Hoe wordt je kind ’s nachts zindelijk

Hoe wordt je kind ’s nachts zindelijk?

Last Updated: March 1, 2024By

Het is niet ongewoon dat kinderen ‘s nachts in bed plassen. Hoe kun je jouw kind helpen om ‘s nachts droog te blijven? Hier zijn elf tips die je kunnen ondersteunen in dit proces.

’s Nachts zonder luier

Zodra je kind overdag geen luier meer gebruikt, is het tijd om te werken aan zindelijkheid tijdens de nacht. Dit kan iets uitdagender zijn dan overdag, omdat je niet elke uur je kind naar het toilet kunt brengen, noch kun je zien wanneer hij moet plassen. Maar met deze aanbevelingen kun je jouw kind succesvol begeleiden naar nachtelijke zindelijkheid!

Helpen met zindelijk worden

Het bereiken van zowel dag- als nachtzindelijkheid bij je kind vereist verschillende strategieën. Overdag actief zindelijkheidstraining bieden is één ding, maar ‘s nachts kan je je kind niet leren om bewust keuzes te maken in zijn slaap. Wat je echter wel kunt doen, is je kind helpen zich zodanig te ‘programmeren’ dat hij de hele nacht droog blijft. Dit is mogelijk wanneer de blaascapaciteit van je kind toereikend is om urine die gedurende de nacht wordt geproduceerd, vast te houden.

Bovendien moeten de hersenen van je kind ontwikkeld genoeg zijn om hem wakker te maken wanneer hij de aandrang voelt om te plassen. Dit stadium wordt meestal binnen zes maanden na het bereiken van dagzindelijkheid verwacht, maar kan in sommige gevallen langer op zich laten wachten. Er zijn echter manieren waarop je je kind kunt ondersteunen in dit proces.

Op welke leeftijd ’s nachts zindelijk?

Het moment waarop je kind niet meer afhankelijk is van luiers gedurende de nacht varieert en kan soms wat langer duren. Het is belangrijk om je geen zorgen te maken als je kind meer tijd nodig heeft om ook ‘s nachts zindelijk te worden. Ongeveer 15% van de gezonde vijfjarigen blijft ‘s nachts niet droog, en rond de 10% van de zesjarigen heeft nog behoefte aan een luier gedurende de nacht. Bedplassen kan in de familie zitten: de kans dat een kind in bed plast neemt toe als een of beide ouders hier ook ervaring mee hadden.

Een hoopgevend signaal dat je kind klaar is om ‘s nachts zonder luier te slapen, is wanneer hij overdag consequent de wc gebruikt, vrijwel geen ongelukjes meer heeft, en meerdere nachten achter elkaar met een droge luier ontwaakt, zonder dat je hem daarvoor hoeft wakker te maken.

Hoe kan je jouw kind helpen zindelijk te worden?

Zindelijk worden gedurende de nacht lijkt vaak vanzelf te gaan. Toch kun je dit proces op een aantal manieren positief beïnvloeden, het eventueel versnellen en soepeler laten verlopen voor zowel je kind als voor jou.

  • Beperk de avonddrinkmomenten: Zorg dat je kind genoeg drinkt, maar probeer de inname na het avondeten te minimaliseren. Vermijd drankjes met cafeïne of theïne zoals cola of thee, omdat deze de blaas en nieren kunnen stimuleren. IJskoude drankjes zijn ook niet aan te raden.
  • Regelmatig naar het toilet: Moedig je kind aan om na het eten en voor het slapengaan naar het toilet te gaan. Als je zelf naar bed gaat, kun je je kind nogmaals op het toilet zetten. Wordt je kind ‘s nachts wakker? Gebruik dit moment dan ook om het nog eens te laten plassen.
  • Duidelijkheid scheppen: Leg uit dat het de bedoeling is dat het bed droog blijft, soms is dit voor kinderen niet helemaal helder.
  • Ritme en routine: Een vast avondritueel met vaste tijden en volgorde kan helpen. Bijvoorbeeld eerst naar het toilet, dan tanden poetsen en afsluiten met een verhaaltje.
  • Beloon droge nachten: Een plaskalender waarop je kind voor elke droge nacht een sticker of tekening mag maken kan motiverend werken. Hiermee ligt de focus op de successen.
  • Maak de weg naar de badkamer toegankelijk: Zorg dat de route naar de badkamer licht en vrij van obstakels is, zodat je kind zich ‘s nachts veilig voelt.
  • Complimenteer je kind: Prijzen bij het wakker worden met een droge luier of succesvol zonder luier slapen, moedigt positief gedrag aan.
  • Plaswekker: Dit apparaat helpt je kind wakker te worden bij de eerste tekenen van urineverlies. Het wordt vaak gebruikt samen met blaastrainingen.
  • Zindelijkheidscoaching: Een expert op het gebied van zindelijkheid kan ondersteuning bieden om de nachten droog door te komen.
  • Blijf kalm bij ongelukjes: Mocht droog blijven uitblijven of gebeuren er incidenten, blijf dan altijd rustig. Teleurstelling of boosheid helpt niet, je kind doet het immers niet met opzet.
  • Wees voorbereid: Ongelukjes gebeuren, dus zorg voor bescherming zoals een waterdicht matrashoes en houd schoon beddengoed en een pyjama bij de hand.

Blijf op de hoogte

Mis geen enkel artikel meer, schrijf je in en blijf op de hoogte!

About the Author: Michelle Marits

Michelle Marits
Michelle Marits is een toegewijde moeder en ervaren blogger met een passie voor alles wat met baby's en kinderen te maken heeft. Met een achtergrond in pedagogiek en een rijke ervaring als moeder, deelt ze waardevolle inzichten, praktische tips en oprechte verhalen over het ouderschap. Van voeding en opvoeding tot spel en ontwikkeling, Michelle's blogartikelen zijn een bron van steun en inspiratie voor ouders op zoek naar advies en herkenning in de prachtige, maar soms uitdagende reis van het opvoeden van kinderen.

One Comment

  1. […] Het is niet ongewoon dat kinderen 's nachts in bed plassen. Hoe kun je jouw kind helpen om 's nachts droog te blijven? Hier zijn elf tips die je kunnen ondersteunen in dit proces. ’s Nachts zonder luier Zodra je kind overdag geen luier meer gebruikt, is het tijd om te werken aan zindelijkheid tijdens  […]

Leave A Comment