Zwanger en duizelig
Veel zwangere vrouwen ervaren lichte duizeligheid of voelen zich soms licht in hun hoofd. Maar hoe ontstaat dit tijdens de zwangerschap? Is er een manier om deze duizeligheid te voorkomen, en wat kun je doen als je hiermee te maken krijgt terwijl je zwanger bent?
Is duizeligheid een zwangerschapssymptoom?
Veel vrouwen ervaren tijdens hun zwangerschap momenten van duizeligheid of een licht gevoel in het hoofd. Dit kan zich al vroeg voordoen als een van de eerste tekenen van zwangerschap, maar soms ook pas later meer opvallen. Hoewel deze symptomen meestal onschuldig zijn, is het belangrijk om je verloskundige te informeren als je er regelmatig last van hebt.
Duizeligheid ontstaat wanneer er onvoldoende bloed naar je hersenen stroomt. Tijdens de zwangerschap kunnen er meerdere oorzaken zijn die dit fenomeen verklaren. Soms kan dit gevoel zo sterk zijn dat het lijkt alsof je gaat flauwvallen, of je valt daadwerkelijk flauw.
Oorzaken duizeligheid tijdens zwangerschap
Tijdens de zwangerschap zijn er diverse redenen waarom je duizelig kunt worden, vaak gerelateerd aan veranderingen in de bloedsomloop. Hier volgt een overzicht van de voornaamste oorzaken van duizeligheid tijdens de zwangerschap.
Een lage bloeddruk
Duizeligheid tijdens de zwangerschap kan veroorzaakt worden door een lagere bloeddruk. Dit komt doordat het zwangerschapshormoon progesteron je bloedvaten laat ontspannen en verwijden, waardoor je bloeddruk daalt en er minder bloed naar je hersenen stroomt.
Daarnaast moet je lichaam tijdens de zwangerschap extra bloed aanmaken om onder andere de placenta van bloed te voorzien. De placenta is een vitaal orgaan dat rijk is aan bloedvaten en voedingsstoffen naar je baby transporteert. Als de aanmaak van dit extra bloed achterblijft bij de behoefte van de groeiende bloedvaten, kan dit ook leiden tot een lagere bloeddruk en duizeligheid.
Bloedarmoede
Tijdens de zwangerschap neemt niet alleen de hoeveelheid bloed in je lichaam toe, maar verandert ook de samenstelling ervan: er zit relatief meer vocht in je bloed en minder rode bloedcellen. Rode bloedcellen bevatten hemoglobine (Hb), essentieel voor het transporteren van zuurstof van je longen naar de rest van je lichaam. Het is normaal dat je hemoglobinegehalte tijdens de zwangerschap wat lager is.
Een ander mogelijk probleem tijdens de zwangerschap is een ijzertekort, wat cruciaal is voor de aanmaak van hemoglobine. Je baby heeft ook ijzer nodig, wat kan leiden tot een tekort voor jou. Als gevolg van een te laag hemoglobinegehalte kun je bloedarmoede ontwikkelen, waardoor er minder zuurstof naar je cellen wordt vervoerd en je symptomen zoals duizeligheid of flauwvallen kunt ervaren.
Vena cava syndroom
Duizeligheid tijdens de zwangerschap kan optreden als je langere tijd op je rug ligt, vooral vanaf de tweede helft van de zwangerschap wanneer je baby zwaarder wordt. Deze positie kan druk uitoefenen op de vena cava, een groot bloedvat naast je ruggengraat, waardoor het bloedvat afgekneld kan raken. Dit bloedvat is cruciaal voor het terugvoeren van bloed uit je onderlichaam naar je hart.
Wanneer dit bloedvat wordt samengedrukt, stroomt er minder bloed naar je hersenen, wat duizeligheid veroorzaakt. Dit staat bekend als het vena cava syndroom. Hoewel het geen gevaarlijke aandoening is, kan het wel ongemakkelijk aanvoelen. Door simpelweg op je linkerzij te draaien, verbetert de bloedstroom en zal de duizeligheid verminderen.
Lage bloedsuikers
Zwangerschap vereist veel energie van je lichaam, omdat je niet alleen fysieke veranderingen ondergaat, maar ook een baby opbouwt. Het is daarom cruciaal om voldoende voedingsstoffen binnen te krijgen en regelmatig te eten. Wanneer je een maaltijd overslaat, kan je bloedsuikerspiegel te laag worden, wat kan leiden tot duizeligheid. Dit is een veelvoorkomend symptoom van een lage bloedsuiker.
