Ik voel me zwanger: Waarom is mijn test negatief?
Als je probeert zwanger te worden, kunnen verlangens naar bepaald voedsel, misselijkheid en vermoeidheid reden tot opwinding zijn. Je voelt je zwanger. Je hebt tekenen en symptomen van een zwangerschap, maar dan begint je menstruatie, of je krijgt een negatieve zwangerschapstest, en je blijft achter met vragen over wat het allemaal betekent.
Het is niet ongewoon om zwangerschapssymptomen te ervaren terwijl de test negatief is. Besteed wat tijd op vruchtbaarheidsforums of sociale media en je zult leden vinden die spreken over “ingebeelde zwangerschapssymptomen”. Zitten deze gevoelens allemaal in je hoofd? Misschien niet. Maar wat zijn de zekere tekenen dat je niet zwanger bent? Hoe kun je het verschil zien tussen ingebeelde zwangerschapssymptomen en echte, afgezien van een positief resultaat? Lees verder om meer te weten te komen.
Het verschil tussen PMS en zwangerschap
Soms lijken bepaalde sensaties op zwangerschapssymptomen, maar zijn het eigenlijk hormonen in je lichaam die zich voorbereiden op een mogelijke, zo niet daadwerkelijke, baby. Het menselijk lichaam is optimistisch als het gaat om de potentie om zwanger te worden. Zodra de ovulatie plaatsvindt, begint het lichaam zich voor te bereiden op nieuw leven. Dit gebeurt zelfs als er geen bevruchting heeft plaatsgevonden.
Een van de hormonen die verantwoordelijk zijn voor het in stand houden van een gezonde vroege zwangerschap is progesteron. De progesteronspiegel stijgt na de ovulatie, met een piek in progesteron niveaus op dag 21 van je cyclus. Als je zwanger wordt, blijven de progesteronspiegels stijgen terwijl je lichaam zich voorbereidt om een groeiende baby te ondersteunen. Als je niet zwanger wordt, dalen je progesteronspiegels weer wanneer je menstruatie begint.
Een stijging in progesteron kan je moe en emotioneel maken. Dit hormoon is ook verantwoordelijk voor gevoelige borsten, constipatie en vochtretentie. Deze symptomen kunnen vrij prominent aanwezig zijn, zelfs als je niet zwanger bent, vooral als je gevoelig bent voor progesteron. Als je zwanger bent, zullen deze symptomen waarschijnlijk verergeren, aangezien de progesteronspiegels gestaag blijven stijgen gedurende de zwangerschap.
Vruchtbaarheidsmedicijnen kunnen zwangerschapssymptomen nabootsen
Als je met een arts samenwerkt om je kansen om zwanger te worden te vergroten, is het belangrijk om te weten dat bijwerkingen van vruchtbaarheidsmedicijnen soms kunnen worden aangezien voor vroege zwangerschapssymptomen. Progesteronsupplementen kunnen misselijkheid en vaak plassen veroorzaken.
Behandelingen voor gecontroleerde ovariële hyperstimulatie (COH), zoals orale clomifeencitraatmedicijnen of injecteerbare gonadotrofines, kunnen leiden tot stemmingswisselingen, gevoelige borsten en een opgeblazen gevoel.
Zorg ervoor dat je nauw contact houdt met je vruchtbaarheidsspecialist om alle mogelijke bijwerkingen van de medicijnen die je neemt te begrijpen. Dit is niet alleen een goed idee om te zorgen dat je gezond blijft tijdens de behandelingen, maar ook om je verwachtingen maand na maand te helpen bijstellen.
Begrip van schijnzwangerschap, of pseudocyesis
Zelden kan iemand zeer echte fysiologische manifestaties van zwangerschap hebben zonder daadwerkelijk zwanger te zijn. Deze psychiatrische aandoening staat bekend als pseudocyesis.
Bij pseudocyesis kunnen mensen waarneembare symptomen van zwangerschap hebben, waaronder uitblijvende menstruaties, misselijkheid, groei van borsten en buik, sensaties van babybewegingen en zelfs weeën. Nu zeldzaam in ontwikkelde landen vanwege de brede toegang tot prenatale zorg, is pseudocyesis nog steeds niet volledig begrepen door artsen. Onderzoek suggereert dat mensen met pseudocyesis hormonale schommelingen kunnen ervaren die voortkomen uit stress gerelateerd aan de druk om zwanger te worden.
