Eten na je bevalling: wat mag en wat stimuleert je borstvoeding?
Gedurende negen maanden was je voedingskeuze volledig afgestemd op de gezondheid van je baby, waarbij je alles vermeed van rood vlees tot alcohol en regelmatig informatie opzocht, gewoon om zeker te zijn. Nu je baby er is, vraag je je misschien af: wat nu? Kun je terug naar je oude eetgewoonten, of zijn er bepaalde voedingsmiddelen die je beter kunt vermijden of juist moet eten?
Wat mag je eten na de bevalling?
Tijdens de zwangerschap zijn er bepaalde voedingsrestricties om te zorgen dat je baby geen schadelijke ziektekiemen via jouw bloed binnenkrijgt. Eenmaal je baby geboren is, is directe besmetting via jouw voeding niet meer mogelijk, ook niet bij borstvoeding. Dit betekent dat je weer kunt genieten van medium gebakken biefstuk, tonijn en rauwmelkse kazen.
Toch is het verstandig om voorzichtig te blijven. Voedselvergiftiging is altijd ongewenst, zeker in deze nieuwe fase. Gebruik je oordeel om te beslissen wat je wel en niet zou moeten eten.
Voeding om snel aan te sterken
Een bevalling vergt enorm veel van je, zowel fysiek als mentaal. Voor een vlot herstel is gezonde voeding cruciaal. Je had dit waarschijnlijk al overwogen, maar hier is een meer gedetailleerde lijst om je te ondersteunen bij het aansterken.
- Havermout, volkorenproducten en andere vezelrijke voedingsmiddelen: Deze bevorderen je spijsvertering, wat vooral na de bevalling een zegen is. Niemand ziet op tegen de eerste keer naar het toilet gaan. Vezels maken je stoelgang zachter en minder pijnlijk.
- Eieren: Heb je last van pijnlijke spieren na de bevalling? Eiwitten zijn essentieel voor spierherstel. Een zachtgekookt eitje kan wonderen doen en ja, dat mag nu weer!
- Rundvlees: Het is normaal dat je in de weken na de bevalling nog wat bloed verliest. Dit kan leiden tot bloedarmoede of ijzertekort. Rundvlees, rijk aan ijzer, eiwitten en natrium, kan helpen dit risico te verkleinen.
- Gezonde snacks: Voel je dat drie maaltijden per dag niet voldoende zijn of heb je simpelweg vaker trek? Opteer dan voor gezonde tussendoortjes. Overweeg opties zoals verse groentesnacks, gedroogd fruit, ongezouten en rauwe noten, (spelt)crackers met sesamzaad of een portie zonnebloempitten.
- Gezonde vetten: Niet alle vetten leiden tot gewichtstoename; in feite zijn veel vetten zeer gunstig voor je gezondheid. Overweeg de gezonde vetten die je vindt in voedingsmiddelen zoals avocado’s, zalm, olijfolie, noten, zaden, kokosolie en hennepzaadolie. Het is echter verstandig om ongezonde vetten te vermijden, zoals die in koekjes, chips, taarten en pizza’s, evenals in veel bewerkte voedingsmiddelen.
Eten en borstvoeding
Wanneer je borstvoeding geeft, kun je over het algemeen terugkeren naar je normale dieet, maar wees voorzichtig met alcohol, aangezien dit schadelijk kan zijn voor je baby via de moedermelk. Interessant is dat bepaalde voedingsmiddelen je lichaam kunnen ondersteunen bij de productie van borstvoeding. Hier zijn enkele voorbeelden:
- Noten: Ze bevorderen niet alleen de melkproductie, maar zijn ook rijk aan gezonde vetten die zowel voor jou als voor de hersenontwikkeling van je baby voordelig zijn.
- Havermout: Dit bevat galactogogen, stoffen die bekend staan om het verhogen van de melktoevoer.
- Thee: Het drinken van warme dranken kan ontspannend werken, wat op zijn beurt de borstvoeding ten goede komt. Er bestaan speciale borstvoedingstheeën, vaak met fenegriek, hoewel de effectiviteit hiervan niet wetenschappelijk is bewezen.
- Eet voldoende: Melk produceren vergt veel van je lichaam. Zorg goed voor jezelf door voldoende en gezond te eten, want je baby voedt zich via jou.
Blijf op de hoogte
Mis geen enkel artikel meer, schrijf je in en blijf op de hoogte!