Alles over de baby thermometer

Beste thermometer baby: welke kies je?

Last Updated: January 1, 2024By Tags: ,

Het monitoren van de temperatuur van je baby is cruciaal voor zijn of haar gezondheid. Het is essentieel om een betrouwbare thermometer te bezitten. Welke thermometer is het meest geschikt voor je baby en wat zijn de beschikbare opties?

Vanaf de geboorte is het belangrijk om een thermometer voor je baby te hebben. Tijdens de kraamweek meet de kraamverzorgende dagelijks de temperatuur van je baby. Na deze week is het niet meer dagelijks nodig, maar blijf alert op de welzijn van je kindje. Voel regelmatig of je baby warm of koud aanvoelt. Bij twijfel over de temperatuur, gebruik de thermometer om een nauwkeurige meting te verkrijgen. Een gezonde lichaamstemperatuur varieert tussen 36,5 en 37,5 graden Celsius, terwijl handjes en voetjes van nature koeler zijn.

Welke thermometer voor baby?

Diverse thermometers zijn beschikbaar om de lichaamstemperatuur van je kind te meten en te bepalen of er sprake is van verhoging. Echter, niet elke thermometer biedt dezelfde nauwkeurigheid of is even geschikt. Hoe kies je de beste thermometer voor je baby?

Digitale thermometer baby

De digitale thermometer is een veelgebruikt en aanbevolen item op babyuitzetlijsten. Deze populariteit komt door de snelle, betrouwbare (vooral bij rectaal gebruik) en betaalbare metingen; je kunt er al een verkrijgen vanaf ongeveer 5 euro. Wanneer de meting compleet is, geeft de thermometer een signaal, en je kunt de temperatuur eenvoudig aflezen. Een aandachtspunt is dat digitale thermometers op batterijen werken, dus het is handig om altijd een extra setje batterijen bij de hand te hebben.

Fopspeenthermometer

Een fopspeenthermometer, zoals de naam al aangeeft, is geïntegreerd in een fopspeen. Je kindje moet de speen voor een bepaalde tijd in de mond houden om de temperatuur te meten. Desondanks wordt dit type thermometer vaak niet aanbevolen. Dit is niet alleen vanwege de mindere betrouwbaarheid van mondelinge metingen vergeleken met rectale metingen, maar ook omdat kinderen de speen vaak niet lang genoeg in de mond houden voor een accurate meting.

Oorthermometer

Naast de digitale variant is er de oorthermometer. Deze is gebruiksvriendelijk, hygiënisch en snel. Echter, de betrouwbaarheid is minder vergeleken met de digitale thermometer. Om deze reden wordt het gebruik ervan vaak ontraden, vooral bij kinderen jonger dan drie maanden, omdat hun oortjes nog te klein zijn voor een accurate meting.

Voorhoofdthermometer

Een voorhoofdthermometer is een ander middel om de lichaamstemperatuur te meten. Deze werkt volgens hetzelfde infraroodprincipe als een oorthermometer en biedt een contactloze meting. Ze zijn ontwikkeld voor hun gemak en gebruiksgemak, vooral voor kinderen die weerstand bieden tegen rectale metingen. Desondanks zijn ze vanwege hun onnauwkeurigheid niet bijzonder populair. Factoren zoals zonlicht, zweet en beweging kunnen de huidtemperatuur beïnvloeden, wat de meting kan vertekenen.

Thermometer kind

Kinderen krijgen vaak koorts, wat een lichaamstemperatuur van 38°C of hoger betekent. Voor kinderen van alle leeftijden is de digitale staafthermometer een veelgebruikte optie. Deze kan rectaal, oraal of onder de oksel gebruikt worden, waarbij rectaal meten doorgaans de meest accurate resultaten geeft. Voor baby’s tot 3 maanden is de rectale meting aanbevolen; zij ervaren hier over het algemeen weinig ongemak van. Na deze leeftijd kun je ook een oorthermometer overwegen, hoewel deze minder nauwkeurig kan zijn.

Blijf op de hoogte

Mis geen enkel artikel meer, schrijf je in en blijf op de hoogte!

About the Author: Michelle Marits

Michelle Marits
Michelle Marits is een toegewijde moeder en ervaren blogger met een passie voor alles wat met baby's en kinderen te maken heeft. Met een achtergrond in pedagogiek en een rijke ervaring als moeder, deelt ze waardevolle inzichten, praktische tips en oprechte verhalen over het ouderschap. Van voeding en opvoeding tot spel en ontwikkeling, Michelle's blogartikelen zijn een bron van steun en inspiratie voor ouders op zoek naar advies en herkenning in de prachtige, maar soms uitdagende reis van het opvoeden van kinderen.

One Comment

  1. […] of zij warm aanvoelt of hangerig is, kun je de temperatuur het beste rectaal meten met een gewone thermometer. Hoewel een oorthermometer sneller en gemakkelijker in gebruik kan zijn, geeft deze minder […]

Leave A Comment