Geboorte affirmaties voor de bevalling

Geboorte affirmaties voor de bevalling

Last Updated: January 9, 2024By Tags: , ,

Het is heel normaal dat veel vrouwen enigszins angstig zijn voor de bevalling, gezien het een grote gebeurtenis is die vaak gepaard gaat met pijn. Echter, het is belangrijk om te onthouden dat ontspanning een positieve invloed kan hebben op het bevallingsproces. Probeer daarom met een positieve instelling de bevalling te benaderen. Een effectieve manier om dit te doen is door het gebruik van geboorte affirmaties, die je kunnen helpen je gedachten te focussen en ontspanning te bevorderen.

Wat zijn affirmaties?

Affirmaties zijn opbeurende zinnen, uitspraken of gedichtjes die je herhaaldelijk tegen jezelf zegt om een positieve houding te ontwikkelen over jezelf of een naderende gebeurtenis. Door deze positieve boodschappen vaak te herhalen, begin je er daadwerkelijk in te geloven, wat kan leiden tot het bereiken van dingen die je eerder als onmogelijk beschouwde.

Positief denken heeft een krachtige impact. Het kan je zelfvertrouwen verhogen en je geloof in je eigen capaciteiten versterken. Er wordt vaak gezegd dat optimistische mensen meer bereiken dan mensen die geneigd zijn tot negativiteit. Er wordt zelfs beweerd dat positieve gedachten fysieke prestaties kunnen beïnvloeden, waardoor je meer kunt dan je voor mogelijk hield.

Je kunt deze positieve mindset opbouwen door affirmaties te gebruiken. Herhaal dagelijks de affirmatie voor jezelf, gebruik ze tijdens meditatie of schrijf ze op en lees ze meerdere keren per dag door. Hoe frequenter je de affirmaties herhaalt, hoe sterker je in hun boodschap gaat geloven. Voorbeelden van affirmaties zijn: “Ik geloof in mezelf”, “Je doet het geweldig”, “Je bent geliefd”. Het is tijd om onze natuurlijke neiging tot nuchterheid en bescheidenheid te doorbreken en onszelf meer complimenten te geven!

Geboorte affirmaties

Geboorte affirmaties zijn stimulerende uitspraken die betrekking hebben op de geboorte van je kind of je zwangerschap. Deze affirmaties zijn bedoeld om je te helpen met een positieve instelling de bevalling tegemoet te treden, waardoor je meer zelfvertrouwen, vertrouwen en ontspanning ervaart. Een bevalling doorstaan met deze gevoelens kan aanzienlijk prettiger zijn dan wanneer je vol angst en onzekerheid je kindje ter wereld brengt.

Veel vrouwen ervaren angst voor de bevalling, wat vaak voortkomt uit (onbewuste) negatieve beeldvorming over bevallen. Horrorbevallingsverhalen en dramatische scènes op tv dragen bij aan deze angst, zoals angst voor pijn, complicaties of langdurige bevallingen. Deze angst en spanning kunnen het bevallingsproces nadelig beïnvloeden.

Het gebruik van geboorte affirmaties kan je helpen om meer vertrouwen in jezelf en in het bevallingsproces te krijgen, en om de schoonheid en het wonder van een bevalling te erkennen. Deze affirmaties kun je zelf gebruiken of leren in een hypnobirthing cursus, die vaak focust op dergelijke affirmaties. Ook andere zwangerschapscursussen besteden hier tegenwoordig aandacht aan. Met het toenemende aanbod van online zwangerschapscursussen is het gemakkelijker om informatie te vinden en deel te nemen.

Kies woorden die bij je passen en herhaal ze dagelijks meerdere keren. Voorbeelden zijn:

 • “De geboorte van onze baby wordt een wonder.”
 • “Ik ben ontspannen en goed voorbereid op de geboorte.”
 • “Ik vertrouw op mijn lichaam.”
 • “Ik bezit moed, vertrouwen en geduld.”
 • “Ik ben veilig en mijn kindje is veilig.”

Zoek naar uitspraken die je aanspreken, of maak gebruik van geboorte affirmatiekaarten. Hoe vaker je ze herhaalt, hoe sterker de boodschap resoneert!

