Kinderen en snoep Waar trek je de grens

Kinderen en snoep: Waar trek je de grens?

Last Updated: February 19, 2024By Tags: ,

Of je het nu wenst of niet, je kind zal onvermijdelijk in contact komen met snoep, en de aantrekkingskracht ervan op kinderen is bijna onweerstaanbaar. Wat is de beste manier om hiermee om te gaan? Hoe schadelijk is snoep daadwerkelijk? En welke alternatieven kun je je kind bieden?

Het is niet verrassend dat kinderen een sterke voorliefde voor snoep hebben; ze zijn er praktisch voor geprogrammeerd. Baby’s worden al geboren met een voorkeur voor zoete smaken. Met duizenden smaakpapillen in hun mondje ervaren ze smaken intenser dan volwassenen, waardoor bittere smaken als extra bitter ervaren worden. Het is dan ook geen wonder dat de zachte, zoete smaak van snoep gemakkelijk in de smaak valt. Borstvoeding, die natuurlijk zoet van smaak is, sluit naadloos aan bij deze voorkeur. Bovendien duidt zoet in de natuur vaak op veilig voedsel, terwijl bitter en zuur een waarschuwing kunnen zijn voor potentieel gevaar.

Snoep is verleidelijk

De fascinatie voor snoep is niet alleen te wijten aan de smaak ervan maar ook aan de reactie van het brein op suiker. De hoofdbestanddeel van snoep, suiker, zorgt ervoor dat het brein dopamine vrijgeeft, een neurotransmitter geassocieerd met plezier en voldoening. Dit proces stimuleert het beloningssysteem in de hersenen, waardoor je kind een golf van geluk ervaart.

Hoe ongezond is snoep?

Snoepgoed biedt geen essentiële voedingsstoffen die kinderen nodig hebben, maar bevat wel veel calorieën en suikers die schadelijk kunnen zijn voor de tanden. Een incidenteel snoepje vormt geen gezondheidsrisico, maar wanneer snoep gemakkelijk toegankelijk is, kan een kind snel meer consumeren dan wat gezond is. Peuters en jonge kinderen hebben maar beperkte ruimte in hun voedingspatroon voor producten die niet tot de Schijf van Vijf behoren. Peuters kunnen per dag één extraatje hebben, terwijl kinderen van 4 tot 8 jaar ruimte hebben voor twee extraatjes.

Een extraatje kan iets kleins zijn dat niet in de Schijf van Vijf staat, zoals een beetje appelstroop op het brood, een klein koekje, of drie snoepjes. Voor kinderen vanaf 4 jaar kun je bijvoorbeeld één extraatje geven bij het brood en één als tussendoortje. Maak bewuste keuzes, houd het klein, en voorkom een te grote hoeveelheid in één keer. Te veel eten van producten buiten de Schijf van Vijf, zoals snoep, kan bijdragen aan de ontwikkeling van overgewicht bij je kind.

Maak duidelijke afspraken over snoepen

Een enkel snoepje op zijn tijd is geen probleem. Een relaxte houding ten opzichte van snoepen werkt vaak beter dan het strikt verbieden ervan. Het stellen van duidelijke regels over wanneer en hoeveel er gesnoept mag worden, zorgt ervoor dat je kind duidelijkheid heeft. Dit biedt zowel jou als je gezin een stevige basis en vermindert het gezeur en de conflicten over snoep. En hoe ga je om met snoepen tijdens speeldates of op feestjes? Ook voor deze gelegenheden is het nuttig om vooraf afspraken te maken.

Hoe kan je goede afspraken maken?

Stem eerst af met je partner over de kernwaarden rondom voeding binnen jullie opvoeding. Overweeg samen welke regels jullie willen vaststellen voor maaltijden zoals ontbijt, lunch, diner en snacks. Bespreek ook hoe jullie omgaan met speciale gelegenheden, zoals verjaardagen of uitstapjes. Welke fundamentele regels en routines zijn voor jullie essentieel? Een consistente benadering van beide ouders zorgt ervoor dat deze regels effectiever zijn.

