Voortekenen van de start van de bevalling

Voortekenen van de start van de bevalling

Last Updated: July 25, 2024By Tags:

De gebeurtenis waar je al maanden vol verwachting en misschien een beetje nerveus naar uitkijkt: de geboorte van je baby! Elke zwangere vrouw vraagt zich af hoe de bevalling zal verlopen, hoe lang het zal duren en hoe en wanneer het zal beginnen.

Dit is echter niet te voorspellen en elke bevalling is anders. Het is wel belangrijk om je goed voor te bereiden en de voortekenen te herkennen die aangeven dat de bevalling nadert.

Voel je al veranderingen in je lichaam? Heb je krampen, rugpijn, diarree, harde buiken of voorweeën? Lees verder om te ontdekken waar je op moet letten!

Voortekenen indalen van de baby

Over het algemeen zal je baby 2 tot 4 weken voor de bevalling indalen, wat een van de eerste voortekenen is. Dit kan echter ook enkele dagen voor de bevalling gebeuren, of zelfs pas tijdens de bevalling.

Idealiter ligt het kindje in de juiste positie met het hoofdje naar beneden. Als je baby met de billen naar beneden ligt, spreken we van een stuitligging.

Het indalen van de baby kan gepaard gaan met indalingsweeën. Je kunt dan pijn in je onderbuik voelen of een stekende pijn in je liezen en vagina ervaren.

Omdat de baby lager komt te liggen, krijg je weer wat meer ruimte om te ademen, maar je blaas krijgt wel meer te verduren. Dit betekent dat je vaker naar het toilet moet. Ook zul je merken dat je nog iets meer gaat waggelen.

De baarmoedermond verweekt & verstrijkt

In de dagen of weken voor de bevalling begint je baarmoederhals zich voor te bereiden op de geboorte door te verweken (zachter te worden) en te verstrijken (dunner te worden).

Dit is noodzakelijk omdat de baarmoedermond van nature erg stug is. Je verloskundige houdt dit proces in de gaten tijdens de controles. Maak je geen zorgen als er nog niets is veranderd; bij de ene vrouw verloopt dit proces sneller dan bij de andere.

Krampen en rugpijn als voortekenen

Als dit niet je eerste zwangerschap is, zul je waarschijnlijk meer krampen en pijn in je onderrug en gewrichten ervaren tegen het einde van je zwangerschap. Dit is een voorteken dat je lichaam zich voorbereidt op de naderende geboorte van je baby.

Lossere gewrichten

Tijdens je zwangerschap produceert je lichaam het hormoon relaxine, waardoor je gewrichtsbanden losser worden. Dit kan verklaren waarom je soms wat onhandiger bent. Relaxine zorgt ervoor dat je bekken zich openen, zodat er een goede doorgang voor je baby ontstaat.

Diarree en misselijkheid

Hoewel het ongemakkelijk kan zijn, kunnen diarree en/of misselijkheid voortekenen zijn van de naderende bevalling. De productie van prostaglandines zorgt voor het samentrekken van je baarmoeder, wat ook diarree kan veroorzaken.

Dit is heel normaal; je lichaam bereidt zich voor op de bevalling en maakt ruimte voor je baby.

Gewichtsveranderingen

Aan het einde van je zwangerschap kun je stoppen met aankomen en soms zelfs wat gewicht verliezen. Dit is heel normaal en heeft geen invloed op het geboortegewicht van je baby.

Terwijl je baby nog steeds aankomt, neemt de hoeveelheid vruchtwater wat af. Omdat de baby op je blaas drukt, ga je vaker naar het toilet en raak je meer vocht kwijt.

Meer energie of juist moe?

In de laatste weken of dagen van je zwangerschap kunnen je grote buik en de toenemende druk op je blaas je nachtrust verstoren, waardoor je vaker moe bent. Het wordt steeds lastiger om een comfortabele slaaphouding te vinden.

Probeer eens te slapen met een voedingskussen of neem overdag wat extra rust als dat mogelijk is.

Voor sommige aanstaande moeders is het juist omgekeerd; zij ervaren een toename in energie, beter bekend als nesteldrang. Deze drang zorgt ervoor dat je alles in orde en schoon wilt maken voordat de baby arriveert.

Lekkende borsten

Je borsten zijn de afgelopen maanden waarschijnlijk al een stuk groter geworden. Tegen het einde van de zwangerschap maken ze extra klierweefsel aan, waardoor ze nog verder groeien. Dit gebeurt ter voorbereiding op de komst van je baby.

