De groei van jouw zwangere buik

Last Updated: March 1, 2024By Tags:

Gedurende je zwangerschap ervaart je buik een aanzienlijke groei, niet alleen vanwege de ontwikkeling van je baby, maar ook door het toenemen van het vruchtwater en de groei van de placenta. Wat is een gezonde gewichtstoename? En bestaan er manieren om het ontstaan van striae te minimaliseren? In de loop van negen maanden zwangerschap vinden er talrijke veranderingen plaats in je buik, die leiden tot de groei ervan. Je baby ontwikkelt zich, je baarmoeder zet uit, en je organen verschuiven om ruimte te maken voor deze groei.

Groei van jouw buik van week tot week

Week 1-12

Aan de buitenkant merk je misschien weinig, behalve dat je borsten groter kunnen worden. Binnenin echter, maakt je baarmoeder een indrukwekkende groei door in het eerste trimester, waarbij hij in omvang verdubbelt. Omdat hij nog diep in je bekken ligt, is deze groei echter nauwelijks zichtbaar.

Week 13-16

Na twaalf weken begint je baarmoeder zich boven het schaambeen te verheffen, en vanaf de vierde maand wordt je zwangere buik geleidelijk zichtbaarder. Hoe opvallend dit is, varieert per vrouw, maar voor de meeste vrouwen beginnen gewone broeken nu strakker te zitten.

Week 17-30

Je zult merken dat je gewone kleding niet meer past en dat het tijd wordt om zwangerschapskleding te gaan dragen. Hoewel je buik nog niet echt in de weg zit, kun je vanaf de zesde maand wel te maken krijgen met bandenpijn als gevolg van je groeiende baarmoeder. In de periode tussen de vierde en zesde maand maakt je baby een indrukwekkende groeispurt door van 60 gram naar ongeveer een kilo.

Week 30-40

Je buik is nu duidelijk groot en je kunt te maken krijgen met verschillende ongemakken zoals bandenpijn, rugpijn, bekkenpijn, en harde buiken. Tegen het einde van je zwangerschap bereikt je baby een gemiddeld gewicht van ongeveer 3500 gram.

Hoeveel mag je aankomen?

De gezonde hoeveelheid gewichtstoename tijdens je zwangerschap is persoonlijk en hangt af van verschillende factoren, waaronder je BMI (Body Mass Index). De BMI geeft de verhouding weer tussen je gewicht en je lengte. Om je BMI zelf te berekenen, deel je je gewicht (in kilo’s) door het kwadraat van je lengte (in meters). Voor een eenvoudige berekening van je BMI kun je ook terecht op de website van het Voedingscentrum.

Wat? Gewicht
De baby 3/4 kilo
Extra vet 2,5 kilo
Vocht 2,5 kilo
Extra bloed 1,5 kilo
Vruchtwater 1 kilo
Placenta 0,7 kilo
Borsten 0,5 kilo

Het genoemde richtsnoer is toegespitst op de zwangerschap van één kind. Verwacht je meerlingen, dan is een grotere gewichtstoename normaal. Bespreek in zo’n situatie met je verloskundige of huisarts wat een gezonde gewichtstoename voor jou betekent.

Extra gewicht komt niet alleen door de baby

De gewichtstoename tijdens je zwangerschap omvat meer dan enkel het gewicht van je baby. Gemiddeld wegen meisjes bij de geboorte ongeveer 3200 gram en jongens 3400 gram.

De totale gemiddelde gewichtstoename is ongeveer 12,5 kilo, maar dit is slechts een richtlijn. Elk lichaam is uniek en ervaart gewichtstoename tijdens de zwangerschap op een eigen manier. Vooral in het tweede trimester ervaren de meeste vrouwen een significante toename, waarbij bijna de helft van het totale extra gewicht in deze periode wordt aangekomen.

Striae

Je buik maakt een opmerkelijke groeispurt door tijdens je zwangerschap, vooral in het derde trimester. Dit kan leiden tot de vorming van striae, ook bekend als zwangerschapsstriemen.

Striae ontstaan wanneer je huid in een korte periode snel oprekt en het onderhuidse bindweefsel de groei niet kan bijbenen. Bovendien verstoort de productie van collageen, onder invloed van zwangerschapshormonen, wat resulteert in het scheuren van de elastische vezels van de huid en het ontstaan van kleine littekens. Deze littekens vormen de zichtbare lijntjes op je huid. Je kunt striae ook opmerken op je borsten, dijen, heupen en billen als gevolg van het oprekken van de huid.

Hoewel het voorkomen van striae uitdagend is, omdat het een onderhuidse aandoening betreft en het insmeren van crèmes de lijntjes niet volledig elimineert, zijn er wel producten beschikbaar die de ontwikkeling van striae zoveel mogelijk beperken.

Vergelijken zwangere buik

Een grotere buik wijst niet per se op een groter kind, net zoals een kleiner buikje niet betekent dat je baby aan de kleine kant is. De omvang van je buik wordt voornamelijk beïnvloed door de manier waarop je je buik ‘draagt’. Een naar voren liggende baarmoeder kan bijvoorbeeld zorgen voor een voller ogende buik. Daarnaast kan je buik voller lijken als je zelf niet zo lang bent.

Iedereen heeft een unieke lichaamsbouw, krijgt een uniek kind en draagt haar buik op haar eigen manier. Het heeft dus geen zin om jouw buik te vergelijken met die van andere zwangere vrouwen. Het belangrijkste is dat de groei van je buik en je gewichtstoename gezond blijven.

Blijf op de hoogte

Mis geen enkel artikel meer, schrijf je in en blijf op de hoogte!

About the Author: Michelle Marits

Michelle Marits
Michelle Marits is een toegewijde moeder en ervaren blogger met een passie voor alles wat met baby's en kinderen te maken heeft. Met een achtergrond in pedagogiek en een rijke ervaring als moeder, deelt ze waardevolle inzichten, praktische tips en oprechte verhalen over het ouderschap. Van voeding en opvoeding tot spel en ontwikkeling, Michelle's blogartikelen zijn een bron van steun en inspiratie voor ouders op zoek naar advies en herkenning in de prachtige, maar soms uitdagende reis van het opvoeden van kinderen.

One Comment

  1. […] Gedurende je zwangerschap ervaart je buik een aanzienlijke groei, niet alleen vanwege de ontwikkeling van je baby, maar ook door het toenemen van het vruchtwater en de groei van de placenta. Wat is een gezonde gewichtstoename? En bestaan er manieren om het ontstaan van striae te minimaliseren? In de loop van negen maanden zwangerschap vinden  […]

Leave A Comment