Pijnbestrijding tijdens de bevalling

Pijnbestrijding tijdens de bevalling

Last Updated: December 26, 2023By Tags: , ,

Ongeacht of je al hebt besloten of je pijnbestrijding wilt tijdens je bevalling, is het belangrijk om op de hoogte te zijn van je mogelijkheden. Ontdek hier welke vormen van pijnbestrijding beschikbaar zijn voor zowel een thuisbevalling als een bevalling in het ziekenhuis.

Pijnbestrijding bij bevalling in ziekenhuis

Medicamenteuze pijnbestrijding tijdens de bevalling is alleen toegestaan in het ziekenhuis. Dit betekent echter niet dat je geen gebruik mag maken van natuurlijke pijnverlichtingsmethoden. Zorg ervoor dat je van tevoren overlegt en toestemming vraagt, dan kun je bijvoorbeeld aromatherapie of andere technieken toepassen. Als je overweegt om voor meer geavanceerde pijnbestrijding te kiezen, bekijk dan de opties die beschikbaar zijn voor een bevalling in het ziekenhuis.

Remifentanil als pijnbestrijding

Een veelgebruikte methode van pijnbestrijding tijdens de bevalling is het zogenaamde ‘pijnpompje’, ofwel remifentanil. Dit medicijn wordt vaak gebruikt bij vrouwen die naar verwachting snel zullen bevallen (binnen 2 tot 4 uur). Het wordt via een infuus toegediend, en met een pompje kun je zelf bepalen wanneer je het inneemt door op een knop te drukken.

Remifentanil werkt snel en voor een korte duur, en wordt meestal tijdens een wee gebruikt om de scherpste pijn te verzachten. Het effect verdwijnt na enkele minuten. Er is geen risico op overdosering, omdat het systeem een maximale dosis heeft. Hoewel het de bevalling niet volledig pijnloos maakt, hebben veel vrouwen er toch aanzienlijk voordeel van.

Een groot voordeel is dat je volledig actief kunt blijven tijdens het persen. Bovendien heeft het een psychologisch effect: je hebt het gevoel dat je de pijn actief kunt ‘wegdrukken’, wat een gevoel van controle geeft.

Pethidine als pijnbestrijding

Pethidine, dat enigszins lijkt op morfine, wordt via een injectie in je bil of bovenbeen toegediend. Het begint al binnen een kwartier te werken, waardoor de hevigste pijn van de bevalling afneemt en je jezelf beter kunt ontspannen. Sommige vrouwen raken door dit middel zo ontspannen dat ze erg slaperig worden en zelfs in slaap vallen. Dit is normaal; Pethidine is juist bedoeld om vrouwen te helpen ontspannen.

Pethidine heeft een werking van ongeveer 2 tot 4 uur. Het wordt vaak gegeven aan vrouwen bij wie de bevalling moeizaam op gang komt of aan vrouwen die al enkele slapeloze nachten achter de rug hebben. Deze vrouwen zijn vaak al uitgeput voordat de bevalling begint, dus een beetje ontspanning kan dan welkom zijn. Het middel wordt ruim voor de verwachte geboorte toegediend, zodat de moeder even kan rusten. Pethidine wordt niet gegeven als verwacht wordt dat de geboorte binnen 2 tot 4 uur plaatsvindt, omdat het de baby ook slaperig kan maken, wat niet wenselijk is tijdens de geboorte.

Een ruggenprik tijdens de bevalling

De epidurale anesthesie, beter bekend als de ruggenprik, is een veelgebruikte vorm van pijnbestrijding tijdens de bevalling. Bij een keizersnede krijg je ook een ruggenprik, maar deze verschilt en bevat geen katheter.

Tijdens een vaginale bevalling brengt een anesthesist een dunne katheter in je rug in via een naald. Door deze katheter wordt een verdovende vloeistof toegediend die het onderste deel van je lichaam gedeeltelijk verdoofd maakt. Het is normaal dat je je benen minder goed voelt na de toediening.

