Kind zonder angst voor water

Angst voor het bad en de douche

Last Updated: May 18, 2024By

Heeft jouw kind angst voor douchen of baden? Dit staat bekend als watervrees. Vaak is dit een tijdelijke angst die vanzelf overgaat, maar sommige kinderen hebben extra ondersteuning nodig om deze angst te overwinnen. Waar komt deze angst voor water bij kinderen vandaan en hoe kun je hen helpen?

Bang voor water (watervrees)

Watervrees, ook bekend als waterangst of hydrofobie, is een intense angst voor water en watergerelateerde activiteiten zoals baden of douchen. Vaak is het niet zozeer het water zelf waar kinderen bang voor zijn, maar de gevaren die ze zich erbij voorstellen.

Bijvoorbeeld, een peuter kan bang zijn om in het doucheputje gezogen te worden of angstig worden bij het idee dat hij niets meer kan zien als er water in zijn ogen komt.

Oorzaken waterangst

Watervrees of hydrofobie komt relatief vaak voor bij kinderen; ongeveer drie op de tien kinderen ervaart het in zekere mate. Hoewel sommige kinderen een aangeboren angst voor water hebben, ontwikkelt de angst zich meestal later door verschillende oorzaken:

Nare ervaringen

Als een baby tijdens het baden of douchen plotseling begint te huilen, bijvoorbeeld omdat hij moet wennen of het water te koud of te warm is, en je direct stopt en hem troost, kan dit zijn angst bevestigen. Hierdoor kan hij de volgende keer terughoudend zijn om weer in bad of onder de douche te gaan.

Trauma

Een kind kan trauma ontwikkelen als hij het gevoel heeft gehad te lang onder water te zijn geweest, zoals door uitglijden. Het gevoel van bijna verdrinken kan diepe angst veroorzaken.

Kopiëren van angst

Kinderen kunnen ook waterangst ontwikkelen als hun ouders zelf bang zijn voor water of niet kunnen zwemmen. Deze angst kan onbewust worden overgedragen, vaak via subtiele lichaamstaal.

Overbezorgdheid van ouders

Voortdurende waarschuwingen voor de gevaren van water, zoals uitglijden of een te vol bad, kunnen ook angst inboezemen bij een kind.

Toenemende bewustwording

Naarmate kinderen ouder worden en meer gaan nadenken, kunnen ze zich meer bewust worden van potentiële gevaren, wat kan bijdragen aan een toenemende angst voor water.

Oorproblemen

Pijnlijke ervaringen in het water door oorproblemen, zoals oorontsteking, kunnen leiden tot een associatie van pijn met baden en douchen, waardoor angst voor water verder kan toenemen.

Het is essentieel om deze factoren te herkennen en er sensitief mee om te gaan om waterangst bij kinderen effectief aan te pakken.

Tips bij angst voor bad of douche

Als je kind angstig is voor het bad of de douche, is het belangrijk eerst te achterhalen waarom. Misschien is je kind bang om in het afvoerputje gezogen te worden, of is hij bang voor water in zijn gezicht—beide zijn zeer reële angsten voor kinderen. Neem de gevoelens van je kind serieus en dwing niets af.

Hier zijn enkele strategieën om je kind te helpen zich comfortabeler te voelen bij het badderen:

  1. Voorkom boosheid: Als je kind weigert te baden, probeer dan alternatieve methoden zoals een bad, douche, of simpelweg een washandje. Herinner jezelf eraan dat het niet dagelijks nodig is; dit is zelfs beter voor de huid van je kind.
  2. Ontdek de angst: Neem de tijd om te begrijpen wat je kind vreest en werk geleidelijk aan het overwinnen van deze angst, op het tempo van je kind.
  3. Geen haast: Zorg dat je voldoende tijd hebt wanneer je kind gaat baden of douchen, vooral als je kind zich ‘s avonds moe en overgevoelig voelt.
  4. Creëer rituelen: Een consistente routine kan je kind helpen zich veiliger te voelen.
  5. Geef controle: Laat je kind bepalen hoe diep het badwater is of laat hem de douchekop hanteren.
  6. Veiligheid eerst: Plaats antislipmatjes in het bad of de douche voor extra stabiliteit.
  7. Alternatieven voor de douchekop: Gebruik een gieter om het haar van je kind te wassen als hij de douchekop eng vindt.
  8. Betrek je kind bij verhalen: Lees verhalen voor over kinderen die baden of douchen.
  9. Rolmodel spelen: Gebruik een waterbestendige pop of knuffel om voor te doen hoe je moet baden.
  10. Maak het leuk: Gebruik badspeelgoed of badkrijtjes om de aandacht van de angst af te leiden.
  11. Probeer een opvouwbaar bad: Als je alleen een douche hebt, kan een draagbaar badje helpen.
  12. Samen baden: Je aanwezigheid kan een groot verschil maken.
  13. Laat je kind helpen: Betrek je kind bij het wassen van je haar om hem af te leiden van zijn angst.
  14. Bescherm de ogen: Gebruik een washandje om de ogen van je kind te beschermen tegen water of shampoo tijdens het wassen.

Deze benaderingen kunnen helpen om de watervrees van je kind te verminderen en badtijd in een plezierige ervaring te veranderen.

Zwemlessen en angst voor water

Als je kind nog steeds bang is voor water rond de leeftijd van vijf of zes, is het mogelijk nog niet het juiste moment om met zwemlessen te beginnen. Voor zwemlessen is het belangrijk dat een kind al enigszins watervrij is.

Dit betekent dat het kind bijvoorbeeld zijn gezicht durft onder te dompelen, met zwembandjes durft te springen, en zich veilig en comfortabel in het water voelt.

Hoewel de beginfase van zwemlessen gericht is op het watervrij maken van kinderen, als je kind een diepe angst voor water heeft, kun je beter zelf eerst thuis werken aan het vertrouwd raken met water voordat je zwemlessen overweegt.

Blijf op de hoogte

Mis geen enkel artikel meer, schrijf je in en blijf op de hoogte!

About the Author: Michelle Marits

Michelle Marits
Michelle Marits is een toegewijde moeder en ervaren blogger met een passie voor alles wat met baby's en kinderen te maken heeft. Met een achtergrond in pedagogiek en een rijke ervaring als moeder, deelt ze waardevolle inzichten, praktische tips en oprechte verhalen over het ouderschap. Van voeding en opvoeding tot spel en ontwikkeling, Michelle's blogartikelen zijn een bron van steun en inspiratie voor ouders op zoek naar advies en herkenning in de prachtige, maar soms uitdagende reis van het opvoeden van kinderen.

Leave A Comment