Andere redenen voor pseudocyesis omvatten:
- Sterk verlangen om zwanger te worden
- Meerdere miskramen en/of het verlies van een kind
- Onvruchtbaarheid
- Depressie en/of angst
- Emotioneel trauma
- Seksueel misbruik
Kun Je Zwanger Zijn en Toch een Negatieve Test hebben?
Dus, je voelt je zwanger, en misschien is je menstruatie zelfs uitgebleven. Maar je zwangerschapstest van de drogist is nog steeds negatief. Ben je nu wel of niet zwanger?
Het antwoord hangt ervan af. Je zwanger voelen betekent niet dat je het ook bent, maar een negatieve zwangerschapstest kan onjuist zijn. Een studie van onderzoekers aan de Washington University School of Medicine onthulde dat tot 5% van de zwangerschapstests resultaten teruggeeft die aangeven dat een persoon niet zwanger is, terwijl ze dat in werkelijkheid wel zijn.
Er zijn een paar redenen waarom je een vals-negatief testresultaat kunt krijgen. Je hebt misschien te vroeg getest, dus de zwangerschapshormonen zijn nog niet hoog genoeg om door de test te worden gedetecteerd.
- Er is nog niet genoeg zwangerschapshormoon hCG in je urine.
- De test is defect.
- Je bent niet zwanger.
- Je bent zwanger, maar er is iets mis.
Er zijn ook andere zeldzame redenen waarom je een negatieve test kunt krijgen, maar wellicht toch zwanger bent.
Kun je zwanger worden tijdens je menstruatie?
Het is mogelijk om zwanger te zijn en toch je menstruatie te krijgen. Dit leidt ertoe dat sommigen hoop houden dat ze misschien toch zwanger zijn. De kans is echter groot dat, als je je menstruatie hebt gekregen, je niet zwanger bent. Zich zwanger voelen tijdens je menstruatie kan gebeuren door:
- Normale hormonale schommelingen tijdens de menstruatie
- De griep of een andere ziekte
- Vermoeidheid of misselijkheid om andere redenen dan zwangerschap
Net zoals je zwanger voelen voor je menstruatie niet betekent dat je zwanger bent, betekent je zwanger voelen tijdens je menstruatie ook niet dat je verwacht.
Als je menstruatie erg afwijkt van wat je gewend bent, wil je misschien een zwangerschapstest doen of je dokter bellen.
Bijvoorbeeld, je zou een zwangerschapstest kunnen overwegen als je menstruatie:
- Abnormaal licht voor jou is
- Meer lijkt op spotting dan op een menstruatie
- Veel korter is dan normaal
Er zijn niet-zwangerschapsgerelateerde redenen voor een afwijkende menstruatie. Alles van stress tot ziekte kan een onregelmatige menstruatiecyclus veroorzaken.
Wat spotting kan betekenen
Zwangerschapssymptomen plus spotting kunnen velen die proberen zwanger te worden zorgen baren over een vroege miskraam. Spotting is een mogelijk vroeg zwangerschapssymptoom. Het is ook mogelijk om spotting te hebben en toch een gezonde zwangerschap te hebben. Het betekent niet dat je een vroege miskraam gaat krijgen.
Spotting die ongeveer 6 tot 12 dagen na de ovulatie optreedt, wordt soms implantatiespotting genoemd. Of dit daadwerkelijk wordt veroorzaakt door een embryo dat zich in de baarmoederwand nestelt, is twijfelachtig.
Spotting kan ook worden veroorzaakt door andere dingen dan zwangerschap. Het is mogelijk dat je spotting hebt, “zwangerschapssymptomen” ervaart, maar niet zwanger bent.
Blijf op de hoogte
Mis geen enkel artikel meer, schrijf je in en blijf op de hoogte!
[…] Heb je last van een opgeblazen gevoel, krampen, misselijkheid en vermoeidheid, maar is je zwangerschapstest negatief? Leer over ingebeelde zwangerschapssymptomen. […]