Waarom een voedingskussen onmisbaar is bij voeden en slapen

Waarom een voedingskussen onmisbaar is bij voeden en slapen

Last Updated: March 7, 2024By Tags: ,

Een voedingskussen biedt geweldige ondersteuning bij het geven van borst- of flesvoeding aan je kindje en is ook tijdens de zwangerschap een perfect hulpmiddel om comfortabeler te slapen.

Deze kussens zijn beschikbaar in diverse vormen, formaten en materialen. Maar wat houdt een voedingskussen nu precies in, hoe gebruik je het en waar moet je op letten bij het kopen ervan?

Wat is een voedingskussen?

Een voedingskussen biedt extra comfort tijdens het voeden, of je nu borstvoeding of flesvoeding geeft. Het dient als ondersteuning voor zowel je arm als je baby tijdens het voeden.

Gezien je in de eerste maanden van het leven van je baby vaak zult voeden, kan een voedingskussen erg handig zijn om ongemak in nek- en rugspieren te voorkomen, die snel kunnen ontstaan bij een onjuiste houding.

Voedingskussen gebruiken tijdens het voeden

Bij het geven van borstvoeding plaats je het kussen op je onderarm, zo dicht mogelijk tegen je lichaam aan. Dit zorgt ervoor dat de mond van je baby zo dicht mogelijk bij je tepel kan komen. Zorg wel voor enkele centimeters ruimte, zodat je baby zelf kan toehappen.

Als je flesvoeding geeft, kun je het voedingskussen iets lager positioneren om meer ruimte te creëren voor het geven van de fles.

Voedingskussen gebruiken om mee te slapen

Veel (aanstaande) moeders zetten een voedingskussen niet alleen in voor voedingsdoeleinden maar ook als slaaphulp.

Tijdens de zwangerschap ervaren veel vrouwen slaapproblemen, zoals ongemak vanwege pijn in het bekken, de rug, benen, knieën of simpelweg door het niet kunnen vinden van een comfortabele slaaphouding vanwege de groeiende buik.

Bij klachten zoals vochtretentie of brandend maagzuur tijdens het liggen, kan dit duiden op onvoldoende ondersteuning ’s nachts.

Een voedingskussen kan dan een oplossing bieden. Dankzij zijn specifieke vorm en materiaal biedt het extra steun aan bepaalde lichaamsdelen, wat je helpt een natuurlijkere houding aan te nemen tijdens het slapen.

Soorten voedingskussens

Voedingskussens zijn beschikbaar in diverse vormen en formaten. Voor het voeden van je baby maakt de keuze van het kussen vaak niet uitgebreid verschil. Echter, als je van plan bent het kussen ook te gebruiken om comfortabeler te slapen tijdens je zwangerschap, is het essentieel jezelf goed te informeren.

Elk kussen heeft zijn unieke eigenschappen met specifieke voor- en nadelen. Het is belangrijk om je persoonlijke behoeften en eventuele zwangerschapskwaaltjes in gedachten te houden bij het kiezen van een kussen dat het beste bij jou past. Hier volgen de opties die je hebt:

Total body voedingskussen

Total body voedingskussens zijn verkrijgbaar in twee vormen: C-vormig en U-vormig, benoemd naar de letter waarmee ze overeenkomen. Deze kussens zijn niet alleen ideaal om tegen aan te knuffelen, maar ze bieden ook ondersteuning voor je gehele lichaam. Hoewel beide soorten uitstekende steun bieden, verschillen ze in hoe je ze gebruikt:

C-vorm kussen

Plaats de onderkant van het voedingskussen tussen je benen en gebruik het bovenste deel als steun voor je hoofd. Het middengedeelte ondersteunt je zwangere buik, waardoor je gewicht gelijkmatig verdeeld wordt. Zo word je als het ware omarmd door het kussen, wat zorgt voor de nodige steun aan je rug.

U-vorm kussen

Bij dit voedingskussen plaats je je hoofd op de ronding van de U, aan de onderkant van de letter. Je omarmt één zijde met je armen en benen, terwijl de andere zijde steun biedt aan je rug.

Een total body kussen is zowel het grootste als het duurste model, maar het biedt optimale ondersteuning voor je lichaam. Dit kan aanzienlijk bijdragen aan een betere nachtrust.

Lichaamsvoedingskussen

Bij dit type voedingskussen, gebruik je de ronding van de U aan de onderkant als steun voor je hoofd. Je sluit één kant in met je armen en benen voor steun, terwijl de andere kant je rug ondersteunt.

