Voorbereiding op zwangerschap

Voorbereiding op zwangerschap: 12 manieren om je lichaam voor te bereiden op conceptie

Last Updated: January 16, 2024By Tags:

Voorbereid om een baby te krijgen? Het gereed maken van je lichaam is de allereerste stap op deze belangrijke reis naar ouderschap.

Waarom is het belangrijk om je voor te bereiden op een zwangerschap?

Het is belangrijk om van je gezondheid een prioriteit te maken, ongeacht of je van plan bent zwanger te worden. We begrijpen echter dat het leven soms in de weg staat. Niettemin, als je je voorbereidt op een zwangerschap, is het van vitaal belang om in optimale gezondheid te verkeren, om je kansen op conceptie te vergroten en zwangerschapsrisico’s te minimaliseren. Zelfs de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) benadrukt het belang van preconceptiezorg voor alle vrouwen in de vruchtbare leeftijd, zelfs als zwangerschap niet is gepland.

Als je overweegt om zwanger te worden, is het raadzaam om minstens drie maanden voor de actieve pogingen te beginnen met de voorbereiding op een zwangerschap. Dit komt doordat het ongeveer 90 dagen duurt voordat eicellen volgroeid zijn en ovuleren, en voordat sperma wordt geproduceerd. Hier zijn 12 stappen die je kunt ondernemen om je lichaam klaar te maken voor de conceptie:

Begin je menstruatiecyclus bij te houden

Begin met het bijhouden van je menstruatiecyclus en eventuele symptomen die je over een periode van een paar maanden ervaart, zodat je je vruchtbare periode kunt bepalen en weet wanneer je de beste kans hebt om zwanger te worden. Als je bepaalde vormen van hormonale anticonceptie hebt gebruikt, kan het even duren voordat je cycli weer normaal zijn en je weer begint te ovuleren.

Laat je vóór de zwangerschap onderzoeken

Het is van belangrijk om inzicht te hebben in je huidige gezondheidstoestand bij de voorbereiding op een zwangerschap. Onderliggende gezondheidsaandoeningen kunnen namelijk je conceptiekansen, zwangerschapsrisico’s en de gezondheid van je baby beïnvloeden. Als je reeds bestaande gezondheidsproblemen hebt, is het sterk aanbevolen om voorafgaand aan je zwangerschap een arts te raadplegen. Voorbeelden van dergelijke aandoeningen zijn:

  • Epilepsie
  • Diabetes
  • Astma
  • Hoge bloeddruk
  • Schildklierproblemen
  • Cardiovasculaire aandoeningen
  • Seksueel overdraagbare aandoeningen
  • Auto-immuunziekten
  • Chronische aandoeningen
  • Genetische aandoeningen zoals taaislijmziekte, enz.

Bovendien zijn niet alle medicijnen veilig tijdens zwangerschap of bij het plannen ervan. Supplementen met vitamine A, zoals retinol of levertraan, worden bijvoorbeeld afgeraden omdat ze schadelijk kunnen zijn voor de gezondheid van je baby. Daarom is het van groot belang om met je arts te overleggen voordat je zwanger probeert te worden, met name als je voorgeschreven medicijnen, vrij verkrijgbare medicijnen of supplementen gebruikt. Je arts kan advies geven over dosering, alternatieven of het stoppen van medicatie. Stop nooit zomaar met het innemen van medicijnen zonder overleg met je arts.

Als je tijdens eerdere zwangerschappen complicaties hebt ervaren, is het essentieel om dit met je arts te bespreken. Dit stelt je in staat om een gezondheidsplan voor de conceptie te ontwikkelen dat een veilige en gezonde zwangerschap mogelijk maakt.

Check regelmatig je hormonen

Je hormonen regelen je menstruatiecyclus en vruchtbaarheid en spelen ook een grote rol bij belangrijke lichaamsfuncties, zoals stofwisseling, slaap, ontwikkeling en algehele stemming. Als je je voorbereidt op een zwangerschap, is het cruciaal dat je hormonen in harmonie werken, zodat je de best mogelijke kansen hebt om zwanger te worden.

Hormonale onevenwichtigheden zoals die van de schildklierhormonen of androgeen niveaus zoals testosteron kunnen een negatieve invloed hebben op je menstruatiecyclus. Als je hormonen niet in balans zijn, kan het ovulatieproces worden verstoord, wat de belangrijkste gebeurtenis is voor het maken van een baby!

Routinescreening

Het is heel belangrijk om ervoor te zorgen dat je vaccinaties en regelmatige onderzoeken, zoals baarmoederhalsonderzoeken en onderzoeken naar seksuele gezondheid, up-to-date zijn wanneer je je lichaam voorbereidt op een zwangerschap.

