Babyshower organiseren hoe doe je dat

Babyshower organiseren: hoe doe je dat?

Last Updated: March 5, 2024By Tags: ,

Bij het woord babyshower denk je wellicht meteen aan mierzoete, overdreven feestjes in babyblauw of knalroze, zoals je in Amerikaanse films en series ziet. Een explosie van suikerspin, roze slingers en blauwe ballonnen vult dan je gedachten.

En ja, de babyshower is inderdaad een Amerikaanse traditie, waarschijnlijk ooit ontstaan om aanstaande ouders in tijden van nood te helpen met praktische spullen en hen voor te bereiden op het ouderschap. Vandaar dat een babyshower traditioneel alleen bij de eerste zwangerschap werd georganiseerd. Maar tegenwoordig wordt er in Amerika én Nederland ook bij volgende zwangerschappen met plezier ‘ge-showerd’.

Wat is een babyshower?

De invulling van een babyshower kan sterk variëren. Je kunt kiezen voor een uitbundig roze of blauw themafeest met typische ‘babygames’, of voor een sfeervolle (alcoholvrije) borrel of high tea. Het belangrijkste is dat het aansluit bij de voorkeuren en wensen van de aanstaande moeder.

Wie organiseert de babyshower?

Traditioneel gezien wordt de babyshower georganiseerd door een goede vriendin en niet door een familielid. Echter, deze regel is geen verplichting. Vriendinnen, (schoon)moeders, (schoon)zussen of collega’s: iedereen die een bijzondere band heeft met de aanstaande moeder, kan het initiatief nemen voor het feest. Als je overweegt om de babyshower te organiseren maar onzeker bent of je precies weet wat haar gelukkig maakt, is het een goed idee om haar beste vriendinnen te raadplegen voor inzicht in haar voorkeuren.

Een geweldige verrassing!

Voor veel toekomstige moeders komt de babyshower als een complete verrassing: ze worden onder een voorwendsel naar een bepaalde plek gebracht, waar een groep dierbaren hen opwacht. Overweeg je een babyshower te plannen? Het is verstandig om eerst na te gaan of de aanstaande moeder daar wel behoefte aan heeft. Niet elke vrouw ervaart haar zwangerschap op dezelfde manier of voelt zich energiek genoeg voor een groot verrassingsfeest.

Anderzijds kan het juist heel speciaal zijn om in het zonnetje gezet te worden. Bij twijfel is het een goed idee om bij een familielid of een goede vriendin te informeren of zij denkt dat een verrassingsfeestje gewaardeerd wordt. Of, als alternatief, kun je de aanstaande moeder op de dag zelf laten weten dat er een verrassing gepland staat, zodat ze zich niet overdonderd voelt.

Leuke babyshower ideeën

Als je een babyshower plant, zijn er verschillende aspecten om over na te denken om het feestje onvergetelijk te maken:

 • Locatiekeuze: Beslis of je de babyshower thuis wilt organiseren of liever op een externe locatie, zoals een restaurant, strandclub, spa, of in de natuur. Kies idealiter een plek die speciaal is voor de aanstaande moeder, zoals de locatie waar ze getrouwd is, een favoriete gezamenlijke hangout van vroeger, of de plek waar ze haar partner ontmoette.
 • Spelletjes en activiteiten: Overweeg of je spelletjes of activiteiten wilt organiseren die passen bij het thema van de babyshower en die de aanstaande moeder zullen vermaken.
 • Cadeaus: Denk na over de cadeaus. Organiseren jullie een gezamenlijk cadeau of brengt iedereen individueel iets mee? Overweeg een cadeaulijst op te stellen om dubbele geschenken te voorkomen.
 • Decoratie: Plan hoe je de locatie wilt versieren. Kies een thema dat past bij de voorkeuren van de aanstaande moeder en gebruik decoraties die de ruimte opfleuren.
 • Eten en drinken: Beslis over het menu. Kies voor hapjes en drankjes die passen bij de voorkeuren van de aanstaande moeder, met opties voor iedereen, inclusief gezonde en dieetvriendelijke keuzes.
 • Uitnodigingen: Ontwerp uitnodigingen die passen bij het thema van de babyshower. Zorg ervoor dat je deze ruim op tijd verstuurt, zodat genodigden de datum vrij kunnen houden.
 • Fotograaf of fotomomenten: Overweeg het inhuren van een professionele fotograaf of stel een lijst samen met must-have fotomomenten om deze speciale dag vast te leggen.

