Doorkomende tandjes

Symptomen van doorkomende tandjes

Last Updated: June 21, 2024By

Doorkomende tanden kunnen een vervelend gevoel geven, zowel letterlijk als figuurlijk. Maar hoe weet je nu of er tandjes aankomen? En wat kun je doen om je baby te helpen?

Doorkomende tanden

Wanneer de eerste tandjes doorkomen, verschilt per baby. Bij de een komt het eerste tandje al met vier maanden door, bij de ander pas rond de eerste verjaardag. Ook hoe je baby reageert op het doorkomen van tandjes verschilt. Sommige baby’s hebben veel last en huilen meer, terwijl anderen er (bijna) niets van merken. Gelukkig verdwijnen de klachten zodra de tand of kies is doorgebroken. Dit zijn de meestvoorkomende symptomen bij doorkomende tandjes:

  1. Bijtbehoefte: Je baby bijt overal op. Hij grijpt alles wat hij kan pakken om op te sabbelen, inclusief zijn handjes.
  2. Aan z’n gezicht zitten: Wrijft je kind veel over zijn gezicht of grijpt hij naar zijn oren? Dit kan wijzen op doorkomende tanden. Rode wangetjes zijn ook een signaal.
  3. Veel kwijlen: Als je je baby om de paar uur een nieuwe romper moet aantrekken vanwege het vele kwijlen, is dat een teken. De speekselklieren werken harder bij doorkomende tanden.
  4. Huilen: Je baby kan vaker huilen, schreeuwen of kreunen dan normaal. Dit gebeurt vaak ook tijdens sprongetjes.
  5. Minder goed doorslapen: Je baby kan door de doorkomende tanden rustelozer, hangerig en zeurderig worden. Hierdoor wordt hij ‘s nachts vaker wakker.
  6. Verminderde eetlust: Als je baby ineens weigert te eten wat je hem aanbiedt, kunnen doorkomende tandjes de oorzaak zijn.

Wat kun je ertegen doen?

  • Geef je baby een bijtring om tegendruk te bieden. Bewaar de bijtring eventueel in de koelkast voor verkoeling.
  • Masseer het tandvlees zachtjes met je vinger, eventueel met een beetje VSM Kind Chamodent tandgel.
  • Zorg dat het eten voor je baby niet te warm is, want zijn tandvlees is extra gevoelig voor hitte.

Eerste tandje door? Poetsen maar!

Is het eerste tandje van je baby door? Begin dan meteen met poetsen, zelfs als je slechts puntjes ziet. Tot zijn tweede jaar poets je één keer per dag, daarna twee keer per dag. Rond het derde levensjaar is het melkgebit compleet met twaalf tanden en acht kiezen.

Blijf op de hoogte

Mis geen enkel artikel meer, schrijf je in en blijf op de hoogte!

About the Author: Michelle Marits

Michelle Marits
Michelle Marits is een toegewijde moeder en ervaren blogger met een passie voor alles wat met baby's en kinderen te maken heeft. Met een achtergrond in pedagogiek en een rijke ervaring als moeder, deelt ze waardevolle inzichten, praktische tips en oprechte verhalen over het ouderschap. Van voeding en opvoeding tot spel en ontwikkeling, Michelle's blogartikelen zijn een bron van steun en inspiratie voor ouders op zoek naar advies en herkenning in de prachtige, maar soms uitdagende reis van het opvoeden van kinderen.

One Comment

  1. […] Doorkomende tanden kunnen een vervelend gevoel geven, zowel letterlijk als figuurlijk. Maar hoe weet je nu of er tandjes aankomen? En wat kun je doen om je baby te helpen? Doorkomende tanden Wanneer de eerste tandjes doorkomen, verschilt per baby. Bij de een komt het eerste tandje al met vier maanden door, bij de ander  […]

Leave A Comment