Hoe een babyshower organiseren: tips

Een babyshower organiseren: hoe doe je dat?

Last Updated: June 17, 2024By Tags: ,

Als je zus, hartsvriendin, nicht of collega in verwachting is, biedt een babyshower de perfecte gelegenheid om haar en haar toekomstige kindje in de schijnwerpers te zetten.

Misschien vraag je je af wat een babyshower precies inhoudt en hoe je zo’n feestelijk samenzijn organiseert. We geven je graag inspiratie met een reeks creatieve en hartverwarmende ideeën voor het plannen van een onvergetelijke babyshower.

Wat is een babyshower?

Wellicht associeer je een babyshower direct met overdadig zoete, uitbundige feesten in blauw of roze, zoals die vaak in Amerikaanse films en series te zien zijn. Deze viering vindt inderdaad haar oorsprong in de Verenigde Staten, waar het ooit begon als een manier om aanstaande ouders in uitdagende tijden bij te staan met nuttige cadeaus en hen klaar te stomen voor het ouderschap.

Daarom werd een babyshower oorspronkelijk enkel voor de eerste zwangerschap gehouden. Tegenwoordig is het echter gebruikelijk om zowel in Amerika als hier, ook bij latere zwangerschappen, dergelijke feesten te organiseren.

De vorm van een babyshower kan sterk variëren. Je kunt inderdaad kiezen voor een feest in uitgesproken roze of blauw met typische ‘babygames’, maar ook voor een sfeervolle (alcoholvrije) borrel of high tea.

Het hangt allemaal af van de voorkeuren van de aanstaande moeder en wat zij het liefst wil.

Wie organiseert het feest?

Volgens traditionele etiquette wordt een babyshower vaak georganiseerd door een naaste vriendin in plaats van een familielid. Dit is echter geen vaste regel en je bent vrij om hiervan af te wijken.

Of het nu vriendinnen, (schoon)moeders, (schoon)zussen of collega’s zijn, iedereen die een speciale band heeft met de aanstaande moeder kan het initiatief nemen voor deze viering.

Als je overweegt om het evenement te organiseren maar niet zeker weet of je de voorkeuren van de aanstaande moeder goed genoeg kent, kun je altijd discreet informatie inwinnen bij haar beste vriendinnen om te ontdekken wat haar echt gelukkig zou maken.

Welkom bij jouw babyshower!

Voor veel toekomstige moeders is een babyshower een onverwachte verrassing. Ze worden vaak met een list naar een bepaalde locatie gebracht, waar ze dan door vrienden en familie opgewacht worden.

Als je overweegt een babyshower te organiseren, is het belangrijk om eerst na te gaan of de aanstaande moeder wel op zo’n verrassing zit te wachten.

Elke vrouw ervaart haar zwangerschap anders en sommigen voelen zich misschien niet op hun best en hebben niet de energie voor een groot verrassingsfeest.

Aan de andere kant kan het middelpunt zijn van zoveel liefdevolle aandacht juist heel positief zijn. Bij twijfel is het een goed idee om bij een naast familielid of vriendin na te gaan of zij denkt dat een verrassings-babyshower gewaardeerd zou worden.

Een andere optie is om de aanstaande moeder op de dag zelf te laten weten dat er een verrassing gepland staat, zodat ze zich niet overvallen voelt.

Creatieve babyshower ideeën

Bij het plannen van een babyshower zijn er enkele belangrijke overwegingen om in gedachten te houden:

  1. Locatiekeuze: Waar wil je het feest houden? Opties variëren van een gezellig samenzijn bij iemand thuis tot een externe locatie zoals een restaurant, een strandtent, een spa, of zelfs een plek in de natuur. Overweeg een plek die speciaal is voor de aanstaande moeder, zoals de locatie waar ze is getrouwd, een favoriete hangout van vroeger, of de plek waar ze haar partner ontmoette.
  2. Spelletjes en Activiteiten: Wil je tijdens de babyshower spelletjes of andere activiteiten organiseren?
  3. Cadeaus: Gaan jullie voor een gezamenlijk cadeau, of brengt iedereen een individueel geschenk mee?
  4. Decoratie: Ben je van plan de locatie te versieren? Zo ja, hoe wil je dit aanpakken?

