Mijn kind heeft schurft, wat nu?

Mijn kind heeft schurft, wat nu?

Last Updated: February 22, 2024By Tags: ,

Schurft is een huidinfectie die wordt veroorzaakt door een kleine mijt en die intense jeuk kan veroorzaken. Hoewel het geen ernstige aandoening is, kan je kind er aanzienlijke hinder van ondervinden. Hoe kun je handelen wanneer je kind last heeft van schurft?

Wat is schurft?

Schurft, ook wel scabiës genoemd in medische termen, is een huidaandoening veroorzaakt door de schurftmijt. Deze minuscule beestjes, slechts een halve millimeter groot, zijn met het blote oog nauwelijks zichtbaar. Ze zijn de oorzaak van huiduitslag, bestaande uit bultjes en blaasjes, en zorgen voor intense jeuk, die ‘s nachts erger kan zijn.

Hoewel schurft geen gevaar vormt voor de gezondheid, is het wel zeer onaangenaam. De aandoening verdwijnt niet vanzelf en vereist behandeling met specifieke medicatie.

Waarom heeft een kind met schurft jeuk?

Het kan best even schrikken zijn als je ontdekt dat je kind schurft heeft. Deze kleine mijten graven tunneltjes in de huid van je kind, waar ze hun eitjes leggen en ontlasting achterlaten. Het is de combinatie van de eitjes en de uitwerpselen die een allergische huidreactie veroorzaken, wat resulteert in jeuk, schilfering en bultjes bij je kind.

Is schurft besmettelijk?

Schurft verspreidt zich door direct huid-op-huid contact met iemand die besmet is met de mijt, vooral bij langere of herhaalde ontmoetingen die minstens 15 minuten duren; een vluchtige aanraking is meestal niet genoeg voor overdracht. Daarnaast kan de mijt overgaan via het gebruik van gemeenschappelijk textiel, zoals lakens, handdoeken of kleren, die in contact zijn geweest met een besmet persoon. Bijvoorbeeld, je kind zou schurft kunnen oplopen door in hetzelfde bed te slapen als iemand die al besmet is.

De periode van besmetting tot het verschijnen van symptomen varieert van twee tot zes weken. Interessant is dat een kind al één tot twee weken na besmetting de mijt kan overdragen op anderen, zelfs voordat hij of zij symptomen zoals jeuk of huiduitslag vertoont.

Hoe komt een kind aan schurft?

Schurft kan iedereen treffen, ongeacht de persoonlijke hygiëne. Je kind kan schurft oplopen door gemeenschappelijk gebruik van bijvoorbeeld handdoeken of verkleedkleding van iemand die besmet is. Zelfs via pluche speelgoed, beddengoed of pantoffels kan de mijt worden overgedragen.

Als ouder kun je schurft aan je kind doorgeven door lichamelijk contact zoals knuffelen of samen op de bank zitten. Omgekeerd kun je zelf ook besmet raken door je kind, bijvoorbeeld tijdens het baden of aankleden. Omdat schurft overdraagbaar is voordat er symptomen zichtbaar zijn, kan de aandoening onopgemerkt binnen een familie verspreiden.

Hoe herken je schurft bij je kind?

Het herkennen van schurft bij kinderen kan uitdagend zijn, aangezien de symptomen zoals jeukende bultjes en krabwonden op eczeem kunnen lijken.

Bij kinderen jonger dan twee jaar zijn de karakteristieke gangetjes in de huid, zoals vaak gezien bij volwassenen, meestal niet zichtbaar. Echter, het is opmerkelijk dat jonge kinderen die schurft hebben vaak last hebben van puistjes en blaasjes op hun voetzolen en handpalmen. Bij kleine kinderen komt schurft ook vaker voor in de nek en op het hoofd, een locatie die bij volwassenen minder gebruikelijk is.

