Acupunctuur tijdens de zwangerschap
Hoewel het een spannende tijd is, kan je lichaam in de eerste weken soms minder prettig reageren. Terwijl je fysiek, hormonaal en emotioneel allerlei veranderingen doormaakt, kunnen klachten zoals misselijkheid de vreugde temperen. Als gemberthee niet helpt of je ervaart andere ongemakken, kan acupunctuur uitkomst bieden om je weer in balans te brengen.
Hier ontdek je wat acupunctuur inhoudt, hoe het je tijdens en na je zwangerschap kan ondersteunen, bij welke klachten het effectief is, wat de kosten zijn, en hoe je een betrouwbare acupuncturist in jouw omgeving vindt.
Wat is acupunctuur?
Acupunctuur is een onderdeel van de Traditionele Chinese Geneeskunde (TCG), die gezondheidsproblemen vanuit een holistisch perspectief benadert. Dit betekent dat je als mens in z’n geheel wordt beschouwd, waarbij lichaam, geest, emoties, en gedachten met elkaar verbonden zijn.
Ook factoren zoals je omgeving, levensstijl en sociale contacten spelen hierbij een rol. Acupunctuur kan je helpen je energiebalans te herstellen, wat tijdens je zwangerschap bijzonder nuttig kan zijn.
Hoe werkt acupunctuur?
Je lichaam beschikt over een netwerk van energiekanaaltjes, bekend als meridianen, die de energie door je lichaam verspreiden en verbinden met je organen en weefsels. Wanneer deze energiestroom geblokkeerd raakt, kunnen klachten ontstaan.
Door het plaatsen van dunne acupunctuurnaalden op specifieke punten in je lichaam kunnen deze blokkades worden opgeheven, zodat de energie weer vrij kan stromen. Ook kan overtollige energie worden afgeremd, waardoor je klachten verminderen of zelfs verdwijnen.
Wat kun je verwachten van een behandeling?
Een acupuncturist begint met het voelen van je pols, het bekijken van je tong en het bespreken van je levensstijl, zwangerschap en klachten. Op basis van deze informatie bepaalt hij welke behandeling geschikt is en waar de naalden geplaatst moeten worden.
De behandeling is volkomen veilig voor jou en je ongeboren kindje, en hoeveel sessies je nodig hebt, hangt af van je specifieke situatie.
De naaldjes zijn zo dun dat je meestal slechts een klein prikje voelt. Zodra ze op hun plek zitten, kunnen tintelingen in je lichaam optreden als de naaldjes een meridiaan bereiken.
Tijdens een sessie worden doorgaans zo’n 10 naalden geplaatst, afhankelijk van je klachten. Na het plaatsen van de naalden blijf je 15 tot 30 minuten liggen, waarbij je vaak nauwelijks meer merkt dat de naalden er zitten.
Na de behandeling kan de huid op de prikplek licht rood zijn of een klein bloeduitstorting vertonen, maar verder zijn er geen bijwerkingen.
Acupunctuur en zwangerschap
Tijdens je zwangerschap kun je te maken krijgen met verschillende klachten, die per trimester kunnen variëren. Sommige klachten verdwijnen vanzelf, terwijl andere medicatie vereisen, wat niet altijd wenselijk is tijdens de zwangerschap.
Voor wie liever geen medicijnen gebruikt, kan acupunctuur een alternatief zijn om op een natuurlijke manier verlichting te vinden.
Bij welke klachten helpt acupunctuur tijdens de zwangerschap?
Acupunctuur heeft een breed werkingsgebied en kan bij diverse zwangerschapsgerelateerde klachten verlichting bieden, waaronder:
- Misselijkheid
- Hoofdpijn
- Rugpijn
- Vermoeidheid
- Zwangerschapsjeuk
- Slaapproblemen
- Harde buiken
- Rusteloze benen (restless legs)
- Hoge bloeddruk
- Maagklachten
- Aambeien
- Obstipatie
- Miskramen (in het verleden of dreigend)
- Angst of depressie
Behandeling van ochtendmisselijkheid staat hierbij vaak bovenaan, omdat dit een veelvoorkomende klacht is in het eerste trimester. Vooral omdat de groeiende baarmoeder druk uitoefent op de maag, kiezen veel vrouwen voor acupunctuur om deze ongemakken te verlichten.
Bovenstaande lijst bevat veel voorkomende zwangerschapsklachten waarvoor vrouwen acupunctuur zoeken, met name omdat de westerse geneeskunde hier vaak geen effectieve behandeling voor heeft.
Als je last hebt van andere klachten, kan acupunctuur wellicht ook helpen. Overleg altijd met je verloskundige en acupuncturist om te bepalen of deze behandeling voor jou geschikt is.
Wanneer zwanger worden niet vanzelf gaat
Als zwanger worden niet zo makkelijk gaat als gehoopt, kan acupunctuur een waardevolle ondersteuning bieden. Voor een succesvolle zwangerschap is een goed uitgebalanceerde hormoonhuishouding essentieel, en soms heeft je lichaam daarbij een zetje nodig.
