De voordelen van leren zwemmen op school

Voordelen van zwemmen voor kinderen op school

Last Updated: February 15, 2024By Tags: ,

Zwemmen: het is de enige sport die levens redt, maar toch verlaat een op de vier kinderen de basisschool zonder te kunnen zwemmen. Ontdek waarom deze essentiële vaardigheid je kinderen helpt, zowel op school als daarbuiten.

Kinderen houden van zwemmen en het heeft veel voordelen voor hun lichamelijke en geestelijke gezondheid. Het is ook de enige sport die hun leven kan redden en een essentiële levensvaardigheid voor kinderen. Uit onderzoek blijkt dat een op de vier kinderen de school verlaat zonder te kunnen zwemmen, en dit zou kunnen oplopen tot zes op de tien in 2025. Dit is nog zorgwekkender als je bedenkt dat 25% van alle kinderen op de basisschool het risico loopt om te verdrinken.

De meeste kinderen die risico lopen, komen uit sociaal achtergestelde milieus en etnische minderheden: 80% van de zwarte kinderen en 78% van de Aziatische kinderen kunnen niet zwemmen. Bovendien verergert de crisis in de kosten van levensonderhoud de situatie door het sluiten van zwembaden, vooral in arme gebieden.

Leren zwemmen

Zwemles op school kan levens redden door zelfs de meest zelfverzekerde zwemmer te leren hoe hij in het water uit de problemen kan komen. Het lesprogramma omvat het aanleren van verschillende slagen zoals voorcrawl, rugslag en schoolslag, met als doel kinderen in staat te stellen zelfverzekerd, vaardig en competent te zwemmen over een afstand van ten minste 25 meter.

Daarnaast leren kinderen tijdens zwemlessen op school hoe ze veilig kunnen zijn in en rond het water in verschillende omgevingen, zoals stranden, meren en kanalen. Kinderen leren essentiële levensreddende zwemvaardigheden die ze in een noodsituatie kunnen gebruiken.

Het is een geweldige manier om te bewegen

Nu kinderen steeds meer tijd zittend doorbrengen met gadgets en schermen, is het belangrijk om beweging als prioriteit te stellen voor hun lichamelijke ontwikkeling. Zwemmen is een leuke, cardio-oefening met weinig impact die de lichamelijke gezondheid bevordert, inclusief verbeterde kracht en uithoudingsvermogen. Bovendien leer je tijdens zwemlessen verschillende trappen en slagen die spierkracht opbouwen en motorische vaardigheden verbeteren, vooral als je er op jongere leeftijd mee begint.

Het is goed voor hun gezondheid

Zwemmen verbetert de gezondheid van hart en bloedvaten en longen van kinderen door ze te leren hun ademhaling onder controle te houden, hun longcapaciteit te vergroten en de hart-longcoördinatie te verbeteren. Het heeft ook voordelen voor de geestelijke gezondheid, omdat het een kalmerend effect heeft en endorfine vrijmaakt dat stress en angst vermindert en kinderen een goed gevoel geeft.

Helpt hun zelfvertrouwen op te bouwen

Leren zwemmen kan intimiderend zijn voor kinderen, maar naarmate ze vorderen met de lessen en nieuwe vaardigheden opdoen, krijgen ze meer zelfvertrouwen en een gevoel van voldoening. Zwemmen leert je ook veerkracht, die je zowel in als buiten het water kunt gebruiken. Groepszwemlessen verbeteren ook de sociale vaardigheden en zelfverzekerde zwemmers kunnen lekker spetteren met vrienden en familie.

Opent de deur naar andere activiteiten!

Als je kind eenmaal zelfverzekerd kan zwemmen, zijn er nog zoveel andere leuke dingen die hij of zij kan doen. Als ze zelfverzekerd zijn in het water en weten hoe ze zichzelf in veiligheid moeten brengen, kunnen ze op vakantie spetteren in een zwembad en ook andere wateractiviteiten uitproberen. Denk bijvoorbeeld aan kajakken, kanoën en duiken.

Helpt ze beter slapen

Als je kind vol tomeloze energie zit, is lichaamsbeweging de beste manier om daar wat van kwijt te raken, en zwemmen is een briljante manier om wat energie kwijt te raken. Omdat ze veel verschillende spieren gebruiken om zichzelf door het water te duwen en te trappen, zal je kind zich vermoeider voelen op de dagen dat het zwemles heeft, dus zal het gemakkelijker dan normaal zijn om naar bed te gaan!

Het is leuk!

Hoewel leren zwemmen ontmoedigend kan zijn voor kinderen, groeit hun zelfvertrouwen en vaardigheid, wat leidt tot plezier in het spetteren en spelen met vriendjes. Zwemmen is leuk voor alle leeftijden en vaardigheden en biedt niet alleen kennis over waterveiligheid en fysieke en mentale voordelen, maar ook een langdurige plezierige activiteit.

Blijf op de hoogte

Mis geen enkel artikel meer, schrijf je in en blijf op de hoogte!

About the Author: Michelle Marits

Michelle Marits
Michelle Marits is een toegewijde moeder en ervaren blogger met een passie voor alles wat met baby's en kinderen te maken heeft. Met een achtergrond in pedagogiek en een rijke ervaring als moeder, deelt ze waardevolle inzichten, praktische tips en oprechte verhalen over het ouderschap. Van voeding en opvoeding tot spel en ontwikkeling, Michelle's blogartikelen zijn een bron van steun en inspiratie voor ouders op zoek naar advies en herkenning in de prachtige, maar soms uitdagende reis van het opvoeden van kinderen.

One Comment

  1. […] Zwemmen: het is de enige sport die levens redt, maar toch verlaat een op de vier kinderen de basisschool zonder te kunnen zwemmen. Ontdek waarom deze essentiële vaardigheid je kinderen helpt, zowel op school als daarbuiten. Kinderen houden van zwemmen en het heeft veel voordelen voor hun lichamelijke en geestelijke gezondheid. Het is ook de  […]

Leave A Comment