Een slaapzak voor je baby

Zo kies je de juiste slaapzak voor je baby

Last Updated: December 28, 2023By

Een slaapzak voor je baby is een praktische keuze voor een warme en veilige nachtrust. De ideale slaapzak varieert afhankelijk van de kamertemperatuur en de slaapgewoonten van je kindje. Ontdek hier alles wat je moet overwegen voordat je een slaapzak voor je baby koopt.

Wat is een babyslaapzak?

Een babyslaapzak, ook wel trappelzak genoemd, is een speciaal ontworpen pakje voor je baby’s slaaptijd. Het is voorzien van mouwen of armsgaten en een ritssluiting aan de voorkant of drukknopen aan de onderkant. Een goede slaapzak sluit nauw aan op het lichaam van je baby om te voorkomen dat hij erin draait of zakt tijdens het slapen. Het onderste deel is ruimer, zodat je kleintje zijn of haar beentjes vrij kan bewegen.

Voordelen van een slaapzak voor je baby

Tot je kindje de leeftijd van twee jaar bereikt, is een goed aansluitende trappelzak de veiligste optie om hem warm en veilig te houden tijdens het slapen. Hier zijn enkele voordelen van het kiezen voor een babyslaapzak:

 • Je kindje blijft goed op temperatuur tijdens het slapen, zelfs als hij beweegt of draait. In tegenstelling tot lakens of dekens, die weggeschopt kunnen worden.
 • Het risico dat je baby omrolt en op zijn buikje terechtkomt, wordt verminderd.
 • Het gevaar van verstikking verkleint omdat je baby niet onder de dekens kan kruipen.
 • De kleine voetjes kunnen niet tussen de spijlen van het bedje vast komen te zitten, wat de veiligheid verhoogt.
 • Een slaapzak kan deel uitmaken van een vast slaapritueel, waardoor je baby leert dat het tijd is om te gaan slapen zodra hij de slaapzak aankrijgt.
 • Een slaapzak is makkelijk mee te nemen, zodat je baby ook op andere locaties in zijn vertrouwde omgeving kan slapen.
 • Voor de kleine avonturiers: een slaapzak maakt het moeilijker om uit bed te klimmen en te vallen. Een extra tip is om de slaapzak achterstevoren aan te trekken als je kindje zelf de rits kan openen.

Vanaf welke leeftijd?

Je baby kan in principe vanaf de geboorte al gebruikmaken van een slaapzak. Vooral beweeglijke baby’s kunnen vroeg voordeel hebben van een inbakerslaapzak, een type slaapzak zonder armsgaten dat helpt voorkomen dat je baby zichzelf wakker slaat. Het is echter cruciaal om de juiste maat slaapzak te kiezen. Een te krappe slaapzak is oncomfortabel voor je baby, terwijl een te ruime slaapzak onveilig kan zijn.

De beslissing tot welke leeftijd je kind in een slaapzak slaapt, ligt bij jou. Voor sommige peuters die de overstap maken naar een gewoon bed, kan een slaapzak een gevoel van geborgenheid bieden. Het is ook een goede oplossing voor peuters die veel bewegen in hun slaap en vaak zonder dekens eindigen, omdat een slaapzak warmte en comfort biedt. De meeste winkels bieden babyslaapzakken aan tot maat 110. Voor oudere of grotere kinderen zijn er kinderslaapzakken beschikbaar tot een lengte van 160 cm.

Verschillende soorten slaapzakken

Er is een divers aanbod aan slaapzakken beschikbaar, afhankelijk van de slaapgewoonten van je baby en het seizoen.

Vierseizoenenslaapzak

Deze veelzijdige slaapzak is het hele jaar door te gebruiken en aan te passen aan de huidige temperatuur.

 • Winter: Tijdens koude dagen gebruik je de slaapzak compleet met voering en lange mouwen. Sommige modellen hebben zelfs wantjes aan de mouwen om de handjes van je baby extra warm te houden.
 • Herfst/lente: In deze seizoenen kun je de mouwen van de slaapzak verwijderen, zodat de armen van je baby vrij zijn, maar zijn lijfje nog steeds lekker warm blijft.
 • Zomer: Bij warm weer gebruik je enkel de voering van de slaapzak zonder mouwen, zodat je baby koel en comfortabel blijft.

