Prematuurkleding voor je baby

Prematuurkleding: Wat heb je nodig voor een vroeggeboren baby?

Last Updated: May 30, 2024By Tags: ,

Het ouderschap van een prematuur geboren kind begint vaak onverwacht, wat betekent dat je meestal weinig tot geen tijd hebt gehad om je voor te bereiden. Dit kan mentaal uitdagend zijn, en vaak ontbreken ook de benodigde spullen thuis. Maar wat heb je precies nodig als je kind te vroeg geboren wordt? Hier zijn enkele belangrijke overwegingen voordat je iets aanschaft.

Wat is prematuur geboren?

Een gemiddelde zwangerschap duurt 40 weken. Wanneer een baby geboren wordt vóór de 37ste week van de zwangerschap, wordt dit beschouwd als een vroeggeboorte en noemen we de baby prematuur.

Weinig tot geen kleding in de couveuse

Premature baby’s zijn nog niet in staat om hun lichaamstemperatuur zelf te reguleren. Een couveuse biedt de perfecte omgeving voor hen, waar zowel de temperatuur als de luchtvochtigheid nauwkeurig worden aangepast aan hun behoeften. Binnen deze gecontroleerde omgeving dragen baby’s meestal weinig tot geen kleding om hun comfort en de effectiviteit van de couveuse te maximaliseren.

Wanneer mag een premature baby kleding aan?

De behoefte aan kleding voor een prematuur geboren baby is afhankelijk van hoe vroeg de baby geboren is, de gezondheidstoestand en het lichaamsgewicht. Over het algemeen is kleding voor baby’s die jonger dan 32 weken geboren zijn vaak niet nodig. De conditie van de baby wordt beïnvloed door verschillende factoren, zoals de noodzaak voor ademhalingsondersteuning, het gebruik van een infuus, of ziekte door een infectie.

Premature baby’s liggen meestal enkel in een luier binnen een speciaal ontworpen nestje (snuggle) in de couveuse om hun temperatuur te reguleren en veiligheid te bieden.

Vooraf kleertjes kopen

Meestal ben je niet voorbereid op de geboorte van een prematuur geboren baby. Het ziekenhuis adviseert om niet vooraf kleding te kopen voor een te vroeg geboren baby, maar om het advies van de verpleging af te wachten.

De verpleegkundigen van de neonatale intensive care of de neonatologie afdeling zullen aangeven wanneer het gepast is om kleertjes mee te brengen. Zij beoordelen of de baby klaar is voor kleding en of het proces van aan- en uitkleden niet te veel prikkels geeft. Bovendien zullen zij advies geven over het type kleding dat geschikt is.

Wat heb ik nodig voor mijn prematuur geboren baby?

Wat ouders nodig hebben voor een prematuur geboren baby verschilt niet wezenlijk van de benodigdheden voor een voldragen baby. Veel van de spullen zijn niet direct nodig na de geboorte.

Het is ook belangrijk om niet te veel aan te schaffen; een premature baby groeit snel en heeft niet veel nodig. Kies voor kleding in kleine maatjes die gemakkelijk aan- en uitgetrokken kan worden, zacht is voor de gevoelige huid, en die goed wasbaar is.

Aanvankelijk heb je waarschijnlijk alleen een overslagromper en enkele mutsjes nodig. Een overslagromper is ideaal omdat het makkelijker is om deze aan en uit te trekken zonder te veel prikkels, vergeleken met een romper die over het hoofdje gaat.

Het is belangrijk om met de verpleging te overleggen over de juiste maat en het juiste moment om deze aan te schaffen. Hetzelfde geldt voor een mutsje.

Wat je wel kunt overwegen zijn een prematurenfopspeen en een geschikte fles met prematuurspeen. Ook deze aankopen kun je het beste doen in overleg met het ziekenhuis, aangezien zij het beste kunnen adviseren welke speen geschikt is voor jouw kind.

Veel prematuren hebben ook na het verlaten van het ziekenhuis nog behoefte aan begrenzing. Denk hierbij aan een nestje, een inbakerdoek of een deken in en buiten het bed.

Een draagdoek of draagzak kan ook nuttig zijn. Bespreek welke hydrofiele doeken en draagzakken geschikt zijn voor kleine baby’s. De verpleegkundige kan advies geven over producten die de ontwikkeling van je baby ondersteunen.

Welke kledingmaat heeft een premature baby?

Kleding voor prematuren is beschikbaar vanaf maat 44. Als je kleinere maten nodig hebt, kun je online handgemaakte kleding vinden. Het is echter belangrijk om eerst met een verpleegkundige te overleggen voordat je deze kleinere maten aanschaft.

Waar kan ik prematuurkleding kopen?

Verschillende kinderkledingmerken en grotere webwinkels bieden kleding aan voor prematuren. Zo kun je zowel in de winkel als online bij Zeeman en HEMA terecht voor prematuurkleding in maat 44.

Blijf op de hoogte

Mis geen enkel artikel meer, schrijf je in en blijf op de hoogte!

About the Author: Michelle Marits

Michelle Marits
Michelle Marits is een toegewijde moeder en ervaren blogger met een passie voor alles wat met baby's en kinderen te maken heeft. Met een achtergrond in pedagogiek en een rijke ervaring als moeder, deelt ze waardevolle inzichten, praktische tips en oprechte verhalen over het ouderschap. Van voeding en opvoeding tot spel en ontwikkeling, Michelle's blogartikelen zijn een bron van steun en inspiratie voor ouders op zoek naar advies en herkenning in de prachtige, maar soms uitdagende reis van het opvoeden van kinderen.

Leave A Comment