Alles wat je moet weten over innestelingskrampen

Alles wat je moet weten over innestelingskrampen

Last Updated: March 10, 2024By Tags: ,

Een paar dagen voor je menstruatie voel je lichte krampen in je onderbuik. Als je probeert zwanger te worden, kunnen deze kleine pijntjes je doen afvragen of je te maken hebt met PMS of symptomen van innesteling.

Hier volgt een korte biologieles: Tijdens de ovulatie laat een van je eierstokken een rijpe eicel vrij in je eileiders. Als je seks hebt tijdens je “vruchtbare periode” (de dagen rondom de ovulatie), kan de eicel bevrucht worden door sperma, zich innestelen in het baarmoederslijmvlies en een zwangerschap vormen.

Dit innestelingsproces kan soms lichte bekkenpijn veroorzaken, ook bekend als innestelingskrampen. Niet iedereen ervaart deze krampen, en ze hebben geen enkele invloed op de gezondheid van je zwangerschap.

Hier leggen we uit hoe je het verschil kunt herkennen tussen innestelingskrampen en menstruatiekrampen. Je komt ook te weten hoe innestelingskrampen aanvoelen, hoe lang ze gewoonlijk duren, en meer.

Wat zijn innestelingskrampen?

Innestelingskrampen zijn spierkrampen die soms optreden bij de innesteling van een bevruchte eicel in het baarmoederslijmvlies, wat het begin van een zwangerschap aangeeft, zegt Jingwen Hou, MD, PhD, een gynaecoloog gespecialiseerd in reproductieve endocrinologie en onvruchtbaarheid bij Kaiser Permanente in Hawaï.

Deze krampen kunnen aanvoelen als een licht ongemak of als milde menstruatiekrampen. Soms gaan innestelingskrampen gepaard met lichtroze of bruine afscheiding, maar je kunt ook innestelingsbloedingen hebben zonder krampen.

Hoe voelen innestelingskrampen?

De ervaring verschilt per persoon, maar innestelingskrampen kunnen als volgt aanvoelen:

 • Licht trekkend
 • Tintelend
 • Dof pijnend
 • Prikkelend

Innestelingskrampen kunnen erg lijken op menstruatiekrampen, maar ze zijn over het algemeen milder van intensiteit. Het gevoel kan komen en gaan of één tot twee dagen aanhouden voordat het verdwijnt.

Waar voel je innestelingskrampen?

Innestelingskrampen worden vaak op dezelfde plek gevoeld als menstruatiekrampen. Ze kunnen zich voordoen in de volgende gebieden:

 • Onderrug
 • Onderbuik
 • Bekken

Hoewel slechts één van je eierstokken een eicel vrijgeeft, wordt de kramping veroorzaakt door de innesteling ervan in de baarmoeder—dus je kunt verwachten het meer in het midden van je lichaam te voelen dan aan slechts één kant.

Wanneer treden innestelingskrampen op?

Elke menstruatiecyclus heeft een andere lengte, en een pas bevruchte eicel doet er doorgaans tussen de zes en tien dagen over om zich in de baarmoeder te nestelen na de ovulatie. Daarom is het moeilijk om precies te zeggen wanneer iemand innestelingskrampen zal ervaren.

Over het algemeen, als je een regelmatige menstruatiecyclus hebt, kun je innestelingskrampen verwachten ongeveer vier tot acht dagen voordat je volgende menstruatie begint.

De gemiddelde tijd tussen ovulatie en menstruatie is ongeveer 14 dagen, dus als de innesteling zes tot tien dagen na de ovulatie plaatsvindt, heb je een tijdframe van vier tot acht dagen voordat je menstruatie begint.

Dit gaat uit van een gemiddelde menstruatiecyclus van 28 dagen, wat niet voor iedereen geldt. Als je cyclus korter of langer is dan 28 dagen, zal dat de timing van de innesteling beïnvloeden.

Hoe lang duren innestelingskrampen?

De duur van innestelingskrampen verschilt per persoon, maar ze duren niet langer dan enkele dagen. Sommigen ervaren een paar lichte steekjes gedurende enkele uren of over de loop van een dag. Anderen ervaren periodieke krampen die komen en gaan gedurende één tot drie dagen.

Hoe vaak komen innestelingskrampen voor?

Niemand weet het zeker – alleen dat sommige mensen ze opmerken en anderen niet. Het is waarschijnlijker dat je innestelingskrampen opmerkt als je probeert zwanger te worden; de verwachting kan je extra alert maken op de vroege symptomen van zwangerschap.