Betrek je kind al op jonge leeftijd bij het vaststellen van deze afspraken. Door samen te overleggen, zullen de regels effectiever zijn. Jullie stellen de basis en de grenzen vast, terwijl je kind inspraak heeft in de details. Zo kan de regel zijn dat er dagelijks één snoepje toegestaan is, maar mag je kind bepalen welk snoepje dat is en op welk moment het gegeten wordt.

Hoe voer je de afspraken uit?

Assisteer je kind bij het onthouden van de regels rondom snoepen die jullie samen hebben vastgesteld. Kinderen zijn vaak bereid om mee te werken, maar het kan gebeuren dat ze de gemaakte afspraken vergeten. Geef je kind een voorzichtige herinnering als je merkt dat hij mogelijk een afspraak zal vergeten: “Herinner je je onze regel over snoepen nog?” Herhaal de afspraak om er zeker van te zijn dat je kind deze begrijpt.

Mocht je kind toch de afspraak niet hebben gevolgd, spreek hem daar dan op aan en leg opnieuw uit waarom jullie deze regel hebben ingesteld. Zorg voor consistentie bij de naleving van de kernafspraken. Vermijd het om te vaak van deze afspraken af te wijken of steeds nieuwe regels te introduceren, aangezien dit verwarrend kan zijn voor je kind.

Troost je kind met aandacht

Wanneer je kind zich gekwetst of verdrietig voelt, gebruik dan geen snoep of andere lekkernijen als troostmiddel. Dit kan leiden tot ongezonde gewoontes die niet bevorderlijk zijn voor zijn gezondheid. Bied in plaats daarvan troost door aandacht te geven; dit is de meest effectieve methode. Vermijd het ook om snoep te gebruiken als manier om je kind rustig te houden of af te leiden wanneer hij boos of onrustig is. Op deze manier kan snoep al snel gezien worden als beloning voor ongewenst gedrag of als een middel tegen verveling, wat kan resulteren in ongezonde patronen.

Geef zelf het goede voorbeeld

Kinderen spiegelen het gedrag van hun ouders, en dit omvat ook hun eetpatronen. Het is niet voldoende om alleen te prediken over gezond eten; je moet het zelf ook praktiseren om geloofwaardig over te komen. Door zelf gezonde keuzes te maken in jouw voeding, zal je kind geneigd zijn dit gedrag te volgen.

Let op het voorbeeld dat je stelt wanneer je iets consumeert. Kies voor fruit en rauwe groenten als snacks en geef de voorkeur aan water of ongezoete thee. Benader snoep en tussendoortjes met dezelfde wijsheid die je jouw kind wilt bijbrengen, zodat je consistent bent in je boodschap en gedrag.

Blijf op de hoogte

Mis geen enkel artikel meer, schrijf je in en blijf op de hoogte!

About the Author: Michelle Marits

Michelle Marits
Michelle Marits is een toegewijde moeder en ervaren blogger met een passie voor alles wat met baby's en kinderen te maken heeft. Met een achtergrond in pedagogiek en een rijke ervaring als moeder, deelt ze waardevolle inzichten, praktische tips en oprechte verhalen over het ouderschap. Van voeding en opvoeding tot spel en ontwikkeling, Michelle's blogartikelen zijn een bron van steun en inspiratie voor ouders op zoek naar advies en herkenning in de prachtige, maar soms uitdagende reis van het opvoeden van kinderen.

One Comment

  1. […] Kinderen en snoep: Of je het nu wenst of niet, je kind zal onvermijdelijk in contact komen met snoep, en de aantrekkingskracht ervan op kinderen is bijna onweerstaanbaar. Wat is de beste manier om hiermee om te gaan? Hoe schadelijk is snoep daadwerkelijk? En welke alternatieven kun je je kind bieden? Het is niet verrassend dat kinderen een  […]

Leave A Comment