Tips voor beginnende ouders

Dingen die je moet weten als beginnende ouder

Last Updated: January 25, 2024By Tags: ,

Sta je op het punt om ouder te worden of heb je onlangs een pasgeboren kindje verwelkomd? Ouders die al ervaring hebben met de mooie en uitdagende momenten van het ouderschap, delen wat zij graag hadden willen weten toen zij voor het eerst ouders werden. Ontdek hun beste tips om schuldgevoelens te verminderen, stress te beheersen en de chaos van het nieuwe ouderschap te omarmen.

Kinderen komen niet met een handleiding en, zoals elke ouder je zal vertellen, kan het zijn eerste ouderschap overweldigend zijn met zowel hoge pieken als diepe dalen. Van zwangerschapszorgen over welke essentiële zaken je moet aanschaffen voordat je baby arriveert, tot de eerste dagen van de zorg voor een pasgeborene wanneer je niet weet hoeveel slaap je kind nodig heeft, het kan allemaal erg overweldigend zijn.

Om je te helpen door het mijnenveld van het nieuwe ouderschap te navigeren, hebben we een handige lijst samengesteld met tips voor nieuwe moeders en vaders. Om ervoor te zorgen dat we het beste en beproefde opvoedingsadvies kregen, hebben we onze ouderforums doorzocht om tips te verzamelen van ervaren ouders die het allemaal al hebben meegemaakt.

Neem tijd voor jezelf

Een schijnbaar onmogelijke taak voor elke ouder die verstrikt is in het verschonen van luiers en het voeden, maar ervaren ouders zeggen dat het cruciaal is dat beginnende ouders, vooral nieuwe moeders, wat broodnodige tijd voor zichzelf nemen.

Het kan lastig zijn om jezelf voorrang te geven wanneer er een klein mensje is dat jouw zorg en aandacht nodig heeft, maar als je een steunsysteem hebt, maak er dan gebruik van. Of het nu gaat om even snel koffie drinken met een vriend(in) of die lang uitgestelde douche nemen, zorgen voor jezelf en enige vorm van normaliteit behouden na de levensveranderende ervaring die het ouderschap onvermijdelijk met zich meebrengt, zal op de lange termijn enorm voordelig zijn.

Vertrouw op je instinct

Makkelijker gezegd dan gedaan, natuurlijk, maar ervaren ouders beschouwen dit als een van de belangrijkste vuistregels voor elke nieuwe ouder.

Als we voor het eerst ouders worden, hebben we geen idee wat we doen, dus het kan verleidelijk zijn om elk advies op te volgen, of het nu uit opvoedingsboeken komt of van vrienden en familieleden die al kinderen hebben. Maar vertrouwen op je intuïtie kan wonderen doen voor stressniveaus en zelfvertrouwen.

Onthoud, jij kent je baby beter dan wie dan ook, dus als je voelt dat er iets niet klopt, zoek dan advies bij een dokter of je consultatiebureau. Als je baby constant onrustig is en huilt, kan het koliek zijn. Maak je geen zorgen, dit is vrij gewoon en kan worden veroorzaakt door een overproductie van darmgassen, krachtige darmcontracties, overgevoeligheid voor koemelk, veranderingen in de darmflora of misschien een combinatie van al deze factoren.

Slaap wanneer je maar kunt

Slaap kan aanvoelen als een verre droom wanneer je een leven leidt met een pasgeboren baby, maar een gebrek aan slaap kan een negatieve invloed hebben op zowel je fysieke als mentale gezondheid.

Probeer het leven zo makkelijk mogelijk voor jezelf te maken, vooral in de eerste maanden met een pasgeborene. Hoewel het schoonmaken van het huis of het doen van de was misschien van het grootste belang lijkt als je baby eindelijk slaapt, moet je prioriteit altijd liggen bij het inhalen van wat slaap, of simpelweg even je ogen rusten.

Laat schuldgevoelens je niet beheersen

De meeste ouders zullen beamen dat schuldgevoelens en ouderschap vaak samen gaan. Hoewel het volkomen normaal is om beslissingen te heroverwegen en af en toe te worstelen met schuldgevoelens, kan het verlammend werken als je erdoor wordt geplaagd. Adem dus diep in, wees niet te streng voor jezelf en weet dat je het geweldig doet, ook al voelt dat misschien niet altijd zo. Schuldgevoelens opzij zetten en de kleine overwinningen vieren is een van de eerste stappen om een betere ouder te worden.