Sommige seksueel overdraagbare aandoeningen (soa) zoals gonorroe, syfilis en chlamydia kunnen onbehandeld leiden tot problemen bij het zwanger worden. Maar liefst één op de vier mensen loopt in zijn of haar leven een soa op en daar hoef je je niet voor te schamen. Zwanger zijn met onbehandelde soa’s zoals bacteriële vaginose (BV) kan echter leiden tot slechte gezondheidsresultaten voor de baby. Soa’s zoals hiv en herpes kunnen ook van de moeder op de baby worden overgedragen als ze niet worden behandeld.

Als je denkt dat jij of je partner een verhoogd risico loopt om een soa op te lopen, ga dan naar je huisarts om je te laten testen en de juiste behandeling te ondergaan voordat je zwanger probeert te worden.

Preconceptie-voeding

Een gezond en uitgebalanceerd dieet is van essentieel belang om ervoor te zorgen dat je alle benodigde voedingsstoffen binnenkrijgt ter ondersteuning van je lichaam tijdens de zwangerschap. Houd in gedachten dat je je lichaam voorbereidt op een negen maanden durende marathon, dus voed het goed!

Gewichtsschommelingen gedurende deze periode, of het nu gewichtsverlies of gewichtstoename is, kunnen je menstruatiecycli verstoren en de ovulatie onregelmatig maken, wat het zwanger worden bemoeilijkt. Het handhaven van een gezond gewicht helpt ook om zwangerschapsrisico’s te minimaliseren, zoals zwangerschapsdiabetes, hoge bloeddruk, miskramen, foetale groeivertraging en een laag geboortegewicht.

Als je moeite hebt om een gezond gewicht te bereiken, kan een gesprek met je arts of een voedingsdeskundige je helpen bij het bepalen van je ideale streefgewicht en welke stappen je kunt nemen om dit te bereiken.

Tijdens de zwangerschap neemt de behoefte aan ijzer toe, omdat het lichaam extra bloed moet aanmaken voor zowel jou als de baby. Bloedverlies tijdens de menstruatie of vorige zwangerschappen kan het risico op ijzertekort – bloedarmoede – verhogen, vooral als je niet voldoende ijzer via je voeding binnenkrijgt. Overweeg om meer ijzerrijke voedingsmiddelen te consumeren, zoals lever, vlees, gevogelte, vis, eieren, bonen, noten, gedroogd fruit zoals abrikozen, volle granen, verrijkte ontbijtgranen, gistextract en groene bladgroenten.

In beweging blijven

Regelmatig lichaamsbeweging is gunstig tijdens de voorbereiding op en gedurende de zwangerschap, en kan zelfs de bevalling vergemakkelijken. Maar het is belangrijk om niet te overdrijven, aangezien overmatige lichaamsbeweging de menstruatiecyclus kan verstoren of zelfs stoppen (bekend als hypothalamus amenorroe) en zwanger worden kan bemoeilijken.

Gematigde lichaamsbeweging kan het risico op bepaalde gezondheidsproblemen die zwangerschapscomplicaties kunnen veroorzaken, zoals diabetes, hoge bloeddruk en hartaandoeningen, verminderen. Bovendien kan het helpen bij het beheersen van stress en het verbeteren van de slaapkwaliteit.

Als je een intensieve trainingsroutine volgt, is het verstandig om dit te bespreken met je arts om te beoordelen of het veilig is om dit voort te zetten tijdens de zwangerschap.

Begin met je prenatale vitaminen

Wanneer je van plan bent om zwanger te worden, is het raadzaam om ten minste drie maanden vooraf foliumzuur in te nemen. Foliumzuur, ook bekend als vitamine B9, is een essentiële voedingsstof die het risico op neurale buisdefecten bij je baby vermindert, waaronder aandoeningen zoals spina bifida.

Het is cruciaal om dagelijks een prenataal vitaminesupplement met 400 microgram foliumzuur in te nemen voordat je zwanger wordt en gedurende de eerste 12 weken van je zwangerschap. Deze supplementen zijn verkrijgbaar bij de plaatselijke apotheek of kunnen op voorschrift van je huisarts worden verkregen.

Beperk die ondeugden

Hoewel het misschien voor de hand liggend lijkt, is het belangrijk te benadrukken dat roken, alcohol drinken en recreatieve drugs gebruiken niet alleen invloed hebben op je hormonen en vruchtbaarheid tijdens de voorbereiding op de zwangerschap, maar ook op de gezondheid van je baby. Op de weg naar het ouderschap is het essentieel om te overwegen om deze gewoonten te stoppen om ervoor te zorgen dat zowel jij als je baby geen onnodige risico’s lopen.

Roken: Roken heeft talrijke negatieve effecten op de gezondheid, waarvan er een is dat het de balans van belangrijke vruchtbaarheidshormonen, zoals oestrogeen, kan verstoren, wat op zijn beurt gevolgen kan hebben voor je menstruatiecyclus. Bovendien wordt roken geassocieerd met verlaagde niveaus van het Anti-Müllerian hormoon (AMH), wat een indicatie is van de hoeveelheid eicellen in je eierstokreserve. Als je moeite hebt om te stoppen met roken, biedt NHS Smokefree gratis ondersteuning en advies.