Babyshower activiteiten

Bij traditionele babyshowers zijn er vaak spelletjes zoals ‘raad het babyhapje’ en het geblinddoekt verschonen van een luier.

Hierbij krijgt de aanstaande moeder een blinddoek om en probeert ze de smaak van verschillende babyvoeding te identificeren, of ze moet zo snel mogelijk een ‘vieze’ luier (denk aan chocoladepasta of pindakaas) verschonen op een pop.

Een andere leuke activiteit is het opzetten van een quiz over babyfeiten. Voor elk correct antwoord mag de aanstaande moeder een cadeau uitpakken.

Wanneer geef je een babyshower?

Babyshowers worden doorgaans georganiseerd rond de dertigste week van de zwangerschap. Op dit moment is de aanstaande moeder vaak nog energiek genoeg voor een feest, terwijl de bevalling geleidelijk dichterbij komt.

Na de twintigwekenecho is er meer helderheid over hoe de zwangerschap verloopt, en mogelijk is het geslacht van de baby al bekend, wat handig is voor het samenstellen van een cadeaulijst en het kiezen van decoraties.

De namiddag is meestal het beste moment voor een babyshower, aangezien veel zwangere vrouwen later in hun zwangerschap sneller vermoeid raken en niet te laat opblijven.

Echter, de zwangere vrouw voor wie je de shower organiseert, kan zich nog steeds goed voelen en van een avondfeest genieten. Het is dus belangrijk om het tijdstip af te stemmen op haar voorkeuren en hoe zij zich voelt.

Wie nodig je uit?

Traditioneel worden bij een babyshower vaak (schoon)moeders, (schoon)zussen, beste vriendinnen, tantes en nichten uitgenodigd, waarbij het meestal alleen om vrouwelijke gasten gaat.

Echter, voel je vrij om deze traditie te doorbreken en iedereen uit te nodigen van wie je denkt dat de toekomstige moeder het op prijs stelt dat ze aanwezig zijn. Overweeg ook om het rechtstreeks aan haar te vragen. Ze kan het bijvoorbeeld fijn vinden als haar partner erbij is, of ze kan bepaalde familieleden liever niet uitnodigen.

Denk zorgvuldig na over of de aanstaande moeder collega’s erbij wil hebben. Het kan een behoorlijke opgave zijn om alle contactgegevens te verzamelen, dus begin hier tijdig mee.

Dit geldt ook voor het vaststellen van de datum; zorg dat je hier vroeg genoeg mee begint om iedereen de kans te geven zich voor te bereiden.

Babyshower uitnodiging

Het allerbelangrijkste bij het organiseren van een babyshower is dat de toekomstige moeder ervan geniet. Denk goed na over wat het beste bij haar past: een uitgebreide, traditionele babyshower met familie, vrienden en collega’s, of een intieme high tea met slechts een paar goede vriendinnen?

Zodra je hebt beslist wie je wilt uitnodigen, is het tijd om een datum te kiezen. Je kunt kiezen voor het versturen van uitnodigingskaarten of het aanmaken van een WhatsApp-groep voor alle genodigden, wat handig kan zijn voor het delen van organisatorische details of het coördineren wie wat meebrengt.

Het is ook essentieel om snel na het versturen van de uitnodigingen en het vaststellen van een datum een budget vast te stellen.

Als jullie van plan zijn om een gezamenlijk cadeau te geven en de kosten voor eten, drinken en decoratie te delen, communiceer dan op tijd welk bedrag je in gedachten hebt. Dit helpt om onaangename verrassingen te voorkomen als sommige gasten de kosten te hoog vinden.

De locatie

De keuze van de locatie voor de babyshower is geheel aan jou. Dit kan variëren van een restaurant tot een park, of zelfs bij iemand thuis, zoals bij de aanstaande moeder.

De keuze hangt af van haar voorkeuren, het beschikbare budget, en of je van plan bent haar te verrassen. Als je besluit het bij haar thuis te organiseren, zorg dan dat alles netjes wordt opgeruimd na afloop, zodat zij niet met de rommel blijft zitten.