Duur betekent niet altijd beter

Als het gaat om babyspullen, raden ervaren ouders aan om de ‘less is more’-aanpak te volgen. Met zoveel merken die levensveranderende producten aanbieden, kan het lastig zijn om te bepalen wat je echt nodig hebt. Dit betekent dat je gemakkelijk verstrikt kunt raken in het kopen van de beste merkproducten en je huis vult met babyspullen waarvan je denkt dat je ze nodig hebt in de eerste weken van het leven van je baby, maar de kosten kunnen snel oplopen.

Helaas zijn er geen vaste regels voor het kiezen van producten, maar ouders die meerdere kinderen hebben gehad, suggereren dat je rondkijkt voor producten die bij jou, je baby en je budget passen. Dit kan betekenen dat je soms kiest voor huismerken of tweedehands items.

Baby’s hebben niet veel nodig

Het kan verleidelijk zijn om de kinderkamer van je baby te voorzien van alle nieuwste spullen (en veel nieuwe ouders genieten zeker van dit proces), maar volgens ouders die veel tijd hebben besteed aan de voorbereidingen voor een nieuwe baby, is het niet altijd noodzakelijk – en kan het soms meer gedoe zijn dan het waard is. Ja, er zijn pasgeboren essentials die het leven makkelijker maken, zoals reissystemen, zwangerschapsbeha’s, borstpompen, babyflessen en luiers, maar uiteindelijk heeft een baby echt alleen kleding, voedsel en een comfortabele slaapplaats nodig.

Zorg voor jezelf en je baby

Dit lijkt misschien voor de hand liggend, maar goed voor jezelf en je baby zorgen is het enige dat echt telt in de eerste maanden van hun leven. In een periode waarin je lichaam al zoveel doormaakt – van slaaptekort tot herstel na de bevalling – is het belangrijk om stappen te ondernemen om voor jezelf te zorgen.

Moeders die dit al hebben meegemaakt, raden aan om fatsoenlijke maaltijden te eten – het koken van maaltijden tijdens de zwangerschap kan hier echt bij helpen – te rusten wanneer je kunt en frisse lucht op te zoeken om je gezond te voelen. Je kunt je baby ook helpen aan een gezonde start. Dit omvat het geven van een voedingssupplement met probiotica, zoals om hun zich ontwikkelende spijsverteringssysteem te ondersteunen.

Elk baby is uniek

Het zien van je baby die belangrijke mijlpalen bereikt, is een spannende tijd voor elke nieuwe ouder, maar het kan ook leiden tot stress en paniek, vooral als je hoort van andere ouders wiens kind al heeft leren kruipen of ontdekt heeft waar zijn neus zit. Baby’s zijn unieke individuen en, hoewel het natuurlijk is om je zorgen te maken over hun ontwikkeling (niet te vergeten hoeveel ze slapen of juist niet slapen), is de overeenstemming onder ervaren ouders dat vergelijkingen nooit je vriend zijn.

De mythe van perfect ouderschap

In tegenstelling tot wat beroemde Instagram-accounts je misschien doen geloven, is er één geruststellende en eerlijk gezegd bevrijdende realiteit: perfect ouderschap bestaat niet. Hoewel je misschien droomt van het creëren van een prachtige, met een halo gekroonde kroost – om nog maar te zwijgen van het eruitzien als Kate direct na de bevalling – zal de realiteit van het ouderschap, niet verrassend, heel anders zijn. Wees daarom vriendelijk voor jezelf, besef dat het oké is om fouten te maken (er is immers veel te leren!), en realiseer je dat jouw beste inspanningen absoluut goed genoeg zijn.

Blijf op de hoogte

Mis geen enkel artikel meer, schrijf je in en blijf op de hoogte!

About the Author: Michelle Marits

Michelle Marits
Michelle Marits is een toegewijde moeder en ervaren blogger met een passie voor alles wat met baby's en kinderen te maken heeft. Met een achtergrond in pedagogiek en een rijke ervaring als moeder, deelt ze waardevolle inzichten, praktische tips en oprechte verhalen over het ouderschap. Van voeding en opvoeding tot spel en ontwikkeling, Michelle's blogartikelen zijn een bron van steun en inspiratie voor ouders op zoek naar advies en herkenning in de prachtige, maar soms uitdagende reis van het opvoeden van kinderen.

Leave A Comment