Voordat je met acupunctuur begint, is het belangrijk om inzicht te krijgen in je menstruatiecyclus. Dit helpt de acupuncturist om de behandeling af te stemmen op jouw specifieke situatie en zo je vruchtbaarheid te optimaliseren.
Ook als je al bezig bent met vruchtbaarheidsbehandelingen zoals IVF, kan acupunctuur je ondersteunen en je kansen op een succesvolle zwangerschap vergroten.
Acupunctuur als voorbereiding op de bevalling
Wanneer je baby op zich laat wachten en je lichaam wat hulp kan gebruiken om de bevalling op gang te brengen, kan acupunctuur uitkomst bieden. Deze natuurlijke methode ondersteunt je lichaam zonder schadelijke bijwerkingen voor jou of je baby.
Vanaf week 36 van je zwangerschap kan acupunctuur helpen om je lichaam voor te bereiden op de bevalling door ontspanning en extra energie te geven. Dit kan bijdragen aan een bevalling vóór de 42 weken. Je kunt ook acupunctuur overwegen als:
- Je gespannen of angstig bent over de bevalling en behoefte hebt aan ontspanning.
- Je al 42 weken zwanger bent of als je vliezen zijn gebroken, maar de weeën nog niet zijn begonnen of onregelmatig zijn.
- Je tijdens de bevalling gemakkelijker en dieper wilt kunnen ademen.
- Je minder uitgeput uit de bevalling wilt komen.
Plan tijdig een afspraak in, aangezien je wellicht niet direct terecht kunt. Zo kun je op tijd starten met de behandelingen.
Acupunctuur bij een stuitligging
Bij ongeveer 3% van de zwangere vrouwen ligt de baby in een stuitligging, waarbij de billetjes in plaats van het hoofdje richting het bekken liggen. Dit kan complicaties veroorzaken tijdens de bevalling, waardoor vaak wordt gekozen voor een keizersnede.
Mocht je baby in een stuit liggen, dan kun je samen met je verloskundige proberen de baby te laten draaien. Als dat niet lukt, kan acupunctuur vanaf week 34 worden ingezet om de baby alsnog te helpen draaien.
Onderzoek toont aan dat de kans op succes tussen de 25% en 50% ligt, afhankelijk van je situatie. Soms zijn meerdere behandelingen nodig; dit wordt altijd in overleg met jou bepaald.
Acupunctuur tijdens de bevalling
Tijdens de bevalling kan acupunctuur worden ingezet om je lichaam te ondersteunen en je te helpen ontspannen. De behandeling kan bijdragen aan:
- Het op gang brengen van de bevalling,
- Het rijpen van de baarmoedermond,
- Een soepelere ontsluiting,
- Een kortere bevallingstijd,
- Minder pijn tijdens de bevalling,
- Het versterken van de weeënactiviteit,
- Het verminderen van angst, vermoeidheid, en spanning.
Acupunctuur na de bevalling
Ook na de bevalling kan acupunctuur je helpen bij je herstel. Je lichaam heeft veel te verduren gehad en is bezig met het genezen en herstellen, terwijl jij ondertussen zorgt voor je pasgeboren baby.
Een acupunctuurbehandeling kan je hierbij ondersteunen, vooral als je bevallen bent via een keizersnede, waarbij het kan helpen bij de genezing van de wond. Acupunctuur kan ook nuttig zijn als je:
- Problemen hebt met borstvoeding,
- Last hebt van een postnatale depressie,
- Extreem vermoeid bent en moeite hebt om te herstellen.
Wat kost een behandeling?
De kosten van een acupunctuurbehandeling variëren, afhankelijk van de behandelaar. Gemiddeld liggen de prijzen tussen de €50,- en €90,- per sessie. De exacte tarieven vind je meestal op de website van de praktijk, of je kunt telefonisch informeren.
Vergoeding door de zorgverzekering
In veel gevallen wordt acupunctuur geheel of gedeeltelijk vergoed door de zorgverzekering, meestal vanuit de aanvullende verzekering, mits de praktijk is aangesloten bij een erkende beroepsvereniging. Controleer de voorwaarden van je eigen zorgverzekering om te weten welke kosten je zelf moet dragen.
Een goede acupuncturist vinden
Via internet kun je eenvoudig een acupuncturist in jouw omgeving vinden. Kies bij voorkeur een behandelaar die gespecialiseerd is in zwangerschap en vruchtbaarheid. Je verloskundige of huisarts kan je vaak ook doorverwijzen naar een geschikte specialist.
Voor de vergoeding door je zorgverzekering is het belangrijk dat de behandelaar is aangesloten bij een beroepsvereniging zoals de NVA (Nederlandse Vereniging voor Acupunctuur) of de NAAV (Nederlandse Artsen Acupunctuur Vereniging).
Blijf op de hoogte
Mis geen enkel artikel meer, schrijf je in en blijf op de hoogte!