Als het tandenpoetsen bij je baby of peuter niet lukt

Als het tandenpoetsen bij je baby of peuter maar niet lukt

Last Updated: January 2, 2024By Tags: , ,

Weigert je kind zijn mond te openen zodra de tandenborstel in zicht komt? Je bent zeker niet de enige ouder die dagelijks een kleine strijd voert in de badkamer. Vooral peuters zetten zich vaak af tegen het tandenpoetsen. Hoe maak je het proces leuker en gemakkelijker? Ontdek hier enkele nuttige tips en handige hulpmiddelen.

De eerste tandjes

De eerste tanden van een baby verschijnen doorgaans rond de vijfde tot zesde maand. Het is cruciaal om al bij het doorbreken van het eerste tandje te starten met poetsen voor een stevige fundering van een gezond gebit op latere leeftijd. Je kunt zelfs al beginnen zodra je een kleine tandpunt opmerkt. Omdat nieuwe tanden bijzonder gevoelig zijn, is vroeg beginnen met poetsen essentieel. Gebruik een speciale babytandenborstel of vingertandenborstel en kindertandpasta geschikt voor 0 jaar en ouder.

Hoe vaak tandenpoetsen?

Gedurende de eerste twee levensjaren van je baby is één poetsbeurt per dag voldoende. Doe dit bij voorkeur ‘s avonds na de laatste voeding en voor het slapengaan om bacteriegroei te minimaliseren. Zodra je kind twee wordt, verhoog je het poetsen naar twee keer daags, minstens twee minuten lang. Idealiter poets je ‘s ochtends na het ontbijt en ‘s avonds voor het naar bed gaan. Als je kind zelf zijn tanden wil poetsen, laat hem dan zijn gang gaan, maar zorg dat je daarna zelf ook nog even poetst. Blijf dit doen tot ongeveer zijn tiende jaar om te verzekeren dat alle tanden en kiezen grondig gereinigd zijn.

Dingen die het tandenpoetsen leuker maken

Tandartsen melden al langere tijd een toename van tandbederf bij kinderen. Aangezien problemen in het melkgebit ook invloed kunnen hebben op het volwassen gebit, is het essentieel om actie te ondernemen. Maak van tandenpoetsen een leuke bezigheid. Hier volgen enkele tips en producten die het dagelijkse protest tegen tandenpoetsen bij je kind hopelijk snel zullen verminderen:

Koop een leuke tandenborstel

Begin met het vinden van een fantastische tandenborstel die je kind geweldig zal vinden. Kies er een in zijn favoriete kleur of met een leuk personage erop. Beter nog, laat je kind zelf een tandenborstel uitkiezen in de winkel. Als hij het zelf kiest, is de kans groter dat hij enthousiast is over het poetsen. Zorg ervoor dat de tandenborstel geschikt is voor zijn leeftijdsgroep, zoals aangegeven op de verpakking.

Overweeg om meerdere tandenborstels aan te schaffen in diverse kleuren, zodat je kind elke avond kan kiezen welke hij gebruikt. Wanneer je kind oud genoeg is om de tandenborstel zelf vast te houden, kun je overwegen over te stappen op een elektrische tandenborstel. Veel kinderen vinden deze interessant en zijn dan meer geneigd om te willen poetsen.

Lekkere kindertandpasta

Poets de tanden van je kind met speciale fluoride kindertandpasta, afgestemd op de leeftijd zoals vermeld op de verpakking. Deze tandpasta’s zijn vaak verkrijgbaar in aantrekkelijke smaken, zoals aardbei of sinaasappel. Als tandenpoetsen een uitdaging is met je kind, overweeg dan van merk te wisselen. De diverse merken bieden verschillende smaken en kleuren aan. Het is mogelijk dat je kind de ene smaak prefereert boven de andere.

Spiegel en opstapje

Tandenpoetsen wordt aangenamer als je kind zichzelf in de spiegel kan bekijken. Verander het in een spel door te kijken wie het luidste ‘aaa’ kan zeggen, de mond het wijdste kan openen, of de gekste gezichten kan maken. Zo kan je kind ook zelf checken of zijn tanden weer mooi schoon zijn. Zorg voor een handspiegel om voor zijn gezicht te houden, of plaats een opstapje in de badkamer zodat hij zichzelf in de grote spiegel kan zien.

Zet een zandloper of timer neer

Twee minuten grondig tandenpoetsen kan lang lijken voor een kind, maar met een speelse benadering wordt het een stuk haalbaarder. Gebruik een timer en daag je kind uit om het vol te houden tot het einde. Een high five, een sticker of een extra verhaaltje voor het slapengaan kunnen goede beloningen zijn. Overweeg ook een vrolijk gekleurde zandloper speciaal voor tandenpoetsen. Moedig je kind aan om door te gaan tot het laatste zandkorreltje is gevallen!

Favoriete liedje

Als tandenpoetsen ondanks de tips nog steeds een uitdaging is, betrek dan je smartphone: vind een vrolijk tandenpoetsliedje op YouTube of Spotify waar je kind naar kan kijken of luisteren tijdens het poetsen. Of probeer een speciale tandenpoetsapp. Er zijn verschillende leuke apps beschikbaar, zoals Tandenland van GroeiGids en GGD, Aquafresh Poetstijd en Disney Magic Timer van Oral-B. Kies een app die goed aansluit bij je kind en maak van tandenpoetsen een leuk en interactief moment!

Blijf op de hoogte

Mis geen enkel artikel meer, schrijf je in en blijf op de hoogte!

About the Author: Michelle Marits

Michelle Marits
Michelle Marits is een toegewijde moeder en ervaren blogger met een passie voor alles wat met baby's en kinderen te maken heeft. Met een achtergrond in pedagogiek en een rijke ervaring als moeder, deelt ze waardevolle inzichten, praktische tips en oprechte verhalen over het ouderschap. Van voeding en opvoeding tot spel en ontwikkeling, Michelle's blogartikelen zijn een bron van steun en inspiratie voor ouders op zoek naar advies en herkenning in de prachtige, maar soms uitdagende reis van het opvoeden van kinderen.

One Comment

  1. […] Weigert je kind zijn mond te openen zodra de tandenborstel in zicht komt? Je bent zeker niet de enige ouder die dagelijks een kleine strijd voert in de badkamer. Vooral peuters zetten zich vaak af tegen het tandenpoetsen. Hoe maak je het proces leuker en gemakkelijker? Ontdek hier enkele nuttige tips en handige hulpmiddelen. De  […]

Leave A Comment