Tekenen van ovulatie

Tekenen van ovulatie

Last Updated: February 13, 2024By Tags: ,

Dit is het moment in de menstruatiecyclus waarop een rijpe eierstokfollikel (een met vocht gevulde zak in de eierstokken) een eicel vrijgeeft. Die eicel baant zich een weg door de eileider en kan bevrucht worden als er zaadcellen aanwezig zijn. Het belangrijkste is dat je weet wanneer dit in je cyclus gebeurt, zodat je gemakkelijker zwanger kunt worden.

Wat is ovulatie?

Ovulatie verwijst naar het vrijkomen van een eicel uit de eierstokken van een vrouw. Dit gebeurt meestal één keer in een menstruatiecyclus en wordt uitgelokt door hormonale veranderingen.

Wat zijn de tekenen van een eisprong?

Er zijn veel ovulatiesymptomen, die je ongeveer vijf dagen voordat het eitje vrijkomt kunt gaan opmerken. Als je weet wat er aan de hand is (en wanneer), kun je de hele conceptie-kwestie beter in de hand houden en wordt het een stuk gemakkelijker voor je. Hier zijn een aantal lichamelijke symptomen die je meteen kunt zien:

Eiwit baarmoederhalsslijm

Na de menstruatie is het baarmoederhalsslijm helder en waterig. Rond je vruchtbare periode wordt het echter dikker – zoiets als de consistentie van rauw eiwit (je kunt het echt uitrekken tussen je duim en wijsvinger als je daar zin in hebt). Deze verandering in consistentie wordt veroorzaakt door een toename van oestrogeen en is bedoeld om het sperma te helpen naar de eicel te zwemmen; een goede indicator dat je in je vruchtbaarste periode zit. Sommige vrouwen melden ook lichte spotting of een toename van vaginale afscheiding.

Veranderingen aan je baarmoederhals

Je hebt er lange armen voor nodig, maar het is mogelijk om je eigen baarmoedermond te voelen en er veranderingen in waar te nemen die je vertellen waar je je in je cyclus bevindt.

Tijdens het grootste deel van je cyclus voelt je baarmoederhals droog en hard aan – zoals het puntje van je neus. Rond de tijd dat er een eitje vrijkomt, voelt het zachter aan – meer als je oorlel – en ‘natter’. Hij is ook hoger en meer open.

Het kan wat oefening vergen om veranderingen in je baarmoederhals te leren opsporen, dus het is de moeite waard om dit een paar maanden lang te doen, voordat je begint met proberen zwanger te worden, en de positie van de baarmoederhals te noteren, evenals het uiterlijk van het baarmoederhalsslijm op elke dag van je cyclus, zodat je een duidelijker beeld krijgt. Als je de neiging hebt om notitieboekjes in de bus kwijt te raken, kun je beter niet je naam op de voorkant van dit boekje schrijven.

Milde ovulatiepijn

Een mild gevoel van ongemak in je ‘midden’, dat (nogal vreemd) ‘Mittelschmerz’ wordt genoemd, kan een teken zijn dat het o-dag is. Niet alle vrouwen hebben hier echter last van, dus zet je horloge er niet op. Het moet ook niet echt pijnlijk zijn, dus als je meer dan een lichte pijnscheut ervaart, ga dan naar je huisarts.

Veranderingen in hoe je je voelt

Anekdotisch melden vrouwen veel kleine veranderingen als symptomen. Je kunt het volgende opmerken:

  • Toegenomen libido en energie – je voelt je misschien zelfs wat ‘flirteriger’
  • Misselijkheid en hoofdpijn
  • Een verbeterd gevoel voor smaak, reuk en zicht
  • Vasthouden van water
  • Iets gevoeligere borsten

Veranderingen in lichaamstemperatuur

Je basale lichaamstemperatuur is het gemakkelijkst te traceren teken. Je lichaamstemperatuur blijft het grootste deel van je cyclus redelijk gelijkmatig, maar neemt vlak voor je ovulatie een kleine duik en piekt dan (met 0,25℃ tot 0,5℃) wanneer je ovuleert. Je moet je temperatuur een paar maanden bijhouden om erachter te komen wanneer dit gebeurt – en dus wanneer je meest vruchtbare dagen vallen (het zogenaamde ‘vruchtbare venster’).

Tekenen dat de eisprong voorbij is

De enige manier om dit op te sporen is door je baarmoederhalsslijm te blijven controleren. Als het niet meer rekbaar is, is de opwinding waarschijnlijk voorbij. Hoe dan ook, als je de tekenen hebt gevolgd en een idee hebt wanneer het eitje opkomt, weet je dat binnen een dag of twee je vruchtbare periode voorbij is. De beste tijd om seks te hebben is in de dagen die daaraan voorafgaan en daarom kan het bijhouden van de tekenen je helpen om vertrouwd te raken met je cyclus.

Hoeveel dagen na je menstruatie heb je een eisprong?