Een handige tip: veel locaties bieden speciale arrangementen voor babyshowers, zoals high teas, die het organiseren gemakkelijker kunnen maken.

Babyshower cadeau

Bij het geven van een gezamenlijk cadeau tijdens een babyshower, is het mogelijk om iets groters en betekenisvols aan te schaffen, zoals een kinderstoel, een stijlvolle luiertas, een reiswieg, of specifieke items voor de babykamer die de aanstaande moeder op haar verlanglijstje heeft staan.

Het is natuurlijk ook een optie dat iedereen een kleiner, persoonlijk cadeautje meebrengt. Overweeg om een thema af te spreken, zoals een specifieke print, kleur, of categorie (zoals voedingsproducten, boeken, of decoratie voor de babykamer), of laat iedereen geheel vrij in hun keuze.

Om te zorgen dat ze cadeaus krijgt die echt in de smaak vallen, kun je bij haar partner informeren naar wat ze nog nodig heeft en wat ze graag zou willen hebben.

Daarnaast is het belangrijk om ook aan de moeder zelf te denken. Hoewel cadeaus voor de baby zeker gewaardeerd zullen worden, zal ze waarschijnlijk ook erg blij zijn met iets voor zichzelf, zoals haar favoriete bodycrème, parfum, of een cadeaubon voor de schoonheidsspecialiste of een zwangerschaps- of postnatale massage. Dit geeft haar de kans om na de bevalling te genieten van wat welverdiende ‘me-time’.

Cadeau ideeën

Zoek je naar inspiratie voor het perfecte cadeau? Hier zijn enkele suggesties die zowel de baby als de moeder zullen plezieren:

  1. Babykleertjes: Kies iets schattigs en comfortabels voor de pasgeborene.
  2. Speelgoed of een knuffel: Een zacht speeltje of knuffelbeest kan een dierbare vriend worden voor de baby.
  3. Verzorgingsproducten: Denk aan zachte lotions en zepen voor de baby, of ontspannende crèmes voor de moeder.
  4. Fotoboek: Voor het vastleggen van kostbare baby- of zwangerschapsmomenten.
  5. Inspirerend boek: Een boek dat jou heeft geholpen tijdens je zwangerschap kan ook waardevol zijn voor haar.
  6. Klassiek voorleesboek: Jouw favoriete kinderboek is een geweldig cadeau dat herinneringen zal creëren.
  7. Verwennerij voor de moeder: Bijvoorbeeld een zwangerschapsmassage of voedende buikolie.
  8. Champagne voor na de bevalling: Om te vieren wanneer de baby er eindelijk is.

Extra ideeën:

  • Handgemaakte deken of quilt: Een persoonlijk en warm geschenk.
  • Luiertas met stijl: Een praktisch, maar modieus item.
  • Een cadeaubon: Voor een favoriete winkel of online shop.
  • Een professionele fotoshoot: Voor moeder en baby, een herinnering voor het leven.
  • Een babydraagzak of draagdoek: Ideaal voor wandelingen en om dichtbij te zijn.
  • Een setje gepersonaliseerde babykleding: Bijvoorbeeld met de naam van de baby.
  • Een geluidsapparaat voor baby’s: Voor rustgevende slaapgeluiden.
  • Een dagboek voor de moeder: Om haar ervaringen en gedachten vast te leggen.
  • Een luxe badjas voor de moeder: Voor comfort in de ochtend en avond.

Blijf op de hoogte

Mis geen enkel artikel meer, schrijf je in en blijf op de hoogte!

About the Author: Michelle Marits

Michelle Marits
Michelle Marits is een toegewijde moeder en ervaren blogger met een passie voor alles wat met baby's en kinderen te maken heeft. Met een achtergrond in pedagogiek en een rijke ervaring als moeder, deelt ze waardevolle inzichten, praktische tips en oprechte verhalen over het ouderschap. Van voeding en opvoeding tot spel en ontwikkeling, Michelle's blogartikelen zijn een bron van steun en inspiratie voor ouders op zoek naar advies en herkenning in de prachtige, maar soms uitdagende reis van het opvoeden van kinderen.

Leave A Comment