Wat doet een geboortefotograaf?

De voor- en nadelen van een geboortefotograaf bij de bevalling

Last Updated: December 25, 2023By Tags: ,

Het verwelkomen van je baby is een onvergetelijke ervaring die je altijd zult koesteren. Het vastleggen van de bevalling met prachtige foto’s biedt een blijvende herinnering aan deze speciale tijd. Je kunt ervoor kiezen om deze kostbare momenten vast te laten leggen door je partner, een familielid of door een professionele geboortefotograaf in te schakelen. Als je overweegt een geboortefotograaf te huren of je bent aan het nadenken over wat je wilt opnemen in je geboorteplan, dan is het nuttig om de voor- en nadelen van een geboortefotograaf te overwegen. Hieronder delen we enkele overwegingen om je te helpen bij je beslissing.

Wat doet een geboortefotograaf?

Een geboortefotograaf is een expert in het documenteren van geboortes, van intieme thuisbevallingen tot geplande keizersnedes. Deze vorm van fotografie is uniek en onderscheidt zich duidelijk van andere genres zoals landschaps- of portretfotografie. Deze professionals transformeren de kostbare momenten van jouw bevalling in prachtige kunstwerken die je met trots kunt delen en voor altijd kunt koesteren.

Gedurende de hele bevalling is de geboortefotograaf aanwezig, vastleggend van de eerste weeën tot de eerste adem van je baby. Een veelvoud aan foto’s wordt genomen, zowel van de ouders als het pasgeboren kindje, om elk waardevol moment te vangen. Uit deze collectie worden later de meest ontroerende en mooie beelden geselecteerd. Het is essentieel om open te communiceren met je fotograaf over je voorkeuren en verwachtingen om ervoor te zorgen dat de foto’s aan jouw wensen voldoen.

De voordelen van een geboortefotograaf

Voor aanstaande ouders kan de bevalling een overweldigende ervaring zijn, en het vastleggen van deze momenten is vaak geen prioriteit. Geboortefotografen zijn er om vanaf de eerste weeën tot het rustige moment na de bevalling alles vast te leggen, zodat jij je volledig kunt concentreren op de geboorte en je partner er volledig voor jou kan zijn. Hoewel je partner of een andere aanwezige foto’s kan nemen, biedt het inschakelen van een professional unieke voordelen. Hier zijn enkele redenen waarom een geboortefotograaf een waardevolle toevoeging is:

 • Blijvende herinneringen: Je houdt tastbare herinneringen over aan deze buitengewone gebeurtenis.
 • Focus op de bevalling: Jij kunt je volledig concentreren op de geboorte, wetende dat de foto’s in goede handen zijn.
 • Flexibele aanwezigheid: Een geboortefotograaf kan zich aanpassen en is klaar om elk moment vast te leggen.
 • Volledige ondersteuning van je partner: Je partner kan zich volledig op jou richten zonder afgeleid te worden door het maken van foto’s.
 • Professionele kwaliteit: Je krijgt foto’s van hoge kwaliteit, genomen vanuit de beste hoeken.
 • Volledige documentatie: Elk belangrijk moment, van de weeën tot de geboorte, wordt vastgelegd.
 • Compleet geboorteverhaal: Je ontvangt een volledig beeldverhaal van de geboorte van je kind.

Het kiezen van een geboortefotograaf zorgt ervoor dat je een prachtig en compleet beeldverhaal krijgt van een van de meest belangrijke momenten in je leven.

De nadelen van een geboortefotograaf

Het inschakelen van een fotograaf tijdens de geboorte past niet bij iedereen. Het inhuren van een professional kan een aanzienlijke investering zijn, en niet iedereen voelt zich comfortabel bij het idee van een ‘onbekende’ in de kamer tijdens zo’n intiem moment. Terwijl sommigen enthousiast zijn over het idee, kan het voor anderen een grote stap zijn. Hier zijn enkele overwegingen:

 • Extra aanwezigheid: Er zal iemand extra in de kamer zijn tijdens je bevalling.
 • Kosten: Een geboortefotograaf kan een aanzienlijke uitgave zijn.
 • Comfortzone: Het laten vastleggen van de bevalling kan ongemakkelijk aanvoelen.
 • Ontspanning: Het kan moeilijk zijn om te ontspannen en je op je gemak te voelen als er foto’s worden gemaakt.

Het is belangrijk om al deze factoren af te wegen en te beslissen wat het beste past bij jouw wensen en comfortniveau.

De juiste fotograaf vinden

Natuurlijk wil je niet zomaar iemand toelaten tot zo’n intieme en belangrijke gebeurtenis als de geboorte van je kind. Het is cruciaal dat je een goede klik hebt met de fotograaf en vertrouwen in zijn of haar vakmanschap. Maar hoe vind je een bekwame fotograaf die deze belangrijke taak op zich kan nemen?

Begin je zoektocht online naar geboortefotografen in jouw regio, of vraag rond in je persoonlijke netwerk voor aanbevelingen. Je verloskundige kan ook waardevolle contacten hebben en je mogelijk in contact brengen met een fotograaf met wie zij goede ervaringen heeft.

De kosten voor geboortefotografie variëren, maar verwacht tussen de € 700,- en € 1.500,- te betalen. Dit lijkt misschien veel, maar bedenk dat de fotograaf gedurende de hele bevalling aanwezig is, elk moment vastlegt, en daarna ook nog tijd besteedt aan het bewerken van de foto’s. Bovendien is er vaak een kennismakingsgesprek om jouw wensen te bespreken. Laat je beslissing dus niet alleen leiden door de prijs, maar kijk vooral naar de stijl en het portfolio van de fotograaf om te zien of deze bij jou past.

Welke fotostijl spreekt jullie aan?

Overweeg welke fotografische stijl je aantrekt voordat je een geboortefotograaf kiest. Heb je een voorkeur voor heldere, lichte afbeeldingen of neig je meer naar diepere, donkere tonen? Geniet je van close-up details of geef je de voorkeur aan brede, allesomvattende shots? Door de stijl, belichting en de momenten die in het portfolio van een potentiële geboortefotograaf zijn vastgelegd te beoordelen, kun je bepalen of er een goede match is. Daarna kun je contact opnemen om de mogelijkheden verder te bespreken.

Maak eerst kennis met de fotograaf

Een kennismaking met de geboortefotograaf is essentieel om een vertrouwensband op te bouwen en te zorgen dat je je comfortabel voelt tijdens zo’n intiem moment. Dit gesprek biedt de kans om je wensen en verwachtingen te bespreken, de stijl en aanpak van de fotograaf te begrijpen, en te bepalen of er een persoonlijke klik is. Het zorgt ervoor dat je op de grote dag weet wie er bij je is en dat de fotograaf jouw visie begrijpt en respecteert. Een succesvolle kennismaking kan een grote bijdrage leveren aan het vastleggen van de geboorte op een manier die jouw unieke verhaal eer aandoet.

Blijf op de hoogte

Mis geen enkel artikel meer, schrijf je in en blijf op de hoogte!

About the Author: Michelle Marits

Michelle Marits
Michelle Marits is een toegewijde moeder en ervaren blogger met een passie voor alles wat met baby's en kinderen te maken heeft. Met een achtergrond in pedagogiek en een rijke ervaring als moeder, deelt ze waardevolle inzichten, praktische tips en oprechte verhalen over het ouderschap. Van voeding en opvoeding tot spel en ontwikkeling, Michelle's blogartikelen zijn een bron van steun en inspiratie voor ouders op zoek naar advies en herkenning in de prachtige, maar soms uitdagende reis van het opvoeden van kinderen.

Leave A Comment