Affirmaties tijdens de bevalling

Tijdens de bevalling kunnen positieve bekrachtigingen, ofwel affirmaties, een krachtige ondersteuning bieden. Zelfs als je vol goede moed en positiviteit aan je bevalling begint, kan de eerste intensieve wee de angst en spanning terugbrengen. Het is dan juist cruciaal om vast te houden aan je affirmaties om je kracht en moed te behouden. Voortdurend herhalen van deze positieve uitspraken tijdens de bevalling kan helpen om je focus en kalmte te bewaren. Hier zijn een paar voorbeelden van affirmaties die je tijdens de bevalling kunt gebruiken:

 • “Mijn lichaam weet instinctief wat te doen.”
 • “Ik blijf kalm en ontspannen tijdens het geboorteproces.”
 • “Mijn baby en ik zijn in harmonie voor een vlotte bevalling.”
 • “Ik luister naar wat mijn lichaam nodig heeft en handel daarnaar.”

Het is belangrijk om woorden te kiezen die persoonlijk resonerend en empowerend voor jou voelen. Dit kan variëren van uitspraken als “ik heb de controle” tot “mijn baby en ik zijn een sterk team.” Het gaat erom de woorden te vinden die jou de meeste kracht en vertrouwen geven tijdens dit belangrijke moment.

Voor een positieve geboorte-ervaring is het essentieel om vooraf na te denken over wat je wilt en hoe je je wilt voelen tijdens de bevalling. Het is belangrijk om de veelgehoorde negatieve bevallingsverhalen los te laten en te focussen op jouw eigen wensen en behoeften. Vraag jezelf af: “Wat voor geboorte-ervaring hoop ik te hebben?” “Hoe wil ik me voelen tijdens de bevalling?” “Wie zou ik bij me willen hebben?” “Wat maakt voor mij een bevalling mooi en betekenisvol?”

Om deze vragen effectief te beantwoorden, is het nuttig om je grondig voor te bereiden op de bevalling. Dit gaat verder dan alleen ademhalingstechnieken oefenen. Het omvat het vergaren van gedegen informatie en kennis over het geboorteproces, verschillende bevallingsmethoden en mogelijkheden voor ondersteuning. Deze voorbereiding helpt je om beter geïnformeerde keuzes te maken en met vertrouwen je bevalling tegemoet te treden.

Tips voor goede geboorte affirmaties

Om je bevalling positief te benaderen, zijn affirmaties een krachtig hulpmiddel. Hier zijn enkele tips om je geboorte-affirmaties zo effectief mogelijk te maken:

 1. Herhaal Ze Dagelijks: Het regelmatig herhalen van je affirmaties helpt je om ze diep te internaliseren. Doe dit meerdere keren per dag, elke dag, tot aan de bevalling.
 2. Zichtbaarheid: Schrijf je affirmaties op en plaats ze ergens waar je ze elke dag ziet. Dit helpt je om ze consistent in gedachten te houden.
 3. Persoonlijke Resonantie: Kies woorden die betekenisvol zijn voor jou. Wat jou kracht geeft, is wat telt. Jouw woorden, jouw bevalling.
 4. Positieve Formulering: Gebruik positieve bewoordingen in je affirmaties. Bijvoorbeeld, in plaats van “Ik ben niet bang voor de bevalling”, zeg “Ik ben sterk en klaar voor de bevalling”.
 5. Focus op het Gewenste: Concentreer je op wat je wilt bereiken, niet op wat je wilt vermijden. Dus in plaats van “Ik wil geen moeilijke bevalling”, zeg “Mijn bevalling verloopt soepel en natuurlijk”.
 6. Gebruik Je Voornaam: Spreek jezelf aan met je eigen naam. Dit kan helpen om een extern perspectief in te nemen en jezelf effectiever te coachen, alsof je een goede vriend(in) bemoedigt.
 7. Wees Je Eigen Vriend: Denk na over wat je een vriend(in) zou adviseren als zij angst voor de bevalling zou uiten. Gebruik diezelfde opbeurende woorden voor jezelf. Dit helpt bij het relativeren en biedt morele steun.

Bedenk welke woorden het beste bij jou passen en laat ze een bron van kracht zijn tijdens je bevalling.

Blijf op de hoogte

Mis geen enkel artikel meer, schrijf je in en blijf op de hoogte!

About the Author: Michelle Marits

Michelle Marits
Michelle Marits is een toegewijde moeder en ervaren blogger met een passie voor alles wat met baby's en kinderen te maken heeft. Met een achtergrond in pedagogiek en een rijke ervaring als moeder, deelt ze waardevolle inzichten, praktische tips en oprechte verhalen over het ouderschap. Van voeding en opvoeding tot spel en ontwikkeling, Michelle's blogartikelen zijn een bron van steun en inspiratie voor ouders op zoek naar advies en herkenning in de prachtige, maar soms uitdagende reis van het opvoeden van kinderen.

Leave A Comment