In tegenstelling tot wat veel boeken je vertellen, gebeurt het bij de meeste vrouwen niet als een klok op dag 14 van hun cyclus – maar is het meestal ergens rond het midden van de maand, ergens tussen de 10 en 16 dagen voordat de menstruatie begint. Het is makkelijker om 15 dagen terug te rekenen vanaf het begin van je volgende cyclus (wanneer je menstruatie begint), omdat het deel van je cyclus nadat het eitje is vrijgekomen meestal minder ‘flexibel’ is dan het deel ervoor.

Dus als je een cyclus van 35 dagen hebt (weinig vrouwen hebben een regelmatige cyclus van 28 dagen), zul je waarschijnlijk rond dag 20 ovuleren, terwijl dat bij een cyclus van 22 dagen eerder rond dag acht zal zijn. Het is echter voor elke vrouw anders, dus het is de moeite waard om de tekenen te herkennen om erachter te komen wat er aan de hand is.

Hoe lang duurt de ovulatie?

Elke cyclus zorgt follikelstimulerend hormoon (FSH) ervoor dat tussen de vijf en 12 follikels opzwellen. Luteïniserend hormoon (LH) zet vervolgens de grootste follikel aan om 12 tot 24 uur later zijn eicel vrij te geven. Meestal komt er maar één eitje vrij op het moment van de eisprong, maar soms ook meer.

Hoe lang is je vruchtbare periode?

Hoewel een eitje slechts tot 24 uur na het vrijkomen vruchtbaar is, zijn er in feite ongeveer zes dagen per maand waarop je zwanger kunt worden. Dat komt omdat sperma tot vijf dagen in je eileiders kan wachten. Dus als je ergens tussen de vijf dagen voor en één dag na het vrijkomen van een eitje seks hebt, is het mogelijk dat het sperma er nog is om dat eitje te bevruchten.

Wanneer heb ik een eisprong als ik van de pil af ben?

Je cyclus zou bijna onmiddellijk na het stoppen met de pil weer normaal moeten zijn en het is veilig om meteen te beginnen met proberen zwanger te worden.

Wanneer krijg ik weer een eisprong na de bevalling?

Technisch gezien kun je 21 dagen na de bevalling een eicel produceren. Het is hoogst onwaarschijnlijk (net als de kans dat je dan weer seks hebt, als we eerlijk zijn), maar het is mogelijk. Als je geen borstvoeding geeft, worden je cycli meestal vier tot zes weken na de bevalling weer normaal.

Voorkomt borstvoeding de eisprong?

Over het algemeen wel, maar het is zeker geen betrouwbare anticonceptiemethode. Als je kind jonger is dan zes maanden, je nooit langer dan vier uur zonder voeding zit en als je uitsluitend borstvoeding geeft (geen flesjes of gemengde voeding) dan is het onwaarschijnlijk dat je lichaam gaat ovuleren. Zodra je stopt met het geven van exclusieve borstvoeding (of helemaal stopt) komt je menstruatiecyclus meestal snel daarna weer op gang, dus je kunt op elk moment ovuleren.

Wanneer ovuleer ik na een miskraam?

Of je nu hebt besloten om het zo snel mogelijk opnieuw te proberen of een pauze wilt inlassen om zwanger te worden, het is goed om te weten dat je in de weken na een miskraam gewoon kunt ovuleren.

“Na een miskraam kun je in die cyclus zwanger worden voordat je weer ongesteld wordt. Maar wees voorzichtig en leg jezelf niet te veel druk op. Hoewel je fysiek klaar bent voor een nieuwe zwangerschap, kan het wat langer duren voordat je je emotioneel sterk genoeg voelt.”

Omdat het moeilijk is om te weten waar je bent met je eerste cyclus na een miskraam, raden artsen vrouwen vaak aan om één menstruatie af te wachten voordat ze opnieuw proberen zwanger te worden.

Het is niet gevaarlijk om het direct na een miskraam opnieuw te proberen, zolang er geen complicaties zijn (zoals een buitenbaarmoederlijke zwangerschap of infectie). Het maakt het echter wel moeilijker om de zwangerschap te dateren, dus als je je angstig voelt na een miskraam, is het misschien gemakkelijker om te wachten tot je precies weet waar je bent in je cyclus.

Blijf op de hoogte

Mis geen enkel artikel meer, schrijf je in en blijf op de hoogte!

About the Author: Michelle Marits

Michelle Marits
Michelle Marits is een toegewijde moeder en ervaren blogger met een passie voor alles wat met baby's en kinderen te maken heeft. Met een achtergrond in pedagogiek en een rijke ervaring als moeder, deelt ze waardevolle inzichten, praktische tips en oprechte verhalen over het ouderschap. Van voeding en opvoeding tot spel en ontwikkeling, Michelle's blogartikelen zijn een bron van steun en inspiratie voor ouders op zoek naar advies en herkenning in de prachtige, maar soms uitdagende reis van het opvoeden van kinderen.

One Comment

  1. […] Ovulatie: Dit is het moment in de menstruatiecyclus waarop een rijpe eierstokfollikel (een met vocht gevulde zak in de eierstokken) een eicel vrijgeeft. Die eicel baant zich een weg door de eileider en kan bevrucht worden als er zaadcellen aanwezig zijn. Het belangrijkste is dat je weet wanneer dit in je cyclus gebeurt, zodat je gemakkelijker  […]

Leave A Comment