Bevallen van een tweeling

Bevallen van een tweeling: Alles wat je moet weten

Last Updated: June 3, 2024By Tags: , ,

Bevallen van een tweeling verschilt inderdaad van de geboorte van een eenling, omdat je twee baby’s verwelkomt. Dit roept de vraag op of de bevalling ook twee keer zo lang duurt en wat er precies anders is. Hieronder leggen we uit hoe een tweelingbevalling verloopt.

Zwanger van een tweeling

De ontwikkeling van tweelingen verloopt doorgaans tot de 28ste week vergelijkbaar met die van eenlingen. Vanwege de verhoogde risico’s die een tweelingzwangerschap met zich meebrengt, sta je onder nauwlettende begeleiding van een gynaecoloog.

Tijdens je zwangerschap onderga je meer echo’s om de voortgang van beide baby’s zorgvuldig te monitoren.

Er wordt extra aandacht besteed aan je gezondheid, zoals regelmatige controles van je bloeddruk en ijzergehalte. Ook wordt er gekeken naar tekenen van zwangerschapsdiabetes, oedeem en zwangerschapsvergiftiging om tijdig in te kunnen grijpen indien nodig.

Vroeggeboorte bij tweelingen

Tweelingen worden vaker vroegtijdig geboren dan eenlingen. Gemiddeld komt een tweeling rond de 37 weken ter wereld. Als de tweeling na 37 weken nog niet is geboren, wordt vaak geadviseerd om in de 38ste week de bevalling kunstmatig op te wekken, vanwege een verhoogd risico op complicaties.

Bij vroegtijdige weeën en dreigende vroeggeboorte word je meestal in het ziekenhuis opgenomen voor observatie. Soms kan de arts proberen met weeënremmers de bevalling enkele dagen tot weken uit te stellen.

Dit biedt tijd om de rijping van de longen en andere vitale organen van de baby’s te bevorderen met corticosteroïden die aan de moeder worden toegediend. Of en wanneer dit nodig is, hangt af van de duur van de zwangerschap.

Je kunt doorgaans vanaf 32 weken in je eigen ziekenhuis bevallen. Als de baby’s te vroeg geboren worden, worden ze vaak opgenomen op de neonatologieafdeling.

Zeer vroeg geboren baby’s (voor 30 weken zwangerschap) vereisen zorg op een NICU (neonatale intensive care unit). Nederland telt tien ziekenhuizen met een NICU, en voor een tweeling zijn twee couveuses nodig.

Daarom moeten soms tweelingen die te vroeg geboren worden per ambulance naar een ander ziekenhuis worden overgebracht, wat ook ver van de woonplaats kan zijn.

Zodra de tweeling naar de afdeling neonatologie kan, is een overplaatsing naar het eigen ziekenhuis vaak weer mogelijk.

Ziekenhuisbevalling of thuis bevallen van een tweeling?

Wanneer je een tweeling verwacht, wordt aangeraden om in het ziekenhuis te bevallen vanwege de verhoogde risico’s vergeleken met een eenlingbevalling.

Bijvoorbeeld, er is vaak een grotere kans op een keizersnede. Nadat de eerste baby geboren is, kan de tweede baby zich in een dwarse positie bevinden. De gynaecoloog kan dit controleren via inwendig onderzoek, de buikwand, of met een echo. Als het niet mogelijk is de baby te draaien, is een keizersnede noodzakelijk.

Verder kunnen er complicaties optreden zoals voortijdige samentrekkingen van de baarmoeder of voortijdig loslaten van de placenta terwijl de tweede baby nog niet geboren is.

Hoewel deze situaties zeldzaam zijn, is een snelle keizersnede cruciaal. In een ziekenhuis ben je direct dichtbij de operatiekamer, wat de veiligheid tijdens de bevalling aanzienlijk verhoogt.

Bevallen van een tweeling

Bij een tweelingzwangerschap is het mogelijk vaginaal te bevallen als de eerste baby in hoofdligging is. Mocht de eerste baby echter in een stuitligging liggen, dan overleg je met je gynaecoloog over de beste manier van bevallen, vaginaal of via een keizersnede.

Het komt ook voor dat beide baby’s in stuitligging liggen, wat de situatie complexer maakt. In al deze gevallen zal de gynaecoloog je adviseren en samen met jou bespreken wat je voorkeur heeft.

Indien besloten wordt tot een vaginale bevalling, ga je naar het ziekenhuis zodra de weeën beginnen. Tijdens de bevalling zijn meestal een gynaecoloog, een verloskundige en een verpleegkundige aanwezig.

