Handen wassen na het plassen

Handen wassen na het plassen

Last Updated: February 5, 2024By Tags: ,

“Na het plassen, handen wassen” klinkt als een vrolijk rijmpje, maar het kan een tijdje duren voordat je kind deze gewoonte echt aanleert en consequent toepast.

Zelf handen wassen

Wanneer je kind naar school gaat, wordt verwacht dat hij of zij zelfstandig de handen wast, zowel in de klas als op het toilet, zelfs als de leerkracht er niet bij is. Als ouder kun je dit proces niet direct observeren, maar je kunt je kind wel belangrijke lessen in persoonlijke hygiëne meegeven.

Handen wassen is belangrijk

Het belang van handen wassen is niet te onderschatten. Maar waar dient het precies voor? Het is een cruciale praktijk om de verspreiding van bacteriën tegen te gaan. Elke oppervlakte of object dat we aanraken kan bacteriën dragen. Door je handen regelmatig schoon te maken, verminder je de kans op ziektes. De GGD adviseert om je handen te wassen na activiteiten zoals spelen, na het toiletgebruik, na het niezen of snuiten, na het aanraken van dieren, voor het bereiden of nuttigen van voedsel, en natuurlijk wanneer je handen zichtbaar vuil zijn. Een aandachtspunt is dat kinderen soms de waterkraan langer open laten dan nodig. Het is goed om ook bewust te zijn van watergebruik.

Handen wassen is normaal

Begin vroeg met het aanleren van handen wassen bij je kind, zodat het een natuurlijk onderdeel van hun routine wordt. Rond de leeftijd van twee jaar zijn kinderen vaak al in staat om dit zelfstandig, of bijna zelfstandig, te doen.

Strategieën om je kind te motiveren zijn handen te wassen:

 • Was altijd de handen na het gebruik van het potje of toilet.
 • Vervang de handdoek elke dag.
 • Maak handen wassen aantrekkelijk met kindvriendelijke zeep en een vrolijke handdoek.
 • Geef zelf het goede voorbeeld door ook je handen te wassen.
 • Stimuleer zelfstandigheid in het handen wassen.
 • Plaats een krukje bij de wastafel zodat je kind er gemakkelijk bij kan.

De etiquette:

 • Gebruik handwarm water.
 • Neem zeep voor een goede reiniging.
 • Zorg dat je de handen grondig inzeept, inclusief de achterkant, tussen de vingers, en rond de nagels.
 • Als de nagels nog steeds vies zijn, overweeg dan een nagelborsteltje met een leuk ontwerp te gebruiken.
 • Besteed ongeveer 10 tot 15 seconden aan het wassen van de handen.
 • Spoel de zeep af en droog de handen met een schone handdoek.

Handen wassen op school

Hygiëne op school kan een uitdaging zijn. Het komt voor dat in de klas een enkele handdoek hangt die gedurende de dag door alle leerlingen wordt gebruikt, en het is geen geheim dat handdoeken in de wc’s regelmatig op de vloer belanden. Bovendien is warm water vaak niet beschikbaar vanwege veiligheidsredenen, en op sommige scholen wordt van de leerlingen verwacht dat ze tijdens hun corveedienst de toiletten reinigen. Mocht je bezorgd zijn over de hygiënestandaarden op de school van je kind, aarzel dan niet om dit met de leerkracht te bespreken. Het is hoe dan ook belangrijk om je kind aan te leren altijd de handen te wassen na een toiletbezoek.

 

Blijf op de hoogte

Mis geen enkel artikel meer, schrijf je in en blijf op de hoogte!

About the Author: Michelle Marits

Michelle Marits
Michelle Marits is een toegewijde moeder en ervaren blogger met een passie voor alles wat met baby's en kinderen te maken heeft. Met een achtergrond in pedagogiek en een rijke ervaring als moeder, deelt ze waardevolle inzichten, praktische tips en oprechte verhalen over het ouderschap. Van voeding en opvoeding tot spel en ontwikkeling, Michelle's blogartikelen zijn een bron van steun en inspiratie voor ouders op zoek naar advies en herkenning in de prachtige, maar soms uitdagende reis van het opvoeden van kinderen.

One Comment

 1. […] "Handen wassen na het plassen" klinkt als een vrolijk rijmpje, maar het kan een tijdje duren voordat je kind deze gewoonte echt aanleert en consequent toepast. Zelf handen wassen Wanneer je kind naar school gaat, wordt verwacht dat hij of zij zelfstandig de handen wast, zowel in de klas als op het toilet, zelfs als  […]

Leave A Comment