Door aandacht te besteden aan deze punten, zorg je ervoor dat de babyshower een warme en liefdevolle viering wordt die de aanstaande moeder zich altijd zal herinneren.

Babyshower activiteiten

Bij het organiseren van een babyshower is het leuk om creatief na te denken over activiteiten die zowel vermakelijk als gedenkwaardig zijn voor de aanstaande moeder. Naast de klassieke spelletjes zoals ‘raad het babyhapje’ en het geblinddoekt verschonen van een ‘vieze’ luier op een pop, zijn er talloze andere manieren om de dag speciaal te maken:

 • Creëer een blijvende herinnering met een mooi notitieboek, een Polaroidcamera, en knutselmaterialen zoals washitape, stickers, en stiften. Elke gast maakt een pagina met een persoonlijke boodschap voor zowel de baby als de moeder, vergezeld van een foto. Dit wordt een prachtige herinnering aan de dag.
 • Organiseer een babyfoto-raadspel waarbij de aanstaande moeder moet raden wie van de gasten bij welke babyfoto hoort. Voor elk goed antwoord kan ze een cadeau uitpakken.
 • Maak voorspellingskaarten waarop gasten de geboortedatum, de naam, en mogelijke eigenschappen van de baby kunnen invullen. Dit kan een leuke manier zijn om iedereen bij de zwangerschap te betrekken en later te zien wie het dichtst bij de waarheid zat.
 • Overweeg een gipsafdruk van haar zwangere buik te maken, of regel een bodypainter en/of fotograaf voor een unieke fotoshoot. Dit zijn bijzondere manieren om deze speciale tijd in haar leven vast te leggen.
 • Voor wie iets gedurfder wil, probeer het spel “Persen of Porno?” waarbij de aanstaande moeder moet raden of het geluid van een bevallende vrouw komt of uit een heel andere context.
 • Organiseer een middag met virgin cocktails, waarbij je de uitdaging aangaat om alcoholvrije versies van haar favoriete drankjes te maken die zo goed zijn dat ze het verschil bijna niet merkt.

Ongeacht de gekozen activiteiten, het belangrijkste is dat de dag weerspiegelt wat de aanstaande moeder zou waarderen en een mooie herinnering wordt voor iedereen.

Wanneer geef je een babyshower?

Babyshowers vinden meestal plaats rond de 30 weken van de zwangerschap. Op dit moment is de aanstaande moeder vaak nog energiek genoeg om van een feestje te genieten, de bevalling nadert, en na de twintigwekenecho is er meestal meer zekerheid over hoe de zwangerschap verloopt. Als het geslacht van de baby bekend is, kan dit helpen bij het samenstellen van een cadeaulijst en het kiezen van de decoraties.

De middag wordt vaak als het beste moment voor een babyshower gezien, aangezien veel zwangere vrouwen tegen het einde van hun zwangerschap vermoeid zijn en niet te laat op willen blijven. Echter, het is mogelijk dat de aanstaande moeder zich nog steeds goed voelt en geniet van avondfeesten. Het is dus belangrijk om het tijdstip af te stemmen op haar persoonlijke voorkeuren en welzijn.

Wie nodig je allemaal uit?

Tijdens een babyshower nodigt men traditioneel (schoon)moeders, (schoon)zussen, beste vriendinnen, tantes, en/of nichten uit, waarbij het gebruikelijk is voornamelijk vrouwen uit te nodigen. Laat je hier echter niet door beperken; nodig gerust iedereen uit van wie je denkt dat de aanstaande moeder het op prijs stelt als ze aanwezig zijn. Je kunt het haar ook direct vragen. Misschien geeft ze de voorkeur aan de aanwezigheid van haar partner, of heeft ze liever niet dat bepaalde familieleden, zoals haar (schoon)moeder, aanwezig zijn.

Overweeg ook of de toekomstige moeder het prettig vindt als collega’s worden uitgenodigd. Het verzamelen van alle contactgegevens kan een flinke opgave zijn, dus begin hier op tijd mee. Dit geldt ook voor het vastleggen van de datum.