Het betreft hier een lang zwangerschapskussen van ongeveer twee meter lang, beschikbaar in twee varianten: een rechte en een flexibele vorm die je naar wens kunt aanpassen.

Dit kussen is ideaal voor tijdens de slaap; je plaatst het ene uiteinde tussen je benen en rust je hoofd op het andere uiteinde, terwijl je het kussen omarmt. Dit zorgt voor ondersteuning van je benen, buik, en hoofd, waardoor een extra hoofdkussen overbodig wordt. Echter, dit kussen biedt beperkte steun aan je rug.

Als je rugondersteuning belangrijk vindt, is een total body kussen een betere keuze. Let wel op de kwaliteit van het kussen, aangezien deze sterk kan variëren afhankelijk van het type vulling.

Wig

Dit kussen, vaak lijkend op een traditioneel kussen, is uitgerust met een speciale inkeping of wig in het midden, waardoor het ideaal is om onder je buik te plaatsen wanneer je op je zij slaapt. Deze vormgeving zorgt voor een gelijkmatige gewichtsverdeling en helpt je een comfortabelere slaaphouding te vinden.

Je kunt het kussen ook achter je rug leggen om te voorkomen dat je te veel draait in je slaap; het helpt je stabiel op je zij te blijven liggen. Dit is zowel voor jou als je partner een voordeel, omdat het nachtelijk draaien en mogelijk snurken vermindert.

Bij last van brandend maagzuur kan het kussen onder je hoofd geplaatst worden om zo wat hoger te liggen, wat de klachten kan verlichten. Een potentieel nadeel is dat het kussen slechts beperkte ondersteuning biedt aan een specifiek deel van je lichaam. Mogelijk heb je aanvullende ondersteuning nodig voor bijvoorbeeld je rug of hoofd.

Tijdens het voeden plaats je dit kussen op je schoot, waardoor je baby grotendeels op het kussen rust en je arm ondersteund wordt. Aangezien het ontwerp van wigkussens sterk varieert per merk, is het belangrijk rekening te houden met de mate van ondersteuning die je nodig hebt. Laat je dus goed adviseren bij de aankoop van een wigkussen.

Voedingskussen wassen

De meeste zwangerschapskussens zijn voorzien van een afneembare hoes die gewassen kan worden. Het is gebruikelijk dat je de optie hebt om een extra hoes aan te schaffen. Dit kan erg praktisch zijn, vooral nadat de baby geboren is en er wel eens melk over het voedingskussen kan worden uitgespuugd.

Vulling van het voedingskussen

Naast de keuze in vorm, zijn er ook diverse soorten vullingen beschikbaar voor zwangerschapskussens. Hier volgt een overzicht van de verschillende materialen, inclusief hun voordelen en nadelen.

Vulling Voordelen Nadelen
Piepschuim balletjes Erg goedkoop
Nemen snel de vorm van je lichaam aan
Veel geluid bij bewegen
Na veel gebruik verliest het kussen zijn vorm
Polyester Geeft een goede ondersteuning
Voelt zacht aan
Maakt geen geluid bij bewegen
Microparels Licht materiaal Geeft geen goede ondersteuning
Traagschuim Geeft een goede steun Kan erg warm worden omdat de hitte niet goed afgevoerd kan worden

Blijf op de hoogte

Mis geen enkel artikel meer, schrijf je in en blijf op de hoogte!

About the Author: Michelle Marits

Michelle Marits
Michelle Marits is een toegewijde moeder en ervaren blogger met een passie voor alles wat met baby's en kinderen te maken heeft. Met een achtergrond in pedagogiek en een rijke ervaring als moeder, deelt ze waardevolle inzichten, praktische tips en oprechte verhalen over het ouderschap. Van voeding en opvoeding tot spel en ontwikkeling, Michelle's blogartikelen zijn een bron van steun en inspiratie voor ouders op zoek naar advies en herkenning in de prachtige, maar soms uitdagende reis van het opvoeden van kinderen.

One Comment

  1. […] Een voedingskussen biedt geweldige ondersteuning bij het geven van borst- of flesvoeding aan je kindje en is ook tijdens de zwangerschap een perfect hulpmiddel om comfortabeler te slapen. Deze kussens zijn beschikbaar in diverse vormen, formaten en materialen. Maar wat houdt een voedingskussen nu precies in, hoe gebruik je het en waar moet je op  […]

Leave A Comment