Winterslaapzak

Deze slaapzak is speciaal ontworpen voor de koudere maanden en is gewatteerd of gevoerd voor extra warmte. Vaak zijn de mouwen afritsbaar, waardoor de slaapzak ook op minder koude winterdagen gebruikt kan worden.

Zomerslaapzak

Tijdens de warmere maanden is een zomerslaapzak ideaal voor je baby. Deze slaapzakken zijn lichter, niet gewatteerd en meestal niet gevoerd, perfect voor warme nachten. Ze zijn vaak mouwloos om oververhitting te voorkomen, hoewel sommige modellen afritsbare mouwen hebben voor flexibiliteit.

Inbakerslaapzak

Voor baby’s die baat hebben bij inbakeren, zijn er speciale inbakerslaapzakken. Deze slaapzakken beperken de beweging van de armen van je baby, wat helpt om onrustig slaapgedrag en zelfwakker maken te verminderen. Veel inbakerslaapzakken hebben ritsen op de armposities, zodat ze later omgevormd kunnen worden tot een reguliere slaapzak. Het is belangrijk om inbakerslaapzakken alleen te gebruiken tot je baby ongeveer drie maanden oud is of totdat hij probeert om te rollen, omdat het belangrijk is dat je baby zijn armen kan gebruiken om zichzelf om te draaien.

De baby slaapzak in autostoel

Als je van plan bent je baby in zijn autostoeltje te plaatsen terwijl hij een slaapzak draagt, bijvoorbeeld voor een vroege reis of een avondje uit, kies dan voor een babyslaapzak die ontworpen is voor gebruik in de auto. Deze slaapzakken hebben speciale openingen aan de voor- en achterkant, waardoor je de veiligheidsgordels van het autostoeltje gemakkelijk kunt bevestigen. De meeste van deze autovriendelijke slaapzakken zijn compatibel met verschillende types autostoelen, wat ze een handige keuze maakt voor reizende ouders.

Baby slaapzak met benen

Naast de traditionele trappelzakken vind je ook babyslaapzakken met afzonderlijke pijpen. Deze slaapzakken met benen zijn niet alleen geschikt voor elk type autostoel, maar ze zijn ook ideaal voor gebruik in de kinderwagen. Bovendien bieden ze je kind meer bewegingsvrijheid, waardoor spelen en lopen gemakkelijker wordt. Veel van deze slaapzakken met pijpjes zijn veelzijdig in gebruik: je kunt ze omvormen tot een standaard slaapzak met behulp van een rits, of ze gebruiken als slaapzak met aparte benen.

Materiaal van de babyslaapzak

Bij het kiezen van een babyslaapzak is niet alleen de dikte belangrijk, maar ook het materiaal waarvan het gemaakt is. Elk materiaal heeft zijn eigen kenmerken:

 • Katoen: Dit natuurlijke materiaal is de meest gebruikte stof voor zomerslaapzakken. Katoen is ademend, waardoor je baby zijn warmte goed kwijt kan en het biedt comfort tijdens warmere nachten.
 • Polyester: Een synthetische stof die vaak als vulling in babyslaapzakken wordt gebruikt, meestal in combinatie met katoen. Polyester is resistent tegen schimmel, absorbeert weinig vocht, en is duurzaam en kreukvrij, waardoor het makkelijk te onderhouden is.
 • Badstof: Dit is een katoenen weefsel dat een pluiziger oppervlak heeft dan gewoon katoen. Het voelt zacht aan maar kan na veelvuldig wassen wat ruwer worden.
 • Jersey: Jersey is geen specifieke stof, maar een breitechniek die stoffen elastischer en rekbaarder maakt. Het wordt vaak gebruikt in T-shirts en is zacht en comfortabel.
 • Wol: Wol, en in het bijzonder merinowol, is bekend om zijn zachtheid, lichtheid en warmte. Het kan veel vocht opnemen zonder nat aan te voelen, wat het een goede keuze maakt voor verschillende temperaturen.

Kies voor een veilige sluiting

Een betrouwbare babyslaapzak heeft een rits aan de voorkant in plaats van knopen, die los kunnen raken en een verstikkingsgevaar vormen. Een rits die van boven naar beneden sluit is ideaal, omdat je kindje deze minder snel zelf kan openen, wat voorkomt dat de halsopening te ruim wordt.