Babyshower uitnodiging

Centraal bij het organiseren van een babyshower staat dat de aanstaande moeder een fijne dag beleeft. Denk daarom zorgvuldig na over wat het beste aansluit bij haar voorkeuren: een uitbundige, traditionele babyshower met familie, vrienden en collega’s, of een intiemere samenkomst zoals een high tea met een select groepje vriendinnen?

Zodra je besloten hebt wie je wilt uitnodigen, kun je een datum kiezen en uitnodigingen versturen, of een WhatsApp-groep creëren voor alle genodigden. Een WhatsApp-groep is bijzonder praktisch voor het delen van organisatorische details of om af te stemmen wie wat bijdraagt. Ook is het raadzaam om snel na het versturen van de uitnodigingen en het vaststellen van een datum een budget op te stellen.

Als je van plan bent een gezamenlijk cadeau te geven en de kosten voor eten, drinken en decoratie te delen, communiceer dan tijdig het verwachte bedrag per persoon. Dit helpt om eventuele onaangename verrassingen te voorkomen, mochten sommigen de kosten te hoog vinden.

De locatie

Zoals eerder vermeld, de locatie voor de babyshower kun je vrij kiezen: in een restaurant, het park, of bij iemand – inclusief de aanstaande moeder – thuis. De keuze voor een locatie is afhankelijk van haar persoonlijke smaak, het beschikbare budget, en of je haar met een feestje wilt verrassen, onder andere. Als je besluit het thuis bij haar te organiseren, zorg dan dat je nadien alles netjes opruimt zodat zij niet met de rommel blijft zitten. Handig om te weten: veel locaties bieden high teas of hebben speciale arrangementen voor babyshowers, wat het organiseren vereenvoudigt.

Babyshower cadeau

Bij het gezamenlijk geven van een cadeau tijdens een babyshower, hebben jullie de mogelijkheid om een groter item aan te schaffen, zoals een kinderstoel, een stijlvolle luiertas, een reiswieg, of iets speciaals voor de babykamer dat ze echt wenst. Het is natuurlijk ook een optie dat iedereen individueel een kleiner cadeau meebrengt. Jullie kunnen overeenkomen om een bepaald thema te volgen, zoals een specifieke print, kleur, of categorie zoals voeding en drinkwaren, boekjes, of inrichting voor de babykamer. Of jullie laten iedereen vrij in hun keuze.

Om te zorgen dat ze cadeaus ontvangt waar ze echt blij mee is, kun je haar partner vragen naar wat nog niet is aangeschaft maar hoog op de wenslijst staat, en wat haar smaak is.

Vergeet daarnaast de aanstaande moeder zelf niet. Hoewel ze natuurlijk blij zal zijn met geschenken voor de baby, zal ze waarschijnlijk ook heel gelukkig worden van persoonlijke verwennerijen zoals haar favoriete bodycrème, parfum, of een cadeaubon voor de schoonheidsspecialiste of een zwangerschaps- of kraammassage. Zo kan ze (na de bevalling) genieten van wat welverdiende me-time.

Blijf op de hoogte

Mis geen enkel artikel meer, schrijf je in en blijf op de hoogte!

About the Author: Michelle Marits

Michelle Marits
Michelle Marits is een toegewijde moeder en ervaren blogger met een passie voor alles wat met baby's en kinderen te maken heeft. Met een achtergrond in pedagogiek en een rijke ervaring als moeder, deelt ze waardevolle inzichten, praktische tips en oprechte verhalen over het ouderschap. Van voeding en opvoeding tot spel en ontwikkeling, Michelle's blogartikelen zijn een bron van steun en inspiratie voor ouders op zoek naar advies en herkenning in de prachtige, maar soms uitdagende reis van het opvoeden van kinderen.

One Comment

 1. […] Bij het woord babyshower denk je wellicht meteen aan mierzoete, overdreven feestjes in babyblauw of knalroze, zoals je in Amerikaanse films en series ziet. Een explosie van suikerspin, roze slingers en blauwe ballonnen vult dan je gedachten. En ja, de babyshower is inderdaad een Amerikaanse traditie, waarschijnlijk ooit ontstaan om aanstaande ouders in tijden van  […]

Leave A Comment