Er wordt een infuus geplaatst en de hartslag van de baby’s wordt continu gemonitord met een CTG-apparaat. Wanneer er voldoende ontsluiting is, wordt vaak een schedelelektrode aangebracht bij de eerste baby om de hartslag nauwkeuriger te volgen.

Dit vereist dat je vliezen gebroken zijn. Meer informatie over wat een schedelelektrode precies is, vind je hier.

De bevalling van de eerste baby lijkt veel op die van een eenling, waarbij je begint met ontsluitingsweeën. Omdat de baarmoeder bij een tweeling meer opgerekt is, kunnen de weeën soms onvoldoende krachtig zijn.

Indien nodig kunnen weeënopwekkers via het infuus toegediend worden. Zodra je volledige ontsluiting hebt, begin je met persen en wordt de eerste baby geboren.

De geboorte van de tweede baby

Vaak is het mogelijk dat de eerste baby direct na de geboorte bij jou op de borst kan liggen, terwijl de tweede baby geboren wordt. Ofwel kan de eerste baby huid-op-huid bij je partner liggen.

De geboorte van de tweede baby volgt meestal snel; de meeste tweelingen worden binnen 5 tot 10 minuten na elkaar geboren, hoewel een interval van 25 minuten ook voorkomt.

Het kan voorkomen dat de persweeën na de geboorte van de eerste baby tijdelijk uitblijven. De arts monitort dan nauwkeurig de hartslag van de tweede baby.

Zolang deze stabiel is, bestaat er geen directe noodzaak om in te grijpen. Mocht het nodig zijn de geboorte van de tweede baby te versnellen, dan kunnen weeënopwekkers worden toegediend. Soms wordt de bevalling geholpen met een episiotomie (knip) of een vacuümpomp.

In gevallen waarin de baarmoeder begint te krimpen of de placenta loslaat terwijl de tweede baby nog moet worden geboren, is een keizersnede vaak onvermijdelijk.

Hoewel bij een tweelingbevalling het risico op nabloedingen iets groter is, worden de meeste tweelingen probleemloos geboren, kort na elkaar.

Als er geen sprake is van een vroeggeboorte (voor 37 weken) en beide baby’s het goed doen, is het soms mogelijk om dezelfde dag nog naar huis te gaan.

Opties bij een tweeling bevalling

Bij de bevalling van een tweeling kun je, net als bij een eenlingbevalling, verschillende posities uitproberen, zoals op een bevalbal, op handen en knieën, of op een baarkruk. Het is vaak ook mogelijk om een deel van de ontsluitingsfase in een bevalbad of onder de douche door te brengen om het comfort te verhogen.

Voor pijnverlichting tijdens de weeën kun je bij een tweelingbevalling gebruikmaken van een TENS-apparaat. Een ruggenprik of andere vormen van medische pijnbestrijding behoren eveneens tot de mogelijkheden.

Rond de 32e week van je zwangerschap is het gebruikelijk om met je gynaecoloog je voorkeuren voor de bevalling te bespreken. Het opstellen van een geboorteplan kan hierbij nuttig zijn.

Net als bij andere bevallingen is het echter belangrijk om flexibel te blijven, aangezien de situatie tijdens de bevalling anders kan verlopen dan vooraf gepland.

Blijf op de hoogte

Mis geen enkel artikel meer, schrijf je in en blijf op de hoogte!

About the Author: Michelle Marits

Michelle Marits
Michelle Marits is een toegewijde moeder en ervaren blogger met een passie voor alles wat met baby's en kinderen te maken heeft. Met een achtergrond in pedagogiek en een rijke ervaring als moeder, deelt ze waardevolle inzichten, praktische tips en oprechte verhalen over het ouderschap. Van voeding en opvoeding tot spel en ontwikkeling, Michelle's blogartikelen zijn een bron van steun en inspiratie voor ouders op zoek naar advies en herkenning in de prachtige, maar soms uitdagende reis van het opvoeden van kinderen.

One Comment

  1. […] Bevallen van een tweeling verschilt inderdaad van de geboorte van een eenling, omdat je twee baby's verwelkomt. Dit roept de vraag op of de bevalling ook twee keer zo lang duurt en wat er precies anders is. Hieronder leggen we uit hoe een tweelingbevalling verloopt. Zwanger van een tweeling De ontwikkeling van tweelingen verloopt doorgaans  […]

Leave A Comment