Alles over natuurlijke pijnbestrijding
De meeste vrouwen ervaren aanzienlijke pijn tijdens de bevalling. Deze pijn ontstaat door het samentrekken van de baarmoederspier en de druk van het babyhoofdje op de baarmoedermond en in het bekken. Daarnaast kan er sprake zijn van bandenpijn, rugpijn, en verzuring van de spieren. Gelukkig bestaan er diverse natuurlijke methoden om deze pijn te verlichten en om te leren omgaan met het ongemak.
Wat is natuurlijke pijnbestrijding?
Natuurlijke pijnbestrijding tijdens de bevalling omvat methodes om weeënpijn te verminderen zonder medicatie en de daarbij horende bijwerkingen. Deze technieken kun je zowel thuis als in het ziekenhuis toepassen en zijn voornamelijk gericht op ontspanning.
Tijdens de bevalling helpt ontspanning om endorfine vrij te maken, een natuurlijke pijnstiller die chemisch gezien lijkt op morfine. Volledige ontspanning is vaak niet mogelijk tijdens een bevalling, maar een gevoel van veiligheid en het vinden van rustmomenten tussen de weeën door kunnen al voldoende zijn.
Een hoge aanmaak van endorfine kan leiden tot een bevallingsroes, vergelijkbaar met de bekende ‘runners high’. Dit helpt je om je goed te concentreren op de weeën, je sterk te voelen en minder pijn te ervaren.
Jezelf goed voorbereiden
Om te ontspannen en endorfine aan te maken tijdens de bevalling, is een gevoel van veiligheid essentieel. Een goede voorbereiding kan je helpen dit gevoel te versterken, vooral als je bevalling spannend vindt. Kennis van wat je kunt verwachten draagt bij aan een geruster gevoel.
Het is nuttig om eventuele zorgen en angsten met je verloskundige te bespreken. Zij kan informatie verstrekken die geruststelt. Tijdens de controle rond 36 weken bespreek je de bevalling en kun je aangeven wat je verwachtingen en wensen zijn. Een zwangerschapscursus kan bovendien waardevolle technieken bieden voor natuurlijke pijnbestrijding en ontspanning.
Je opties bij natuurlijke pijnbestrijding
Tijdens de bevalling kun je verschillende natuurlijke pijnbestrijdingstechnieken proberen om te ontdekken wat voor jou het beste werkt:
- Aanraking: Strelingen, massages, en zachte druk kunnen de aanmaak van endorfine en oxytocine stimuleren. Deze hormonen zijn niet alleen essentieel voor het opwekken van weeën, maar hebben ook een kalmerend effect.
- Warm water: Het gebruik van een douche of bevalbad helpt je spieren te ontspannen en bevordert de productie van endorfine. Vrouwen die in water bevallen vragen minder vaak om een ruggenprik.
- Warmtekussens: Een warme kruik tegen je buik of rug kan spier- en bandenpijn verzachten en het warm houden van je voeten kan de weeënpijn verlichten.
- TENS-apparaat: Dit apparaat geeft kleine elektrische stroompjes via elektroden op je rug, wat endorfine aanmaakt en de pijnperceptie kan verminderen.
- Tegendruk geven: Veel vrouwen ervaren verlichting wanneer er tijdens een wee druk wordt uitgeoefend op de onderrug. Dit kan thuis geleerd worden door de partner.
- Acupressuur en acupunctuur: Druk uitoefenen op specifieke punten op het lichaam kan de pijn verminderen, net als acupunctuur, al moet dit voor de bevalling gepland worden bij een gekwalificeerde therapeut.
- Ademhalingstechnieken: Bewuste ademhaling kan helpen om te ontspannen en de pijn tijdens weeën te managen. Technieken hiervoor kun je leren bij cursussen zoals hypnobirthing of zwangerschapsyoga.
- Zelfhypnose en visualisatie: Deze methoden helpen bij het mentaal beheersen van pijn door ontspanning en afleiding.
- Rebozomassage: Met een traditionele doek worden zachte wiegende bewegingen gemaakt over de rug of buik, wat ontspannend werkt op spieren en bindweefsel.
Elke techniek biedt een andere vorm van verlichting en kan afhankelijk van je persoonlijke voorkeur en de specifieke omstandigheden tijdens de bevalling worden ingezet.
Doe waar je je goed bij voelt
Hoewel er veel opties zijn voor natuurlijke pijnbestrijding tijdens de bevalling, hoeft niet iedereen daar gebruik van te maken. Als je de pijn goed kunt verdragen, is het niet nodig om allerlei methoden te proberen. Misschien voel je geen behoefte aan een bevalbad, ben je je ademhalingstechnieken vergeten, of heb je liever geen fysiek contact.
Veel vrouwen ontdekken tijdens de bevalling spontaan wat voor hen werkt. De geluiden die je maakt, de bewegingen die je doet, en de houdingen die je aanneemt, kunnen instinctief de beste ondersteuning bieden. De aanwezigheid en aanmoediging van je partner, verloskundige, en andere betrokkenen kunnen ook enorm steunend zijn. Echter, als je angstig bent voor de pijn of het moeilijk hebt, kan het geruststellend zijn om enkele technieken voor natuurlijke pijnbestrijding te kennen.
Een ruggenprik?
Zelfs als je voorkeur uitgaat naar natuurlijke pijnbestrijding tijdens de bevalling, is het verstandig om je ook te informeren over een ruggenprik. Er kan een moment komen dat je besluit dat een ruggenprik toch nodig is. Door je van tevoren te verdiepen in de voordelen, nadelen, mogelijke bijwerkingen en de procedure, kom je tijdens de bevalling niet voor verrassingen te staan.
Denk ook na over wat voor jou een doorslaggevende reden zou zijn om voor een ruggenprik te kiezen. Deze overwegingen kun je opnemen in je geboorteplan, zodat je verloskundige op de hoogte is van jouw wensen.
Blijf op de hoogte
Mis geen enkel artikel meer, schrijf je in en blijf op de hoogte!
[…] Bij lichamelijke inspanning en pijn, zoals tijdens de bevalling, komt er endorfine vrij in je brein. Dit is pijnstillend en kalmerend en het werkt het beste als je kunt ontspannen. […]