Een ruggenprik wordt meestal alleen overwogen als de bevalling nog enige tijd zal duren. Als je veel pijn ervaart, kan een ruggenprik een effectieve oplossing zijn, omdat het de pijn van de weeën aanzienlijk vermindert. Hoewel het een aantrekkelijke optie lijkt, zijn er enkele nadelen aan verbonden.

Zo moet zowel jouw gezondheid als die van je baby nauwlettend worden gevolgd vanwege mogelijke bijwerkingen zoals koorts, een daling van de bloeddruk, jeuk en rillingen. Dit betekent dat er diverse apparaten worden ingezet, waaronder bewakingsapparatuur voor je hart, een infuus, een blaaskatheter, bloeddrukmetingen en een CTG voor de baby. Dus voordat je bij de eerste tekenen van pijn direct om een ruggenprik vraagt, is het verstandig om ook de mogelijke nadelen te overwegen.

Lachgas als pijnbestrijding tijdens bevalling

Lachgas is opnieuw populair geworden als een methode voor pijnbestrijding tijdens de bevalling, vooral in geboortecentra. Je verloskundige kan lachgas toedienen, wat betekent dat je niet per se naar het ziekenhuis hoeft. Het is echter cruciaal dat je verloskundige ervaring heeft met het gebruik van lachgas, dus informeer hier vooraf naar.

Maar wat is lachgas precies? Naast zijn bekendheid als partydrug, kan het ook effectief zijn om pijn tijdens de bevalling te verlichten. Lachgas is een mengsel van stikstof en zuurstof dat je een beetje slaperig maakt en de scherpe randjes van de pijn wegneemt. Het kan je ook vrolijk en uitgelaten maken, wat een welkome afleiding kan zijn tijdens de bevalling.

Je gebruikt het gas tijdens de ontsluitingsfase, de fase die vaak als het meest pijnlijk wordt ervaren. Zodra je mag beginnen met persen, stop je met het gas. Het is belangrijk dat je alert en gefocust blijft tijdens het persen, wat lastig kan zijn als je slaperig bent of te veel lacht.

Je inhaleert het gas vlak voordat een wee begint. Het werkt onmiddellijk en is na de wee ook direct uitgewerkt. Is het effectief? Wel, ongeveer de helft van de vrouwen ervaart voldoende verlichting van de ergste pijn door het gebruik van lachgas.

Pijnbestrijding bij thuisbevalling

Pijnbestrijding tijdens een thuisbevalling is gebonden aan bepaalde beperkingen. Zo zijn opties zoals een ruggenprik of andere medicatie niet beschikbaar. Dit betekent echter niet dat je geen ondersteuning kunt krijgen als je bevalling bijzonder pijnlijk is. Er bestaan namelijk verschillende alternatieven. Zoals eerder genoemd, kun je informeren of je verloskundige lachgas aanbiedt, maar er zijn ook andere mogelijkheden.

Zelfhulpmiddelen

Er zijn diverse zelfhulptechnieken beschikbaar om pijn tijdens de bevalling te verminderen. Deze methoden kunnen zowel thuis als in het ziekenhuis worden toegepast. Veel vrouwen ervaren verlichting door tijdens de ontsluitingsfase te staan of rond te lopen. Een warm bad of douche kan eveneens de pijn verzachten. Massage van de rug of benen is een andere effectieve manier om tijdens de bevalling met pijn om te gaan. Ontspanningstechnieken, zoals ademhalingsoefeningen of het bewust ontspannen van spieren, kunnen ook bijdragen aan een betere pijnbeheersing.

TENS-apparaat tijdens bevalling

TENS (Transcutane Elektro Neuro Stimulatie) is een klein apparaat dat lichte elektrische impulsen afgeeft. Deze impulsen kunnen de pijnboodschappen die naar je hersenen worden gestuurd, verminderen. Het apparaat lijkt een beetje op een ouderwetse walkman, met draden en elektroden die op je rug worden geplaatst. Je hebt zelf de controle over de intensiteit van de stroomstootjes, zonder risico op ernstige schokken.

