunnen bevorderen tijdens het drinken.
  • Laat je baby boeren: Probeer tijdens en na de voeding je baby te laten boeren, om ingeslikte lucht te verminderen.
  • Houd je baby na de voeding rechtop: Dit kan helpen voorkomen dat er lucht in zijn maag blijft die hik kan veroorzaken.

Hoe stop je de hik van je baby?

Hoewel de hik vanzelf overgaat, kun je proberen het comfort van je baby te vergroten door de spanning op het middenrif te verminderen. Experts adviseren vaak om de hik gewoon zijn gang te laten gaan, maar als je de hik wilt proberen te stoppen, kun je deze tips overwegen:

  • Masseer zachtjes de rug: Doe dit terwijl je baby rechtop zit om te helpen ontspannen.
  • Afleiding: Speel een simpel spelletje zoals kiekeboe om de aandacht van de hik af te leiden.
  • Geef een fopspeen: Soms kan het zuigen op een fopspeen helpen de hik te kalmeren.

Maak je geen zorgen

Als je geen succes hebt met het stoppen van de hik, maak je dan geen zorgen. De hik is volkomen onschuldig en verdwijnt meestal snel. De meeste baby’s ondervinden er weinig ongemak van.

Als je desondanks bezorgd bent, is het altijd verstandig om contact op te nemen met de huisarts, vooral als de hik van invloed lijkt te zijn op het drink- of eetgedrag van je baby.

Een bezoekje aan de dokter kan nooit kwaad als je je zorgen maakt.

Blijf op de hoogte

Mis geen enkel artikel meer, schrijf je in en blijf op de hoogte!

About the Author: Michelle Marits

Michelle Marits
Michelle Marits is een toegewijde moeder en ervaren blogger met een passie voor alles wat met baby's en kinderen te maken heeft. Met een achtergrond in pedagogiek en een rijke ervaring als moeder, deelt ze waardevolle inzichten, praktische tips en oprechte verhalen over het ouderschap. Van voeding en opvoeding tot spel en ontwikkeling, Michelle's blogartikelen zijn een bron van steun en inspiratie voor ouders op zoek naar advies en herkenning in de prachtige, maar soms uitdagende reis van het opvoeden van kinderen.

Leave A Comment