Wanneer heb je een innestelingsbloeding en hoe herken je dit

Wanneer heb je een innestelingsbloeding en hoe herken je dit?

Last Updated: March 3, 2024By Tags: ,

In de beginfase van je zwangerschap kun je een lichte bloeding ervaren, die vaak duidt op een innestelingsbloeding. Je vraagt je misschien af wanneer dit gebeurt, wat het precies inhoudt en hoe lang een innestelingsbloeding duurt.

Wat is een innestelingsbloeding?

Om een innestelingsbloeding te begrijpen, helpt het om te weten wat er tijdens de innesteling gebeurt. Wanneer een eicel bevrucht is, begint deze zich onmiddellijk te delen. Terwijl hij zich deelt, verplaatst hij zich van de eileider naar de baarmoeder binnen ongeveer een week, op zoek naar een plek om verder te ontwikkelen.

Eenmaal aangekomen in de baarmoeder, hecht de bevruchte eicel zich vast aan het baarmoederslijmvlies aan de binnenkant van de baarmoederwand. Dit proces staat bekend als de innesteling, waarbij soms een beetje bloed vrijkomt, bekend als een innestelingsbloeding. Zodra de innesteling succesvol is, begint het embryo het zwangerschapshormoon hCG te produceren. Vanaf dit punt ben je officieel zwanger.

Wanneer nestelt een eitje zich in?

Het moment van innesteling kan per zwangerschap verschillen, maar vindt meestal plaats tussen de vijf en twaalf dagen na de bevruchting. Een late innestelingsbloeding, die pas na twaalf dagen optreedt, is zeer zeldzaam en het bloed heeft dan een bruinere kleur.

Als je de datum van de eerste dag van je laatste menstruatie kent of weet wanneer je ovulatie plaatsvond, en je rond deze periode seksueel actief was, kun je ongeveer inschatten wanneer je een innestelingsbloeding zou kunnen ervaren.

Symptomen van een innestelingsbloeding

Veel vrouwen ervaren geen merkbare tekenen van innesteling. Soms is er sprake van lichte krampen, vergelijkbaar met het gevoel van een menstruatie die niet doorzet, met een zeurend gevoel in je buik. Lichte bloedingen kunnen ook voorkomen, bekend als innestelingsbloedingen, veroorzaakt doordat een klein bloedvaatje in het baarmoederslijmvlies tijdens de innesteling wordt geraakt.

Innestelingsbloedingen kenmerken zich vaak door enkele druppels bloed die helderrood of bruin kunnen zijn. Het is ook mogelijk dat je slijm verliest vermengd met wat bloed, resulterend in een roze of bruin gekleurde afscheiding. Stolsels komen zelden voor bij een innestelingsbloeding.

Innestelingsbloeding rond de menstruatie

Het kan voorkomen dat je rond de tijd dat je normaal je menstruatie verwacht, een lichte bloeding ervaart. Dit roept de vraag op: betreft het een innestelingsbloeding of is je menstruatie begonnen? De timing kan soms helpen bij het maken van dit onderscheid. Omdat de innesteling van een eitje vaak tussen de vijf en twaalf dagen na de bevruchting plaatsvindt, kun je zo’n vijf dagen voor je verwachte menstruatie een innestelingsbloeding krijgen. Bij een regelmatige cyclus kan dit een duidelijke aanwijzing zijn, terwijl het bij een onregelmatige cyclus minder zeker is.

De hoeveelheid bloedverlies biedt eveneens een aanwijzing. Een innestelingsbloeding kenmerkt zich door aanzienlijk minder bloedverlies dan bij een menstruatie, vaak in de vorm van roze of rood gekleurd slijm of een lichte hoeveelheid helderrood of bruin bloed. Deze bloeding neigt meer naar gekleurde afscheiding dan naar een menstruatie.

Qua duur onderscheidt een innestelingsbloeding zich ook van een menstruatie. Voor de meeste vrouwen is het een kwestie van enkele uren of incidenteel wat bloed- of slijmverlies. Over het algemeen duurt een innestelingsbloeding niet langer dan twee dagen, en is daarmee korter dan een typische menstruatieperiode.

Krijgt iedere zwangere vrouw innestelingsbloeding?

In feite ervaren de meeste vrouwen geen innestelingsbloeding. Het kan zijn dat het niet opgemerkt wordt, gezien de geringe hoeveelheid bloed. Slechts ongeveer twintig tot dertig procent van de zwangere vrouwen ervaart een innestelingsbloeding.

Innestelingsbloeding of menstruatie?

Mocht je twijfelen of je een innestelingsbloeding hebt of ongesteld bent geworden, dan kan deze tabel duidelijkheid geven.

Innestelingsbloeding Ongesteld
Wanneer 5-12 dagen na je eisprong 12-16 dagen na je eisprong
Hoeveelheid Paar druppels tot zeer licht vloeiend Altijd vloeiend, licht tot hevig
Kleur Lichtrood, lichtroze of lichtbruin Vooral helder rood, met bruin/roze aan het begin en/of eind van de menstruatie
Duur Paar uur tot een paar dagen 3-8 dagen
Verloop Wordt alleen minder Na licht begin wordt het zwaarder en daarna weer minder
Pijn Pijnloos of lichte kramp Krampen kunnen langer duren en kunnen hevig zijn

Andere oorzaken van bloedverlies

Naast een innestelingsbloeding zijn er andere mogelijke oorzaken voor bloedverlies:

  • Ovulatiebloeding: een klein beetje bloedverlies tijdens de eisprong bij sommige vrouwen.
  • Doorbraakbloeding bij gebruik van de anticonceptiepil.
  • Bloedverlies na geslachtsgemeenschap door een gesprongen bloedvaatje in de vagina.
  • Spotting buiten de normale menstruatiecyclus om.
  • Een ongewoon vroege menstruatie.
  • Een miskraam, wat bloedverlies kan veroorzaken in de vroege stadia van de zwangerschap.
  • Een buitenbaarmoederlijke zwangerschap, waarbij de bevruchte eicel zich buiten de baarmoeder nestelt.
  • Het begin van de overgang, gekenmerkt door onregelmatig bloedverlies.
  • Medische aandoeningen of ziektes die bloedverlies kunnen veroorzaken.

