Mindfulness aanleren aan je kinderen

Last Updated: January 13, 2024By Tags: ,

Je weet hoe belangrijk mindfulness is voor het geluk en de verbondenheid in je dagelijkse leven – thuis, met je kinderen, op kantoor, met je partner, met je vrienden en familie, enz. Maar wist je dat je ook je kinderen kunt helpen om meer mindful en dus gelukkiger te zijn – zowel door hoe je opvoedt als door zelf mindfulness te tonen?

Mindfulness aanleren aan je kinderen

We hebben allemaal gehoord dat mindfulness geweldig is om ons leven te ontstressen. Maar kan mindfulness ook goed zijn voor kinderen? Absoluut! Veel scholen onderwijzen een versie van mindfulness om leerlingen van alle leeftijden te helpen met stress om te gaan, relatievaardigheden op te bouwen en hun eigenwaarde te verbeteren.

We kunnen kinderen thuis dezelfde voordelen bieden door mindfulness in hun dagelijkse routine op te nemen. Zelfs als kinderen te jong zijn om het woord te begrijpen, snappen ze het concept als ze ons mindful gedrag zien modelleren. Bovendien, door onze kinderen te helpen waardevolle mindfulness vaardigheden te leren, injecteren we wat broodnodige mindful verlichting in onze eigen drukke schema’s!

Hier zijn vier eenvoudige manieren om te beginnen.

Besteed aandacht

De essentie van mindfulness is leren te zijn waar we zijn. Als het om onze kinderen gaat, betekent dit dat we elke dag tijd moeten vrijmaken om hen onze onverdeelde aandacht te geven. Natuurlijk moeten we ze leren hun speelgoed op te bergen, hun kleren op te rapen en hun huiswerk te maken. Maar we moeten hen ook laten weten dat we hen als mens waarderen.

Dit doen we door ononderbroken tijd vrij te maken – misschien aan tafel of tijdens het slapen gaan – om ze te zien en naar ze te luisteren. Als we onze kinderen onze onverdeelde aandacht geven, leren we ze hoe ze zich moeten concentreren, hoe ze respectvol met anderen moeten omgaan en hoe ze zichzelf moeten waarderen als waardevolle individuen.

Mededogen kweken

Jonge kinderen zijn van nature egocentrisch. Het kost tijd om vriendelijkheid, empathie en mededogen te ontwikkelen – belangrijke emotionele vaardigheden die gezonde relaties bevorderen. We kunnen mindfulness gebruiken om kinderen te helpen deze vaardigheden te ontwikkelen door hen aan te moedigen aandacht te besteden aan hun gevoelens. We kunnen dingen zeggen als: “Hoe voelde je je daarbij?” of: “Het is oké om verdrietig (of boos of bang) te zijn.”

We kunnen ook open zijn over onze eigen emoties en hen laten weten dat wij ook gevoelens hebben. Tot slot kunnen we hen vragen zich voor te stellen wat anderen voelen. Rollenspel met poppen en ander favoriet speelgoed kan jonge kinderen helpen om op emotioneel niveau contact te maken, terwijl oudere kinderen het leuk vinden om de gevoelens van personages uit boeken, films en tv-programma’s te verkennen. Door de zaadjes van medeleven te planten, helpen we kinderen om uit te groeien tot zorgzame, emotioneel intelligente volwassenen.

Breng tijd door in de natuur

Kinderen zijn instinctief betrokken bij de natuurlijke wereld – of het nu de lucht, de zee, een stadspark of zelfs een insect op een grasspriet is. De natuur is de grote onderhouder en verbinder, het tastbare bewijs van de onderlinge verbondenheid van alle dingen. Door kinderen op een bewuste manier in contact te brengen met de natuur, geven we ze een basis om uit te zoeken wat echt en blijvend is in tegenstelling tot wat oppervlakkig en vluchtig is.

Door kinderen te helpen zichzelf te zien als onderdeel van een groter geheel – een basisprincipe van mindfulness – voeden we bovendien hun geest en ziel en bevorderen we persoonlijke groei.

Oefen geduld

Als we mindfulness in één woord zouden moeten uitdrukken, zou “ademhalen” een goede keuze zijn. Focussen op de ademhaling is immers een aloude manier om uit een emotionele spiraal te komen en je te richten op het huidige moment. Het is ook een herinnering aan het belang van geduld. Hoewel we in een wereld van onmiddellijke voldoening leven, moeten kinderen – net als wij allemaal – geduld leren om met tegenslagen om te gaan, succesvol met anderen om te gaan en doelen te stellen en te bereiken.

Iets eenvoudigs als uitleggen dat de taart in de oven tijd nodig heeft om te bakken, kan kinderen helpen het concept geduld te waarderen. En als ze erop staan dat ze het nu willen, kunnen we ze een knuffel geven, onthouden dat opgroeien tijd kost en onszelf eraan herinneren om “gewoon te ademen!”.

Tot slot hoeft het niet ingewikkeld of tijdrovend te zijn om mindfulness onderdeel te maken van je opvoed toolkit. In feite is het meer een houding dan een “to-do” lijst. Door mindful gedrag in je eigen leven op te nemen, leer je kinderen waardevolle vaardigheden die nog jaren hun vruchten zullen afwerpen.

 

Blijf op de hoogte

Mis geen enkel artikel meer, schrijf je in en blijf op de hoogte!

About the Author: Michelle Marits

Michelle Marits
Michelle Marits is een toegewijde moeder en ervaren blogger met een passie voor alles wat met baby's en kinderen te maken heeft. Met een achtergrond in pedagogiek en een rijke ervaring als moeder, deelt ze waardevolle inzichten, praktische tips en oprechte verhalen over het ouderschap. Van voeding en opvoeding tot spel en ontwikkeling, Michelle's blogartikelen zijn een bron van steun en inspiratie voor ouders op zoek naar advies en herkenning in de prachtige, maar soms uitdagende reis van het opvoeden van kinderen.

Leave A Comment