Zwangere vrouwen extra aantrekkelijk

Waarom zwangere vrouwen extra aantrekkelijk zijn voor muggen

Last Updated: May 21, 2024By

Zwanger zijn tijdens de zomermaanden kan een flinke uitdaging zijn. Je hebt te maken met warme, klamme nachten en vaak weinig slaap. Alsof dat nog niet genoeg is, lijken muggen een voorkeur te hebben voor zwangere vrouwen. Maar hoe komt dat eigenlijk? Laten we dat eens nader bekijken.

Extra aantrekkelijk voor muggen

Brits onderzoek wijst uit dat zwangere vrouwen twee keer zoveel kans hebben op muggenbeten dan vrouwen die niet zwanger zijn. Dit komt door verschillende factoren: een hogere lichaamstemperatuur, meer transpiratie en een veranderde lichaamsgeur bij zwangere vrouwen. Bovendien ademen zwangere vrouwen sneller, waardoor ze meer kooldioxide uitstoten. Al deze veranderingen maken hen extra aantrekkelijk voor muggen.

Onderzoek met malariamuggen

Het onderzoek naar muggenbeten werd uitgevoerd met malariamuggen, maar de bevindingen zijn waarschijnlijk ook toepasbaar op andere soorten muggen. Hoewel de muggen in Nederland en België ongevaarlijk zijn, bestaan er in sommige niet-Europese landen muggen die gevaarlijke ziekten kunnen overdragen. Enkele voorbeelden van deze ziekten zijn malaria, dengue, chikungunya, gele koorts, Japanse encefalitis en zika. Deze ziekten kunnen ernstige gevolgen hebben voor zowel de zwangere vrouw als het ongeboren kind.

Anti-mug maatregelen voor volwassenen en kinderen

Hoewel het volledig voorkomen van muggenbeten niet mogelijk is, kunnen deze maatregelen wel helpen om ze te minimaliseren:

  • Draag bedekkende kleding: In koelere nachten kun je kiezen voor bedekkende kleding. Opteer voor losse kledingstukken omdat muggen door strakke, dunne stoffen heen kunnen prikken.
  • Gebruik consequent een anti-muggenmiddel: Smeer blootgestelde huid in met een anti-muggenmiddel dat DEET bevat. Tijdens de zwangerschap is het aan te raden de blootstelling aan DEET laag te houden vanwege de absorptie door de huid en de mogelijke overdracht via de placenta. Voor kinderen onder de twee maanden kan DEET op kleding of beddengoed aangebracht worden, maar vermijd direct contact met de huid. Raadpleeg altijd de bijsluiter voor gebruik. (Bron: Lareb)
  • Klamboe: Slaap onder een geïmpregneerde klamboe. Voor kleine kinderen wordt dit afgeraden vanwege het risico op verstrikking of verstikking.
  • Ventilator of airco: Laat ‘s nachts een ventilator of airco zacht draaien, of zet tegenover elkaar liggende ramen open. Muggen zijn geen fan van tocht en kou.
  • Vermijd parfum en geurende deodorant: Probeer het gebruik van parfum, deodorant of aftershave met een sterke geur te vermijden.
  • Citroenlucht: Muggen lijken een afkeer te hebben van citroengeur. Er zijn producten beschikbaar die citroenlucht verspreiden, alhoewel de effectiviteit en duurzaamheid van deze producten soms in twijfel wordt getrokken.
  • Stickers: Er zijn stickers met eucalyptus en citronella verkrijgbaar die je op de slaapzak of het bed van je kind kunt plakken om muggen op afstand te houden.

Blijf op de hoogte

Mis geen enkel artikel meer, schrijf je in en blijf op de hoogte!

About the Author: Michelle Marits

Michelle Marits
Michelle Marits is een toegewijde moeder en ervaren blogger met een passie voor alles wat met baby's en kinderen te maken heeft. Met een achtergrond in pedagogiek en een rijke ervaring als moeder, deelt ze waardevolle inzichten, praktische tips en oprechte verhalen over het ouderschap. Van voeding en opvoeding tot spel en ontwikkeling, Michelle's blogartikelen zijn een bron van steun en inspiratie voor ouders op zoek naar advies en herkenning in de prachtige, maar soms uitdagende reis van het opvoeden van kinderen.

Leave A Comment