Alcohol: Ondanks de verleiding van dat glas wijn om vijf uur, kan alcoholconsumptie ook leiden tot verstoringen in de hormoonbalans, waaronder testosteron en oestrogeen. Het is verstandig om overmatige alcoholinname (>2 drankjes per dag) te vermijden als je je voorbereidt op een zwangerschap.

Cafeïne: Er zijn tegenstrijdige gegevens over de effecten van cafeïneconsumptie. De American Society for Reproductive Medicine (ASRM) stelt dat gematigde cafeïneconsumptie van één tot twee koppen koffie per dag vóór of tijdens de zwangerschap geen duidelijk nadelige effecten heeft op de vruchtbaarheid of de uitkomst van de zwangerschap. Je hoeft dus niet volledig te stoppen met koffie, maar probeer je inname waar mogelijk te beperken.

Check regelmatig op hoe je jezelf voelt

De voorbereiding op het ouderschap kan ongetwijfeld druk en spanning met zich meebrengen, daarom is het van groot belang om regelmatig je emotionele welzijn te controleren, omdat overmatige stress zowel je vruchtbaarheid als je algemene gezondheid kan schaden.

Iedereen ervaart wel eens gevoelens van overweldiging. Probeer echter, waar mogelijk, je stressniveau te verminderen en gebruik zelfhulpmaatregelen om ermee om te gaan. Besteed aandacht aan zelfzorg om je geestelijke gezondheid prioriteit te geven. Enkele suggesties zijn onder andere:

  • Meditatie
  • Lichaamsbeweging
  • Het bijhouden van een dagboek

Het is cruciaal om in deze fase van je vruchtbaarheidsreis te ontdekken wat voor jou helpt om te ontspannen.

Als je merkt dat je moeite hebt met het omgaan met je emoties en stress tijdens je vruchtbaarheidsreis, kan het waardevol zijn om met een vruchtbaarheidsconsulent te spreken. Zij kunnen je helpen om je emoties vrijuit te uiten, de juiste keuzes te maken en je te ondersteunen gedurende dit proces.

Check je omgeving

Er groeit steeds meer bezorgdheid over de mogelijke invloed van milieuvervuilende en giftige stoffen op de vruchtbaarheid. Het is van groot belang om te onderzoeken of de chemicaliën die je thuis of op je werk gebruikt, effect kunnen hebben op je zwangerschap en de gezondheid van je baby. Bepaalde stoffen, zoals Bisfenol A (BPA), lood, kwik, bepaalde pesticiden, oplosmiddelen en schadelijke straling, kunnen namelijk de vruchtbaarheid beïnvloeden en zelfs de gezondheid van de baby in gevaar brengen als je tijdens de zwangerschap aan aanzienlijke hoeveelheden wordt blootgesteld.

Als je op je werk in aanraking komt met dergelijke chemische stoffen, is het belangrijk om dit te bespreken met je leidinggevende en maatregelen te nemen om blootstelling voor en tijdens de zwangerschap te vermijden.

Let op je mondgezondheid

Het is belangrijk om het hele jaar door een goede mondhygiëne te handhaven, maar als je je tandartsafspraak hebt uitgesteld, is dit het moment om de telefoon op te pakken en een afspraak te maken. Naast het feit dat een goede mondgezondheid ervoor zorgt dat je er goed uitziet op je selfies, heeft het ook invloed op de gezondheid van je baby.

Slechte mondhygiëne en tandvleesproblemen zijn namelijk gekoppeld aan een verhoogd risico op zwangerschapscomplicaties, zoals het krijgen van een baby met ondergewicht of een vroeggeboorte. Het is tijd om eventuele zorgen over de tandarts opzij te zetten.

Doe het samen met je partner

Wanneer je samen met een mannelijke partner aan jullie reis naar ouderschap begint, is het belangrijk dat jullie beiden stappen ondernemen om jullie kansen op conceptie te optimaliseren.

Blijf op de hoogte

Mis geen enkel artikel meer, schrijf je in en blijf op de hoogte!

About the Author: Michelle Marits

Michelle Marits
Michelle Marits is een toegewijde moeder en ervaren blogger met een passie voor alles wat met baby's en kinderen te maken heeft. Met een achtergrond in pedagogiek en een rijke ervaring als moeder, deelt ze waardevolle inzichten, praktische tips en oprechte verhalen over het ouderschap. Van voeding en opvoeding tot spel en ontwikkeling, Michelle's blogartikelen zijn een bron van steun en inspiratie voor ouders op zoek naar advies en herkenning in de prachtige, maar soms uitdagende reis van het opvoeden van kinderen.

Leave A Comment