Minder strijd aan tafel met jouw kind

Verminder strijd aan de eettafel met deze 6 tips

Last Updated: January 9, 2024By Tags:

Herken je de uitroep “Dat lust ik niet!”? Een maaltijd met jonge kinderen kan soms een uitdaging zijn. Zit je soms vast voor ideeën voor smakelijke, gezonde gerechten? Of heb je kieskeurige eters die terughoudend zijn met het proberen van nieuwe smaken of die groenten mijden? Met deze praktische tips kun je de harmonie aan de eettafel herstellen en samen genieten van nieuwe smaaksensaties!

Zorg voor regelmaat

Wees kalm, helder en consistent. Door vaste tijdstippen voor maaltijden te hanteren, creëer je duidelijkheid en weet je kind wat er verwacht wordt. Probeer bijvoorbeeld een vast ritme te volgen: ontbijt, snack, lunch, snack en avondeten. Structuur biedt een gevoel van controle, en dat is iets waar ook kinderen voordeel uit halen.

Samen koken

Het betrekken van je kind bij de maaltijd en het samen beslissen wat er gekookt wordt, is een geweldige aanpak. Maaltijdboxen zoals Ekomenu maken het eenvoudig, aangezien je niet hoeft na te denken over wat je gaat bereiden en je geen boodschappen hoeft te doen. Bekijk samen het diverse aanbod en kies uit opties zoals een snelle pasta, een hartverwarmend stamppotje of een smakelijke flammkuchen. Deze maaltijden zijn niet alleen gezond, maar staan ook snel op tafel.

Je kind kan al snel assisteren met taken zoals het wassen van groenten, het kneden van deeg of het mengen van sausjes. Door te helpen worden alle zintuigen gestimuleerd tijdens het ruiken, voelen en proeven. Actieve deelname kan de interesse van je kind in eten significant vergroten. Samen ontdek je de vreugde van koken, het volgen van recepten of juist het experimenteren met ingrediënten.

Samen aan tafel met de kinderen

Focus liever op het creëren van een plezierige en gezellige eetervaring dan op de noodzaak van het eten zelf. Maak de eettafel sfeervol, zet de televisie uit en berg alle mobiele telefoons op. Neem echt even de tijd om samen te eten. Dit zorgt voor rust en aandacht voor zowel het eten als voor elkaar. Wist je trouwens dat je het eten beter proeft als je minder afgeleid bent? Afleiding kan namelijk de smaakbeleving verminderen.

Gezonde snacks

Zorg dat je voorraadkast niet vol ligt met koekjes, snoep en chips. Als deze verleidingen er niet zijn, is het eenvoudiger om ze te weerstaan. Hierdoor kan je kind makkelijker gezondere keuzes maken. Introduceer bijvoorbeeld een moment voor fruit, waarbij je stukjes fruit op tafel zet. Of bied snackgroenten of een knapperige wortel aan bij trek in iets lekkers. Af en toe genieten van een traktatie is natuurlijk prima. Neem er de tijd voor en geniet er bewust van.

Ben creatief met groente

Verwerk groenten subtiel in gerechten zoals pastasaus of soep. Zo krijgt je kind, zonder het direct te zien, toch zijn portie groenten binnen. Voor sommige kinderen werkt het juist beter als alle ingrediënten apart en zichtbaar op het bord liggen. Experimenteer met verschillende bereidingswijzen. Vindt je kind gekookte wortel niet lekker? Probeer het dan eens rauw te serveren met een dipje. Of maak wortelspaghetti met een spiraalsnijder, of knapperige wortelfrietjes uit de oven. Het is goed mogelijk dat je kind het op deze manier wel smakelijk vindt!

Kleinere hoeveelheden

Jouw kind heeft minder voeding nodig dan een volwassene, dus begin met kleinere porties op zijn of haar bord. Je kunt altijd later meer toevoegen. Positieve stimulatie is de sleutel. Beloon goed eetgedrag op een gezonde manier, bijvoorbeeld met een compliment, een knuffel of een sticker. Op deze manier kunnen jullie samen genieten van gezonde en smakelijke maaltijden.

Blijf op de hoogte

Mis geen enkel artikel meer, schrijf je in en blijf op de hoogte!

About the Author: Michelle Marits

Michelle Marits
Michelle Marits is een toegewijde moeder en ervaren blogger met een passie voor alles wat met baby's en kinderen te maken heeft. Met een achtergrond in pedagogiek en een rijke ervaring als moeder, deelt ze waardevolle inzichten, praktische tips en oprechte verhalen over het ouderschap. Van voeding en opvoeding tot spel en ontwikkeling, Michelle's blogartikelen zijn een bron van steun en inspiratie voor ouders op zoek naar advies en herkenning in de prachtige, maar soms uitdagende reis van het opvoeden van kinderen.

Leave A Comment