Symptomen

Vermoed je dat je kind misschien schurft heeft? Let dan op de volgende tekenen:

  • De jeuk neemt toe en kan over het hele lichaam voorkomen. Vooral ‘s nachts en bij warmte heeft je kind er veel last van.
  • Rode lijntjes kunnen soms op de huid verschijnen. Dit zijn de paden die de schurftmijt graaft. Bij kinderen jonger dan twee jaar zijn deze lijntjes echter minder vaak zichtbaar dan bij volwassenen.
  • Bij jongere kinderen manifesteert schurft zich vaak als blaasjes, rode bultjes en schilfering, vooral op de handpalmen en voetzolen. Bij oudere kinderen en volwassenen zijn de aangedane gebieden vooral tussen de vingers en tenen, op de polsen, ellebogen, en rond de geslachtsdelen.
  • Kinderen tot vier jaar kunnen ook jeuk en bultjes ervaren op hun hoofd en in de nek.

De behandeling

Om vast te stellen of je kind daadwerkelijk schurft heeft, is een bezoek aan de huisarts noodzakelijk voor een diagnose. Als uitkomst dat je kind schurft heeft, dan is het nodig dat iedereen in het huishouden behandeld wordt. De behandeling omvat het gebruik van een crème (permetrine) of medicatie in tabletvorm (ivermectine).

Wanneer je kind een crème voorgeschreven krijgt, moet deze crème over het hele lichaam worden aangebracht, inclusief de voetzolen, tussen de tenen, onder de nagels, en tussen de billen. Voor kinderen jonger dan 12 jaar moet je tevens het gezicht (behalve ogen en mond), de hoofdhuid (tussen de haren) en de oren met de crème insmeren. Als de keuze valt op medicatie in tabletvorm, dan wordt de dosering bepaald aan de hand van het lichaamsgewicht van je kind.

Beddengoed wassen en andere maatregelen

Om de behandeling tegen schurft effectief te laten zijn, is het essentieel om herbesmetting via huidcontact of via textiel zoals kleding, handdoeken, en beddengoed te voorkomen. Schurftmijten kunnen tot drie dagen overleven op textiel, dus voorbereiding is belangrijk.

Volg deze stappen om schurftmijten te elimineren:

  • Zorg dat alle gezinsleden gelijktijdig worden behandeld, door tegelijk de crème aan te brengen of de medicatie te nemen.
  • Was voordat de behandeling start, alle kleding, handdoeken, en beddengoed die in de laatste drie dagen zijn gebruikt op zestig graden. Denk ook aan mutsen, sjaals, handschoenen, en badkleding, en houd schone kleding apart.
  • Plaats niet-wasbare items zoals leren jassen, schoenen, en knuffels in een goed afgesloten plastic zak en bewaar deze drie dagen op kamertemperatuur.
  • Na de behandeling, gebruik schone, mijtvrije kleding en textiel. Zorg dat iedereen persoonlijke items gebruikt.
  • Stofzuig grondig meubels, matrassen, kussens, tapijten, en plekken waar huisdieren slapen. Vergeet ook de auto niet.
  • Houd huisdieren drie dagen na de behandeling van de bank, bedden, en schoot. Beperk het aaien.

  • Douche niet noodzakelijk voor het aanbrengen van de crème. Als je toch wilt douchen, wacht dan een uur zodat de huid droog is.
  • Trek na het insmeren schone kleren aan, verschoon de bedden en gebruik ieder zijn eigen schone handdoek.
  • Na minimaal 12 uur, verwijder je de crème onder de douche en gebruikt iedereen een schone handdoek. Verschoon daarna weer de bedden en plaats gebruikte textiel direct in de was of een plastic zak. Gebruik plastic handschoenen om besmetting te voorkomen.
  • Vermijd huidcontact tot de crème volledig is ingewerkt.