Werkt het echt? Er is nog geen sluitend bewijs, maar ongeveer de helft van de gebruikers geeft aan tevreden te zijn. Het neemt de pijn niet volledig weg, maar kan wel de scherpste randjes verzachten. Geïnteresseerd in TENS? Je kunt het apparaat huren, en sommige verloskundigen bieden het ook aan.

Steriele waterinjecties

Bij de bevalling worden soms steriele waterinjecties als vorm van pijnbestrijding gebruikt, wat precies is wat het klinkt: injecties met steriel water. Maar zijn ze effectief? Het lijkt erop van wel. Deze injecties worden tijdens een wee net onder de huid in de rug geplaatst. Het water irriteert het weefsel op de pijnlijke plek en stimuleert verschillende zenuwvezels. Deze stimulatie helpt de overdracht van pijnsignalen te blokkeren, waardoor je minder pijn voelt. Het is zeker het overwegen waard, vooral omdat er vrijwel geen bekende bijwerkingen of negatieve effecten zijn van het gebruik van waterinjecties.

Alternatieve pijnbestrijding bevalling

Er zijn nog meer mogelijkheden voor pijnbestrijding tijdens de bevalling, vooral als je openstaat voor alternatieve geneeswijzen. Hier zijn enkele opties die je misschien interessant vindt:

  • Hypnose: Er zijn speciale hypnotherapieprogramma’s voor zwangere vrouwen die hen leren zichzelf in een diepe staat van ontspanning te brengen tijdens de bevalling. Dit kan leiden tot minder pijnbeleving. Een extra voordeel is dat een ontspannen toestand de bevalling, vooral de ontsluitingsfase, kan versnellen.
  • Acupunctuur: Als je al fan bent van acupunctuur, zul je blij zijn te horen dat het ook vaak wordt gebruikt als pijnbestrijding tijdens de bevalling. Hierbij worden kleine naaldjes op specifieke punten in de huid geplaatst om pijn te verlichten. Overleg met een ervaren acupuncturist over de mogelijkheden.
  • Acupressuur: Acupressuur is gebaseerd op dezelfde concepten als acupunctuur, maar in plaats van naalden, gebruikt het druk van de handen. Door specifieke drukpunten op het lichaam te stimuleren, kan acupressuur helpen bij het verlichten van de pijn tijdens de bevalling.
  • Aromatherapie: Bepaalde geuren kunnen wonderen doen voor je lichaam en geest. Sommige aroma’s kunnen kracht geven, terwijl andere ontspanning bevorderen. Als je geïnteresseerd bent in het effect van geuren, raadpleeg dan een expert in aromatherapie om te ontdekken welke geuren jou kunnen ondersteunen tijdens de bevalling.
  • Fytotherapie: Kruiden hebben vaak een krachtige geneeskrachtige werking en kunnen dus ook helpen bij pijnbestrijding. Als je geïnteresseerd bent in deze natuurlijke benadering, neem dan contact op met een erkende fytotherapeut. Experimenteer niet zelf met kruiden; hoewel ze natuurlijk zijn, kunnen sommige kruiden krachtige effecten hebben en zelfs gevaarlijk zijn.

Blijf op de hoogte

Mis geen enkel artikel meer, schrijf je in en blijf op de hoogte!

About the Author: Michelle Marits

Michelle Marits
Michelle Marits is een toegewijde moeder en ervaren blogger met een passie voor alles wat met baby's en kinderen te maken heeft. Met een achtergrond in pedagogiek en een rijke ervaring als moeder, deelt ze waardevolle inzichten, praktische tips en oprechte verhalen over het ouderschap. Van voeding en opvoeding tot spel en ontwikkeling, Michelle's blogartikelen zijn een bron van steun en inspiratie voor ouders op zoek naar advies en herkenning in de prachtige, maar soms uitdagende reis van het opvoeden van kinderen.

Leave A Comment