Als je je zorgen maakt of last hebt van aanhoudend licht bloedverlies, is het belangrijk om altijd contact op te nemen met je huisarts voor advies en onderzoek.

Wanneer testen na innestelingsbloeding?

Je kunt even afwachten om te zien hoe de bloeding zich ontwikkelt. Als het bloedverlies toeneemt en na twee dagen nog steeds aanhoudt, ben je waarschijnlijk begonnen met je menstruatie. Stopt het bloeden snel of blijf je twijfelen? Voor de zekerheid of je zwanger bent of niet, is het aan te raden een zwangerschapstest te doen. Deze test geeft betrouwbare resultaten vanaf de dag waarop je normaal gesproken ongesteld zou moeten worden, ook bekend als je Niet Ongesteldheidsdag (NOD).

De test reageert op het zwangerschapshormoon hCG in je urine. Als er nog niet voldoende hCG aanwezig is, kan de test negatief uitvallen, zelfs als je wel zwanger bent. Er zijn gevoeligere vroege zwangerschapstesten beschikbaar die je soms al kunt gebruiken de dag voordat je menstruatie zou moeten beginnen. Lees altijd de gebruiksaanwijzing zorgvuldig voor wanneer je de test kunt gebruiken. Te vroeg testen kan ook met deze gevoelige testen tot een onbetrouwbare uitslag leiden.

Als de test aangeeft dat je niet zwanger bent, wacht dan af hoe de bloeding zich verder ontwikkelt. Als je menstruatie niet doorzet, probeer dan na een paar dagen nogmaals een zwangerschapstest te doen.

Hevige innestelingsbloeding

Een zeer klein aantal zwangere vrouwen ervaart een intense innestelingsbloeding, waarbij soms zelfs kleine stolsels in het bloed kunnen voorkomen. Als je aanzienlijk bloedverlies hebt en denkt dat het geen menstruatie is, of als je tijdens wat je vermoedt een innestelingsbloeding te zijn veel bloed verliest, is het raadzaam om contact op te nemen met je huisarts of verloskundige. Zij kunnen onderzoeken of er misschien sprake is van een buitenbaarmoederlijke zwangerschap, waarbij het bevruchte eitje zich niet in de baarmoederwand, maar in de eileider heeft genesteld.

Een buitenbaarmoederlijke zwangerschap kan gevaarlijk zijn voor jou en het is belangrijk om bij de volgende symptomen direct medische hulp te zoeken:

  • Pijn aan één kant van je buik
  • Bloedverlies
  • Pijn die uitstraalt naar je schouder of bovenbenen
  • Misselijkheid of braken
  • Het gevoel hebben te moeten poepen, maar niet kunnen
  • Neiging tot flauwvallen

Vroege miskraam

Voor veel vrouwen die zwanger willen worden, kan bloedverlies vóór de verwachte menstruatiedatum zorgen voor spanning of ongerustheid. Als het gaat om slechts enkele druppels, is de kans groot dat het een innestelingsbloeding betreft. Als het bloedverlies echter aanhoudt, is het waarschijnlijk je (vroege) menstruatie. Dit bloedverlies kan ook duiden op een niet succesvolle zwangerschap, waarbij het eitje zich niet goed heeft kunnen innestelen, resulterend in een vroege miskraam.

Het is moeilijk vast te stellen of dit het geval is, aangezien een miskraam in deze fase vaak lijkt op een normale menstruatie. Als je onverwachts en eerder dan verwacht bloedverlies ervaart en je twijfelt of het een normale, vroege menstruatie is, is het belangrijk om altijd contact op te nemen met je huisarts. Deze kan dan onderzoeken of er een andere oorzaak voor het bloedverlies is.

Blijf op de hoogte

Mis geen enkel artikel meer, schrijf je in en blijf op de hoogte!

About the Author: Michelle Marits

Michelle Marits
Michelle Marits is een toegewijde moeder en ervaren blogger met een passie voor alles wat met baby's en kinderen te maken heeft. Met een achtergrond in pedagogiek en een rijke ervaring als moeder, deelt ze waardevolle inzichten, praktische tips en oprechte verhalen over het ouderschap. Van voeding en opvoeding tot spel en ontwikkeling, Michelle's blogartikelen zijn een bron van steun en inspiratie voor ouders op zoek naar advies en herkenning in de prachtige, maar soms uitdagende reis van het opvoeden van kinderen.

One Comment

  1. […] In de beginfase van je zwangerschap kun je een lichte bloeding ervaren, die vaak duidt op een innestelingsbloeding. Je vraagt je misschien af wanneer dit gebeurt, wat het precies inhoudt en hoe lang een innestelingsbloeding duurt. Wat is een innestelingsbloeding? Om een innestelingsbloeding te begrijpen, helpt het om te weten wat er tijdens de innesteling  […]

Leave A Comment