Kortademigheid
Tijdens de zwangerschap ervaren veel vrouwen het gevoel van kortademigheid. Dit komt deels omdat je lichaam meer bloed produceert, waarbij het aandeel rode bloedcellen—die zuurstof naar je cellen transporteren—relatief lager is. Bovendien wordt het ademcentrum in je hersenen gevoeliger voor CO2 in je bloed, wat sneller een ademprikkel uitlokt om de balans met zuurstof te herstellen.
Daarnaast neemt je groeiende baarmoeder ruimte in beslag die normaal door je longen wordt gebruikt, wat het gevoel kan geven dat je niet genoeg lucht krijgt. Dit kan leiden tot sneller of dieper ademen en soms tot hyperventilatie, wat weer kan resulteren in duizeligheid.
Andere oorzaken duizeligheid tijdens zwangerschap
Zwangerschapsmisselijkheid kan ook leiden tot een licht gevoel in je hoofd. Bovendien ervaren veel zwangere vrouwen een verhoogde gevoeligheid voor warmte, wat een daling van de bloeddruk kan veroorzaken en tot duizeligheid kan leiden. Een lage vochtinname tijdens de zwangerschap kan eveneens bijdragen aan duizeligheid, dus het is belangrijk om voldoende te drinken om dit te voorkomen.
Tips om duizeligheid te voorkomen
Om de kans op duizeligheid tijdens de zwangerschap te verminderen, kun je de volgende tips proberen:
- Eet regelmatig kleine, gezonde maaltijden of snacks om je bloedsuikerspiegel stabiel te houden.
- Drink voldoende water – ongeveer twee liter per dag.
- Consumeer ijzerrijke voedingsmiddelen samen met vitamine C (zoals fruit) voor een betere opname van ijzer. Vermijd het combineren van ijzer met zuivel en cafeïne, die de opname kunnen remmen.
- Blijf actief om de bloedcirculatie te bevorderen.
- Eet af en toe iets zouts als je een lage bloeddruk hebt, zoals een stukje drop of drink bouillon.
- Houd dextro bij de hand voor een snelle verhoging van je bloedsuiker als je duizelig of trillerig wordt.
- Blijf in beweging terwijl je ergens staat te wachten, bijvoorbeeld door op je plaats te marcheren.
- Sta langzaam op om plotselinge bloeddrukdalingen te voorkomen.
- Wees voorzichtig bij het uitstappen uit een warm bad, waarbij je vaten zich verwijden en je bloeddruk kan dalen.
- Zoek frisse lucht op als je het warm hebt of in een benauwde ruimte bent.
- Draag luchtige kleding of kleding in laagjes die je gemakkelijk kunt aanpassen.
- Vermijd op je rug te liggen. Probeer op je linkerzij te slapen om druk op de vena cava te voorkomen. Gebruik een voedingskussen om je positie te stabiliseren.
- Verhoog je benen tijdens het zitten en het slapen om de bloedcirculatie naar je hart te vergemakkelijken.
- Bespreken met je verloskundige als duizeligheid vaak voorkomt. Mogelijk heb je bloedarmoede en zijn ijzersupplementen nodig.
Hoe ga je om met duizeligheid en flauwvallen?
Als je vreest dat je flauwvalt of als dit al eerder is gebeurd, is het belangrijk om je omgeving hierover te informeren. Laat weten dat je zwanger bent, als ze dat nog niet weten. Vraag om een plek om te zitten als je je duizelig voelt en instrueer hen om je op je linkerzij te leggen als je flauwvalt. Dit kan helpen om het risico op complicaties te verminderen.
Hoelang duurt duizeligheid tijdens zwangerschap?
De duur van duizeligheid tijdens de zwangerschap kan variëren afhankelijk van de oorzaak. Sommige vrouwen ervaren dit sporadisch gedurende de gehele zwangerschap. Doorgaans is de bloeddruk het laagst rond de twintigste week en normaliseert deze weer tegen de achtentwintigste week. Als de duizeligheid wordt veroorzaakt door bloedarmoede, kan dit verminderen of verdwijnen door het eten van ijzerrijke voeding of het nemen van ijzertabletten.
Ervaar je regelmatig duizeligheid, bespreek dit dan met je verloskundige. Zij kan bepalen of dit een normaal symptoom van je zwangerschap is en je passend advies geven over wat je het beste kunt doen.
Blijf op de hoogte
Mis geen enkel artikel meer, schrijf je in en blijf op de hoogte!