Mijn kind heeft waterwratjes

Mijn kind heeft waterwratjes

Last Updated: July 30, 2024By Tags:

Waterwratjes komen vaak voor bij jonge kinderen. Hoe krijgt je kleintje deze wratjes en, nog belangrijker, hoe kom je er weer vanaf? In dit artikel ontdek je alles wat je moet weten.

Wat zijn waterwratjes?

Waterwratjes zijn kleine, gladde bultjes gevuld met vocht die vaak voorkomen bij jonge kinderen. Je vindt deze bultjes meestal op de rug, buik of borst van je kleintje.

Kinderen kunnen vanaf ongeveer 1 jaar waterwratjes krijgen. Hoewel het vooral bij kleine kinderen voorkomt, kunnen ook volwassenen met een verlaagde weerstand waterwratjes krijgen.

Symptomen van waterwratjes

Om te bepalen of je kind waterwratjes heeft, kun je letten op de volgende symptomen:

  • Bolle, doorzichtige bultjes op de huid.
  • Gladde bultjes die een beetje glanzen.
  • De bultjes zijn huidskleurig of wit-grijzig.
  • Ze variëren in grootte van een speldenknopje (ongeveer 1-8 mm).
  • Vaak is er een deukje in het midden van het bolletje.
  • Meerdere bultjes verschijnen vaak op dezelfde plek, soms wel 100 bij elkaar. Veel voorkomende plekken zijn de buik, knieholtes, rug, benen, billen, oksels, borst of gezicht. Ze komen bijna nooit voor op handen en voeten.
  • Er kunnen steeds meer bultjes bijkomen.
  • De wratjes kunnen jeuken.
  • Soms ontstaat er eczeem of korstjes en schilfertjes rond de bultjes. Kinderen die al eczeem hebben, hebben een grotere kans op waterwratjes.

Hoe ontstaan waterwratjes?

Waterwratjes worden veroorzaakt door het molluscum contagiosum virus, ook wel het pokkenvirus genoemd. Dit virus komt uit het vocht van de waterwratjes.

Als het virus eenmaal in het lichaam van je kind zit, kunnen de bultjes op andere plekken verschijnen. Dit virus is anders dan het virus dat ‘normale’ wratjes veroorzaakt.

Zijn waterwratjes besmettelijk?

Ja, waterwratjes zijn zeer besmettelijk. Ze kunnen gemakkelijk worden overgedragen op anderen, maar ook op andere delen van het lichaam van je kind. Het virus dat waterwratjes veroorzaakt, kan eenvoudig worden verspreid. Besmetting kan plaatsvinden door:

  • Direct contact met de huid van een ander kind met waterwratjes, bijvoorbeeld tijdens het spelen, sporten, de gymles of in het zwembad.
  • Het spelen met besmet speelgoed.
  • Gebruik van besmette handdoeken of washandjes. Dit kan ervoor zorgen dat je kind meer waterwratjes op andere plekken krijgt en ook andere kinderen in het gezin kunnen hierdoor besmet raken.

De incubatietijd, of de tijd die het virus nodig heeft om symptomen te veroorzaken, varieert van twee weken tot zes maanden.

Hoe kan je waterwratjes behandelen?

De huisarts zal meestal geen medicatie voorschrijven voor waterwratjes, omdat ze vanzelf verdwijnen. Een enkel waterwratje verdwijnt meestal binnen twee maanden.

In de meeste gevallen verdwijnen alle waterwratjes binnen een jaar, hoewel het soms wel twee jaar kan duren voordat ze volledig weg zijn. Het zelfherstellende vermogen van je kind zorgt ervoor dat de wratjes verdwijnen.

Wanneer ze geel worden, betekent dit dat ze aan het genezen zijn. Eerst drogen ze op, daarna ontstaat er een korstje en uiteindelijk vallen ze eraf.

Na het doormaken van waterwratjes heeft je kind antistoffen ontwikkeld, waardoor hij ze niet opnieuw zal krijgen.

Zijn waterwratjes gevaarlijk?

Gelukkig zijn waterwratjes niet gevaarlijk. Ze kunnen echter wel vervelend zijn, vooral als ze jeuken, als je kind er veel heeft of als ze op ongemakkelijke plekken zitten. Koelzalf of mentholgel kan helpen bij roodheid en jeuk, en is zonder recept verkrijgbaar bij de drogist.

Als de waterwratjes lang aanhouden, kan de huisarts besluiten om ze te behandelen. Dit kan door de wratjes aan te stippen en te bevriezen, waarna ze vanzelf afvallen. Ook kunnen ze met een speciale lepel worden verwijderd. Het is meestal het beste om de wratjes vanzelf te laten verdwijnen om littekens te voorkomen.

Wanneer een wratje ontstoken raakt, kan het uitdrogen en eraf vallen. Als de ontsteking aanhoudt of verergert, raadpleeg dan de huisarts. In sommige gevallen is een antibioticakuur nodig om de ontsteking te behandelen.

Tips om de verspreiding van waterwratjes te beperken

Als je kind waterwratjes heeft, wil je het aantal bultjes zo klein mogelijk houden en verdere besmetting voorkomen. Hier zijn enkele tips:

  • Eigen handdoek: Gebruik voor elk kind een aparte handdoek en washandje. Was deze direct na gebruik om de kans op besmetting te minimaliseren.
  • Afdrogen: Controleer voordat je je kind afdroogt of er open waterwratjes zijn en droog deze plekken als laatste af.
  • Niet krabben: Probeer krabben zoveel mogelijk te beperken om verspreiding van het virus te voorkomen en littekens te vermijden. Koelzalf of mentholgel kan de jeuk verlichten.
  • Vermijd contact met de ogen: Leer je kind om niet in zijn ogen te wrijven om te voorkomen dat er waterwratjes rond de ogen ontstaan, wat kan leiden tot infecties.
  • Nagels knippen: Houd de nagels van je kind kort om te voorkomen dat vocht en huidschilfers onder de nagels blijven zitten en om verspreiding van het virus te verminderen.
  • Handen wassen: Laat je kind regelmatig zijn handen wassen om verspreiding van het virus op andere voorwerpen te voorkomen.
  • Afplakken: Als een waterwratje open is gekrabd, dek het dan af met een pleister. Gebruik waterdichte pleisters tijdens het zwemmen.
  • Huidhydratie: Voorkom uitdroging van de huid door niet te warm en te lang te douchen of baden en vermijd het gebruik van zeep. Gebruik parfumvrije shampoo, lotion of zeep als dat nodig is.

Door deze tips te volgen, kun je helpen de verspreiding van waterwratjes bij je kind en anderen te beperken.

Blijf op de hoogte

Mis geen enkel artikel meer, schrijf je in en blijf op de hoogte!

About the Author: Michelle Marits

Michelle Marits
Michelle Marits is een toegewijde moeder en ervaren blogger met een passie voor alles wat met baby's en kinderen te maken heeft. Met een achtergrond in pedagogiek en een rijke ervaring als moeder, deelt ze waardevolle inzichten, praktische tips en oprechte verhalen over het ouderschap. Van voeding en opvoeding tot spel en ontwikkeling, Michelle's blogartikelen zijn een bron van steun en inspiratie voor ouders op zoek naar advies en herkenning in de prachtige, maar soms uitdagende reis van het opvoeden van kinderen.

Leave A Comment