Je kind met schurft verzorgen

Het kan een uitdaging zijn om lichamelijk contact te vermijden, vooral bij een baby of een kind dat nog luiers draagt. Echter, er zijn maatregelen die je kunt nemen. Gebruik plastic handschoenen bij het verschonen en verzorgen van je kind, die je na gebruik meteen weggooit. Breng na elke luierwissel de schurftcrème opnieuw aan op de billen en tussen de benen van je kind. Om te voorkomen dat je kind de crème in de mond krijgt, kun je sokjes over de handjes doen. Na het wassen van je handen, breng ook op je eigen handen weer de schurftcrème aan.

Aan het begin van de behandeling kan de jeuk verergeren omdat de mijten afsterven. Om de symptomen bij je kind te verzachten, kun je een vette crème aanbrengen (een crème met vaseline erin).

Kan schurft zonder behandeling overgaan?

Schurft verdwijnt niet zonder behandeling. Als je kind eenmaal schurft heeft overwonnen, betekent dit niet dat hij er immuun voor is; hij kan het opnieuw krijgen. Voor iemand die eerder schurft heeft gehad, kan de incubatietijd korter zijn, met jeuk die mogelijk al binnen een week begint.

Er zijn gevallen waarin schurft na twee behandelrondes nog steeds niet volledig is verdwenen. Het is raadzaam om opnieuw contact op te nemen met de huisarts als de jeuk vier weken na de laatste behandeling nog steeds aanhoudt of als de jeuk binnen twee weken na behandeling opnieuw toeneemt.

Hoe voorkom je dat jouw kind schurft krijgt?

Schurft volledig voorkomen is lastig. Het beste wat je kunt doen, is proberen te voorkomen dat je kind in contact komt met iemand die schurft heeft. Zorg er daarnaast voor dat je kind geen ongewassen kleding van anderen draagt. Dit geldt ook voor tweedehands kleding, huurkleding, verkleedkleren, beddengoed en knuffels. Een goede voorzorgsmaatregel is om deze items eerst drie dagen in een gesloten plastic zak te bewaren, ze daarna op hoge temperatuur te wassen en pas daarna te gebruiken. Maar het is goed om te weten dat schurft bij kinderen relatief zeldzaam is.

Kan een kind met schurft naar de opvang of school?

Hoewel je kind in theorie naar school of kinderopvang kan gaan met schurft, is het aan te raden hem thuis te houden en direct te behandelen. Na twaalf uur vanaf het moment dat de schurftcrème is aangebracht, is je kind niet langer besmettelijk. Informeer altijd de school of kinderopvang dat je kind schurft heeft opgelopen; er is een kans dat hij de infectie daar heeft gekregen en mogelijk anderen heeft besmet.

De beheerders kunnen dan, in samenwerking met de GGD, andere ouders waarschuwen om alert te zijn op symptomen van schurft bij hun eigen kinderen. Afhankelijk van de situatie kan het nodig zijn dat de school of kinderopvang aanvullende maatregelen neemt.

Blijf op de hoogte

Mis geen enkel artikel meer, schrijf je in en blijf op de hoogte!

About the Author: Michelle Marits

Michelle Marits
Michelle Marits is een toegewijde moeder en ervaren blogger met een passie voor alles wat met baby's en kinderen te maken heeft. Met een achtergrond in pedagogiek en een rijke ervaring als moeder, deelt ze waardevolle inzichten, praktische tips en oprechte verhalen over het ouderschap. Van voeding en opvoeding tot spel en ontwikkeling, Michelle's blogartikelen zijn een bron van steun en inspiratie voor ouders op zoek naar advies en herkenning in de prachtige, maar soms uitdagende reis van het opvoeden van kinderen.

One Comment

  1. […] Schurft is een huidinfectie die wordt veroorzaakt door een kleine mijt en die intense jeuk kan veroorzaken. Hoewel het geen ernstige aandoening is, kan je kind er aanzienlijke hinder van ondervinden. Hoe kun je handelen wanneer je kind last heeft van schurft? Wat is schurft? Schurft, ook wel scabiës genoemd in medische termen, is een  […]

Leave A Comment