Wat moet je kind kunnen voor de basisschool?
Als je kind 4 jaar is, begint er een compleet nieuwe fase: hij mag naar de basisschool. Voordat hij daar van start gaat, is het handig als hij een paar dingen onder de knie heeft. Jij kunt hem daarbij helpen.
Wanneer beginnen op de basisschool
De meeste kinderen beginnen op de basisschool als ze 4 jaar oud zijn. Vanaf 5 jaar is school in Nederland verplicht. Als je kind naar de kinderopvang gaat, is hij al gewend om een hele of halve dag van huis te zijn.
Hij weet ook hoe het is om mee te draaien in een groep kinderen, instructies op te volgen van een groepsleider en rekening te houden met bepaalde regels.
Of je kind nu wel of niet aan de kinderopvang gewend is, de basisschool is een grote overgang. Er zijn nieuwe kinderen, een nieuwe juf of meester, een nieuw gebouw en andere regels en gewoontes.
Dit gebeurt vijf dagen achter elkaar. De groepen zijn groter dan op de crèche en je kind moet veel meer zelf gaan doen.
Wat moet je kind kunnen voor de basisschool?
- Zichzelf aan- en uitkleden: Op de basisschool krijgt je kind gymles. Het is handig als hij zichzelf kan omkleden en zijn schoenen kan aantrekken. Oefen hiermee een paar weken voordat hij in groep 1 begint. Laat je kind op de gymdag makkelijke kleding dragen, met weinig of geen ritsen en knopen. Kan hij nog geen veters strikken? Geen probleem, geef hem voorlopig klittenband- of instapschoenen en blijf oefenen.
- Jas en laarzen aantrekken: In groep 1 en 2 spelen de kinderen vaak buiten, soms meerdere keren per dag. Ook gaat je kind misschien naar de schooltuin en moet hij laarzen en regenkleding aan. Als hij dit nog niet zonder hulp kan, oefen dan even met hem. Met deze video leer je hem de makkelijkste manier om zijn jas aan te doen.
- Knippen en prikken: In groep 1 en 2 wordt er veel geknutseld. De leerkracht verwacht niet dat je kind alles al kan, maar het is fijn als hij een beetje met een schaar en een prikker kan omgaan. Laat je kind snippers knippen of in papier prikken om hem voor te bereiden. Figuurtjes knippen of precies langs de lijntjes prikken leert hij in groep 1.
- Broodtrommel en drinkbeker openmaken: Halverwege de ochtend eten de kinderen samen een 10-uurtje. Bij een continurooster eet je kind ook lunch op school. Laat hem oefenen met het openen van de broodtrommel en drinkbeker. Zet zijn naam op de trommel en beker en zorg dat hij zijn naam kan herkennen.
- Zindelijkheid: Je kind moet zelfstandig naar de wc kunnen als hij naar de basisschool gaat. Oefen daar van tevoren mee, inclusief afvegen. Een ongelukje kan gebeuren, dus stop voor de zekerheid reservekleding in zijn schooltas.
Belang van Zelfredzaamheid voor de Basisschool
Het is essentieel dat je kind zelfstandig een aantal vaardigheden beheerst voordat hij naar de basisschool gaat. Dit bevordert niet alleen zijn zelfvertrouwen, maar helpt ook de leerkracht.
Het is bovendien nuttig als je kind zich voor een tijdje kan concentreren op een taak, zelfstandig kan spelen of een puzzel kan voltooien, en korte tijd stil kan zitten en naar anderen kan luisteren.
Geen zorgen over toelatingseisen voor de kleuterschool
Gelukkig zijn er geen toelatingsexamens voor de kleuterschool. Je kind hoeft dus niet alles perfect te kunnen voordat hij naar de basisschool gaat; deze vaardigheden zijn richtlijnen, geen vereisten.
Het is wel prettig voor je kind als hij ongeveer hetzelfde niveau heeft als zijn klasgenoten.
Kinderen leren veel door naar elkaar te kijken en elkaar te helpen. Misschien lukt het thuis nog niet om de rits van zijn jas dicht te krijgen, maar op school leert hij het wellicht snel.
De leerkracht is er om te helpen als je kind, alleen of samen met andere kleuters, iets nog niet kan.
Nog niet zindelijk?
Zindelijkheid is essentieel wanneer je kind naar school gaat. Basisscholen mogen kinderen weigeren als ze niet zindelijk zijn, omdat luiers verschonen niet tot de taken van een leerkracht behoort.
Bovendien kan de juf of meester niet steeds een grote groep kleuters alleen laten om een kind te verschonen.
Als je kind nog weleens een ongelukje heeft of bang is om op school naar de wc te gaan, kan de leerkracht praktische tips geven. Bespreek dit vooral met de leerkracht.
Het is belangrijk dat de juf of meester weet dat je kind soms nog een ongelukje heeft, om pesten te voorkomen. Is je kind echt niet zindelijk? Bespreek dit dan met de huisarts en de school om samen een passende oplossing te vinden.
Sociale vaardigheden voor de basisschool
Elk kind heeft een unieke persoonlijkheid; sommigen zijn verlegen, terwijl anderen juist de gangmakers zijn. Je kind komt straks in een groep vol verschillende kleuters waarmee hij de schooldagen zal doorbrengen.
Het is nuttig als je kind enigszins kan wachten op zijn beurt, interesse toont in anderen, speelgoed en eten kan delen, en om hulp durft te vragen wanneer dat nodig is.
De persoonlijkheid van je kind is nog volop in ontwikkeling, en hij zal op school veel leren over sociaal gedrag en emoties. De juf of meester speelt hierbij een belangrijke rol door dit met de kinderen te oefenen en hen te begeleiden.
De leerkracht zorgt er ook voor dat alle kinderen zich veilig voelen in de groep.
Uitgeput van de basisschool
Als een hele schoolweek te vermoeiend is voor je kind, kan het helpen om hem één middag per week thuis te laten. Dit kan al een groot verschil maken. Overleg met de leerkracht wat de beste aanpak is voor jouw kind.
Blijf op de hoogte
Mis geen enkel artikel meer, schrijf je in en blijf op de hoogte!
[…] Als je kind 4 jaar is, begint er een compleet nieuwe fase: hij mag naar de basisschool. Voordat hij daar van start gaat, is het handig als hij een paar dingen onder de knie heeft. Jij kunt hem daarbij helpen. Wanneer beginnen op de basisschool De meeste kinderen beginnen op de basisschool als ze 4 […]