Hoe kan je kind veilig op YouTube? Met YouTube kids!

Hoe kan je kind veilig op YouTube?

Last Updated: January 12, 2024By Tags: , ,

Kinderen vinden het vaak geweldig om YouTube-video’s te bekijken. Echter, het is van cruciaal belang om ervoor te zorgen dat ze alleen content zien die geschikt is voor hun leeftijd. Maar hoe garandeer je dat je kind veilig en met plezier gebruikmaakt van YouTube? En wat als je kind interesse toont in het zelf maken van vlogs? Hier vind je tips om dit op een veilige en verstandige manier aan te pakken.

Kies voor YouTube Kids

YouTube kan een plek zijn waar kinderen per ongeluk video’s tegenkomen die niet passend zijn voor hun leeftijd. Vooral voor kinderen tot 12 jaar is het aan te raden ze niet onbeheerd op YouTube te laten surfen. Een betere keuze is YouTube Kids, een app die specifiek ontworpen is voor kinderen tot 12 jaar. Deze app biedt een veilige omgeving waar kinderen zelfstandig video’s kunnen bekijken.

YouTube Kids bevat een divers aanbod aan kindvriendelijke content, zoals tekenfilms, kinderseries, liedjes en educatieve video’s. Bovendien kunnen kinderen er ook zelf video’s uploaden, mits deze inhoud geschikt is voor het hele gezin. Dit betekent dat de video’s positief en veilig moeten zijn voor kinderen.

De juiste veiligheid

YouTube Kids biedt video’s aan die speciaal zijn geselecteerd voor verschillende leeftijdscategorieën: peuters (tot en met 4 jaar), jonge kinderen (5 tot 8 jaar) en oudere kinderen (9 tot 12 jaar). De inhoud van deze video’s wordt door geautomatiseerde systemen gecontroleerd op geschiktheid voor de betreffende leeftijdsgroep. Hoewel het niet gegarandeerd kan worden dat alle video’s honderd procent geschikt zijn, wordt YouTube Kids door instanties zoals de Consumentenbond beschouwd als een veilige keuze voor jonge kijkers. Als ouder blijft het echter belangrijk om een oogje in het zeil te houden en bewust te kiezen wat je kind bekijkt.

Tips voor YouTube Kids

Voor gezinnen met kinderen in diverse leeftijdscategorieën biedt YouTube Kids de mogelijkheid om voor elk kind een individueel profiel aan te maken. Binnen deze profielen kun je als ouder zelf bepalen welke kanalen en video’s toegankelijk zijn en welke je wilt blokkeren. Daarnaast biedt de app de mogelijkheid om het kijkgedrag van je kind te volgen via de kijk- en zoekgeschiedenis. Ook kun je een timer instellen om de hoeveelheid schermtijd te beperken; na het verstrijken van deze tijd verschijnt er een melding en sluit de app automatisch.

YouTube Kids is gratis te gebruiken, maar toont wel gezinsvriendelijke advertenties. Wil je deze advertenties vermijden, dan is er de optie om een abonnement op YouTube Premium te nemen.

Blijf op de hoogte

Mis geen enkel artikel meer, schrijf je in en blijf op de hoogte!

About the Author: Michelle Marits

Michelle Marits
Michelle Marits is een toegewijde moeder en ervaren blogger met een passie voor alles wat met baby's en kinderen te maken heeft. Met een achtergrond in pedagogiek en een rijke ervaring als moeder, deelt ze waardevolle inzichten, praktische tips en oprechte verhalen over het ouderschap. Van voeding en opvoeding tot spel en ontwikkeling, Michelle's blogartikelen zijn een bron van steun en inspiratie voor ouders op zoek naar advies en herkenning in de prachtige, maar soms uitdagende reis van het opvoeden van kinderen.

Leave A Comment