Sommige babyslaapzakken zijn voorzien van een opening aan de onderkant, afsluitbaar met drukknopen of een rits. Deze slaapzakken trek je over het hoofdje van je kindje aan, wat vooral handig kan zijn tijdens warmere dagen. Als je de onderkant open laat, kan je baby overtollige warmte via de voetjes afvoeren.

Hoe bepaal je de maat?

Het selecteren van de juiste maat babyslaapzak is cruciaal. Een te grote slaapzak kan ervoor zorgen dat je baby erin wegzakt of verstrikt raakt, terwijl een te kleine slaapzak onvoldoende ruimte biedt voor de beentjes, wat ongemakkelijk is voor je kind.

Babyslaapzakken zijn verkrijgbaar in maten variërend van 50 tot 160 centimeter. De maatvoering van slaapzakken kan iets afwijken van die van reguliere babykleding, met bredere maatintervallen zoals 50/62 en 68/80, waardoor je baby minder snel uit zijn slaapzak groeit dan uit andere kledingstukken.

Hier zijn enkele richtlijnen om de juiste maat voor je kind te bepalen:

 • Lengte: Meet je kind van schouder tot voet en tel hier 15 centimeter bij op voor voldoende bewegingsruimte. Kies de maat die het dichtst in de buurt komt.
 • Grootte van de armsgaten: Trek de slaapzak aan bij je baby en probeer zonder de rits te openen de armpjes terug door de gaten te halen. Als dit niet lukt, is de maat geschikt. Als het wel lukt, zijn de armsgaten (en dus de slaapzak) te groot.
 • Halsboord: Wanneer de slaapzak aan is, zou je niet in staat moeten zijn om de halsboord over het hoofdje van je baby te trekken.
Leeftijd baby Lengte baby Maat slaapzak
0-3 maanden 50-60 60 cm of 50/62
3-6 maanden 60-70 70 cm of 68/80
6-12 maanden 70-80 80 cm of 68/80
12-18 maanden 80-90 90 cm of 86/104
18-24 maanden 90-110 110 cm of 86/104

De bovenstaande richtlijnen zijn slechts een algemene indicatie. Elk kind is uniek in grootte en de maten van verschillende merken kunnen enigszins variëren. Controleer daarom altijd zorgvuldig of de slaapzak goed en veilig past bij jouw kind.

Let op de temperatuur van je baby

Zorg dat je baby ‘s nachts een comfortabele temperatuur heeft. Dit kun je controleren door de warmte van zijn nekje en voetjes te voelen. Als deze prettig warm aanvoelen, is het prima. Het is beter dat de kamer van je baby iets te fris is dan te warm; een baby laat sneller merken dat hij het koud heeft door te huilen. In de eerste zes tot acht weken na de geboorte is een kamertemperatuur van ongeveer 20 graden ideaal.

Voor een premature baby voeg je het aantal weken dat hij te vroeg geboren is toe aan deze temperatuur. Na deze periode is een temperatuur tussen de 16 en 18 graden optimaal voor een gezond groeiende baby.

Blijf op de hoogte

Mis geen enkel artikel meer, schrijf je in en blijf op de hoogte!

About the Author: Michelle Marits

Michelle Marits
Michelle Marits is een toegewijde moeder en ervaren blogger met een passie voor alles wat met baby's en kinderen te maken heeft. Met een achtergrond in pedagogiek en een rijke ervaring als moeder, deelt ze waardevolle inzichten, praktische tips en oprechte verhalen over het ouderschap. Van voeding en opvoeding tot spel en ontwikkeling, Michelle's blogartikelen zijn een bron van steun en inspiratie voor ouders op zoek naar advies en herkenning in de prachtige, maar soms uitdagende reis van het opvoeden van kinderen.

One Comment

 1. […] Een slaapzak voor je baby is een praktische keuze voor een warme en veilige nachtrust. De ideale slaapzak varieert afhankelijk van de kamertemperatuur en de slaapgewoonten van je kindje. Ontdek hier alles wat je moet overwegen voordat je een slaapzak voor je baby koopt. Wat is een babyslaapzak? Een babyslaapzak, ook wel trappelzak genoemd, is  […]

Leave A Comment