Zwangerschapsstriemen voorkomen

Tips om striae tijdens je zwangerschap te voorkomen

Last Updated: December 25, 2023By Tags: ,

Striae, ook wel bekend als striae gravidarum (SG), zijn een gebruikelijk verschijnsel tijdens de zwangerschap, hoewel ze vaak als ongewenst worden beschouwd. Hoewel maar weinig mensen fan zijn van deze lijntjes, is het geruststellend dat ze geen gezondheidsgevaar opleveren. Er zijn bovendien meerdere strategieën die je kunt toepassen om de kans op het ontwikkelen van striae te verkleinen.

Hoe ontstaat striae tijdens de zwangerschap?

Ongeveer 90% van de vrouwen ontwikkelt striae, die vaak verschijnen tijdens het laatste deel van het tweede trimester en het begin van het derde trimester van de zwangerschap. Deze lijnen kunnen echter ook ontstaan door gewichtstoename, spieropbouw, bepaalde hormonale aandoeningen zoals Cushing, tijdens de borstvoedingsperiode en door het gebruik van corticosteroïden.

Uitgebreid onderzoek wijst uit dat verschillende factoren bijdragen aan het ontstaan van striae. Enkele van deze factoren zijn:

  • Zwanger worden op jonge leeftijd
  • Een familiegeschiedenis van striae
  • Een hoger lichaamsgewicht voor de zwangerschap of bevalling
  • Een hoger eigen geboortegewicht

Levensstijl speelt ook een rol in de ontwikkeling van striae, inclusief:

  • Verhoogde alcoholconsumptie
  • Verminderde waterinname
  • Lage vitamine C-niveaus
  • Roken in het verleden

De lichaamsdelen waar striae het meest voorkomen, zijn de zachtere gebieden zoals de borsten, billen, dijen en buik.

Wat zijn ‘stretch marks’ of striae?

De witte lijnen die vaak geassocieerd worden met striae zijn in feite littekens die over tijd vervagen. Striae, ook bekend als stretch marks, ontstaan als opvallende rode strepen of markeringen op de huid. Ze worden veroorzaakt door verstoringen in het elastische vezelnetwerk van de huid. In plaats van de normale, goed geordende verbindingsvezels, ontstaan er korte, dunne en wanordelijke draadachtige vezels in de diepere lagen van de huid.

Deze wanordelijke vezels wijzigen het normale aanzien en de eigenschappen van de huid, waardoor deze minder stevig en elastisch wordt en zich minder goed aanpast aan de veranderingen van je lichaam tijdens de zwangerschap. Het wordt aangenomen dat veranderingen in hormoonspiegels tijdens de zwangerschap en verminderde hydratatie van de huid bijdragen aan deze verstoring van het normale elastische vezelnetwerk. Deze factoren samen veroorzaken het wanordelijke uiterlijk en de uitrekking van de collageenvezels, wat uiteindelijk resulteert in striae.

Tips om zwangerschapsstriemen te voorkomen

Striae, net als vele andere gezondheidskwesties, is makkelijker te voorkomen dan te genezen. Onderzoek toont aan dat er geen simpele oplossing is voor deze huidlijnen die ons zelfbeeld en welzijn kunnen beïnvloeden.

Tijdens de transformatie van je lichaam in de zwangerschap zijn er preventieve acties die je kunt ondernemen om het verschil te maken:

  1. Hydrateer je huid: Dit doe je zowel intern door voldoende water te drinken (ongeveer 2+ liter per dag, afhankelijk van je omgeving en activiteitsniveau) als extern door je huid te verzorgen met hydraterende producten om vochtverlies tegen te gaan.
  2. Behoud een gezond gewicht: Zowel voor als tijdens je zwangerschap. Een gestage, gezonde gewichtstoename vermindert de kans op striae.
  3. Blijf actief: Regelmatige lichaamsbeweging kan de sterkte en elasticiteit van je huid verbeteren en helpt bij het behouden van een gezond gewicht.
  4. Eet collageenrijk voedsel: Overweeg voedingsmiddelen zoals bottenbouillon of een kwalitatief collageensupplement om de huidsterkte te ondersteunen.
  5. Vitamine C: Deze essentiële vitamine ondersteunt de collageenproductie. Eet een dieet rijk aan vitamine C met voedingsmiddelen zoals kiwi’s, aardbeien, citrusvruchten, en groene groenten.
  6. Dagelijkse huidmassage: Gebruik een lichaamsolie met actieve ingrediënten die de huidsterkte en elasticiteit verbeteren. Zoek naar producten met vitamine A, die celvernieuwing bevordert, maar wees voorzichtig met orale inname tijdens de zwangerschap.
  7. Veilig gebruik van vitamine A: Hoewel orale inname van vitamine A tijdens de zwangerschap wordt afgeraden, kan het topisch gebruik in oliën veilig zijn omdat het niet in de bloedbaan wordt opgenomen. Overleg altijd met je arts voordat je nieuwe producten introduceert.
  8. Vermijd snelle gewichtsschommelingen: Probeer een stabiele en gezonde gewichtstoename te handhaven gedurende je zwangerschap.
  9. Zinkrijke voeding: Zink speelt een rol in de huidherstelprocessen. Voedingsmiddelen zoals noten, zaden en volkoren producten zijn goede bronnen.
  10. Vermijd stress: Stress kan invloed hebben op je huid. Zoek naar manieren om te ontspannen en stress te verminderen.
  11. Gebruik van vitamine A: Overweeg het gebruik van vitamine A-rijke oliën of crèmes om de huidelasticiteit en celvernieuwing te bevorderen. Vanwege de krachtige aard van vitamine A, is het aanbevolen om dit pas vanaf het tweede trimester te gebruiken en altijd na overleg met je huisarts of verloskundige om de veiligheid voor jou en je baby te waarborgen.

Bij eventuele bezorgdheden tijdens je zwangerschap is het verstandig om advies in te winnen bij je huisarts, vooral betreffende het gebruik van vitamine A olie, die je mogelijk pas vanaf het tweede trimester zou moeten aanwenden.

Blijf op de hoogte

Mis geen enkel artikel meer, schrijf je in en blijf op de hoogte!

About the Author: Michelle Marits

Michelle Marits
Michelle Marits is een toegewijde moeder en ervaren blogger met een passie voor alles wat met baby's en kinderen te maken heeft. Met een achtergrond in pedagogiek en een rijke ervaring als moeder, deelt ze waardevolle inzichten, praktische tips en oprechte verhalen over het ouderschap. Van voeding en opvoeding tot spel en ontwikkeling, Michelle's blogartikelen zijn een bron van steun en inspiratie voor ouders op zoek naar advies en herkenning in de prachtige, maar soms uitdagende reis van het opvoeden van kinderen.

Leave A Comment