In de laatste weken voor je bevalling wordt ook de eerste moedermelk, colostrum genoemd, aangemaakt.

Een voorteken van de naderende bevalling kan zijn dat je borsten beginnen te lekken. Dit is niet altijd het geval, omdat sommige vrouwen deze eerste moedermelk al veel eerder aanmaken.

Als je last hebt van lekkende borsten, kun je zoogcompressen in je bh doen. Er zijn zowel wasbare als wegwerpvarianten verkrijgbaar.

Verlies slijmprop en bloedverlies

Je baarmoeder wordt afgesloten door een slijmprop, die de baarmoeder, placenta, vliezen en baby beschermt tegen infecties. Deze prop is een paar centimeter groot en ziet eruit als een wittige massa met soms bruinrode sliertjes erdoorheen.

Wanneer je baarmoedermond begint te verstrijken en verweken, kun je deze slijmprop verliezen. Dit betekent niet direct dat de bevalling begint.

Sommige vrouwen verliezen de slijmprop al weken voor de bevalling, anderen tijdens de bevalling en weer anderen verliezen de prop in stukjes, waardoor het misschien minder opvalt.

Naast het verliezen van de slijmprop heeft elke vrouw in meer of mindere mate wat bloedverlies. Dit bloed kan slijmerig of helder zijn, maar het mag niet stromen zoals bij een menstruatie. Is dat wel het geval, neem dan contact op met je verloskundige.

Harde buiken en voorweeën

Je baarmoeder bereidt zich maandenlang voor op de bevalling, en een onderdeel hiervan is het krijgen van harde buiken, ook wel oefenweeën genoemd. Deze kunnen al weken of zelfs maanden voor de bevalling optreden.

Bij harde buiken voel je spanning in je buik door het samentrekken van de baarmoederspier. Dit voelt ongemakkelijk, maar hoort niet pijnlijk te zijn.

De frequentie varieert per vrouw. Als je merkt dat je steeds vaker harde buiken krijgt, kan dit een teken zijn dat je teveel hooi op je vork neemt en het rustiger aan moet doen.

Harde buiken kunnen overgaan in voorweeën, die pijnlijker zijn en meer lijken op echte weeën. Vooral bij een eerste bevalling kunnen voorweeën worden verward met echte weeën.

Voorweeën zijn echter vaak onregelmatiger en korter dan echte weeën, en ze worden niet intenser zoals ontsluitingsweeën.

Het breken van de vliezen

Het breken van de vliezen als start van de bevalling komt slechts in 10% van de gevallen voor. Grote kans dus dat jouw bevalling gewoon begint met weeën. Als je wel tot die 10% behoort, kunnen je vliezen op twee manieren breken.

Wanneer je vliezen aan de onderzijde breken, verlies je veel vruchtwater in één keer. Bij een scheurtje aan de boven- of zijkant verlies je kleine beetjes vruchtwater.

Als je vliezen zijn gebroken, kun je direct weeën krijgen, maar dit is niet altijd het geval. Als je na 24 uur nog geen weeën hebt, zul je in het ziekenhuis worden opgenomen om de bevalling op te wekken.

Je vliezen kunnen ook breken voordat je de 40 weken hebt bereikt. Als dit gebeurt voordat je 37 weken zwanger bent, moet je zo snel mogelijk je verloskundige bellen.

Ben je rond de 40 weken zwanger en is je vruchtwater niet helder, neem dan ook contact op met je verloskundige. Dit kan betekenen dat de baby heeft gepoept, wat een infectiegevaar kan opleveren.

Misschien zullen een of meerdere van bovenstaande tekenen aangeven dat jouw bevalling niet lang meer op zich laat wachten. Dit zijn allemaal signalen dat het niet super lang meer zal duren voordat je je baby ontmoet.

Probeer nog een beetje te genieten van de laatste weken en dagen dat je baby nog lekker in je buik zit.

Blijf op de hoogte

Mis geen enkel artikel meer, schrijf je in en blijf op de hoogte!

About the Author: Michelle Marits

Michelle Marits
Michelle Marits is een toegewijde moeder en ervaren blogger met een passie voor alles wat met baby's en kinderen te maken heeft. Met een achtergrond in pedagogiek en een rijke ervaring als moeder, deelt ze waardevolle inzichten, praktische tips en oprechte verhalen over het ouderschap. Van voeding en opvoeding tot spel en ontwikkeling, Michelle's blogartikelen zijn een bron van steun en inspiratie voor ouders op zoek naar advies en herkenning in de prachtige, maar soms uitdagende reis van het opvoeden van kinderen.

Leave A Comment