Aan de andere kant kunnen mensen die niet verwachten zwanger te worden innestelingskrampen ervaren en er verder niet bij stilstaan. Ze verwachten binnen de volgende week hun menstruatie, dus kunnen ze hun lichte krampen afdoen als premenstruele symptomen.

En natuurlijk zijn er ook mensen die helemaal geen innestelingskrampen voelen.

Wat als innestelingskrampen pijnlijk zijn?

Als je last hebt van innestelingskrampen die je dagelijks leven beïnvloeden, kun je proberen een warmtekussen te gebruiken of paracetamol te nemen. (Hoewel je nog niet zeker weet of je zwanger bent, is paracetamol het veiligste vrij verkrijgbare pijnmiddel tijdens de zwangerschap, dus kies dit als je echt aan de veilige kant wilt blijven.)

Het is echter belangrijk om te benadrukken dat innestelingskrampen niet verlammend moeten zijn. Als je pijn ernstig is, vergezeld gaat van andere zorgwekkende symptomen zoals hevig bloeden of koorts, of als de pijn zich intensief aan één kant van je lichaam voordoet, dien je contact op te nemen met je zorgverlener.

Het kan een teken zijn van een vroege miskraam, een buitenbaarmoederlijke zwangerschap of een eierstokcyste.

Zijn er andere tekenen van innesteling?

Een paar vroege zwangerschapssymptomen kunnen optreden rond dezelfde tijd (of kort na) het ervaren van innestelingskrampen, inclusief de volgende:

 • Innestelingsbloeding (lichte spotting)
 • Gevoeligheid van de borsten
 • Duizeligheid
 • Vermoeidheid
 • Voedselverlangens of -aversies
 • Hoofdpijn
 • Stemmingsschommelingen
 • Misselijkheid

Hier wordt het echt lastig. De vroege tekenen van zwangerschap kunnen overlappen met premenstruele symptomen. Dat kan het moeilijk maken om precies te bepalen wat er aan de hand is, aangezien beide scenario’s vaak leiden tot vermoeidheid, stemmingswisselingen, trek in bepaald voedsel, en gevoelige borsten.

Wees geduldig, want op dit punt in je cyclus kunnen aannames over je symptomen leiden tot onnodige stress, angst of teleurstelling. Je kunt een zwangerschapstest doen nadat je je menstruatie hebt gemist.

Wat te doen als je innestelingskrampen hebt?

Als je krampen hebt die niet gerelateerd zijn aan je menstruatie, kan het gaan om innestelingskrampen. Het is verstandig om een zwangerschapstest te doen, hoewel het qua timing misschien nog niet helemaal juist is.

Dr. Hou merkt op dat op het moment van innestelingskrampen het waarschijnlijk nog te vroeg is om een nauwkeurig resultaat te krijgen van een thuistest voor zwangerschap.

Thuistesten voor zwangerschap werken door het detecteren van het humaan choriongonadotrofine (hCG) in urine. Dit is een hormoon dat je lichaam produceert tijdens de zwangerschap, maar in de zeer vroege stadia bestaat het slechts in kleine hoeveelheden.

Thuistesten voor zwangerschap zijn het nauwkeurigst als ze worden genomen na een gemiste menstruatie, omdat er dan voldoende hCG aanwezig zou moeten zijn in je urine voor een positief testresultaat als de innesteling heeft plaatsgevonden.

Bronnen

 • The Menstrual Cycle: Menstruation, Ovulation, and How Pregnancy Occurs. American College of Obstetricians and Gynecologists. 2022.
 • Bleeding During Pregnancy. American College of Obstetricians and Gynecologists. Reviewed 2022.
 • Trying to Get Pregnant? Here’s When to Have Sex. American College of Obstetricians and Gynecologists. 2022.
 • Cramping During Pregnancy: Everything You Need To Know. Forbes.com. 2023.

Blijf op de hoogte

Mis geen enkel artikel meer, schrijf je in en blijf op de hoogte!

About the Author: Michelle Marits

Michelle Marits
Michelle Marits is een toegewijde moeder en ervaren blogger met een passie voor alles wat met baby's en kinderen te maken heeft. Met een achtergrond in pedagogiek en een rijke ervaring als moeder, deelt ze waardevolle inzichten, praktische tips en oprechte verhalen over het ouderschap. Van voeding en opvoeding tot spel en ontwikkeling, Michelle's blogartikelen zijn een bron van steun en inspiratie voor ouders op zoek naar advies en herkenning in de prachtige, maar soms uitdagende reis van het opvoeden van kinderen.

Leave A Comment