Zwemles Alles wat je moet weten

Zwemles: Alles wat je moet weten

Last Updated: June 16, 2024By Tags: ,

Het behalen van zwemdiploma’s is cruciaal voor de veiligheid van je kind. Maar wanneer is het ideale moment om te beginnen met zwemles? Wat zijn de verwachte kosten? En hoe kun je je kind op een leuke manier alvast vertrouwd maken met water? Hier vind je alle informatie over zwemlessen.

Welke leeftijd is geschikt om te starten met zwemles?

Veel kinderen beginnen met zwemles rond de leeftijd van 4 of 5 jaar. Op deze leeftijd zijn ze over het algemeen in staat om de vaardigheden aan te leren die nodig zijn om zwemdiploma’s te behalen, met als doel zelfredzaamheid in het water.

Het wordt vaak aanbevolen om rond de leeftijd van 5 jaar te starten met zwemles, omdat kinderen dan al enige tijd deel uitmaken van een kleutergroep en gewend zijn om instructies op te volgen.

Jongere kinderen worden weliswaar snel watervrij, maar het kan langer duren voordat ze de zwemtechnieken beheersen.

Kinderen die op iets latere leeftijd, zoals 6 of 7 jaar, starten met zwemles, behalen hun diploma’s doorgaans sneller. Hun motorische vaardigheden en het vermogen om instructies te volgen zijn dan verder ontwikkeld.

De initiële fase

De initiële fase van zwemlessen is vooral gericht op het watervrij maken van je kind. Het doel is om comfortabel en zonder angst in het water te zijn.

Dit wordt bereikt door middel van diverse spelactiviteiten zoals spetteren, bellen blazen, zingen, van de kant springen, rondjes draaien, op een mat klimmen, onder water duiken, door een hoepel zwemmen of speelgoed van de bodem oprapen.

In deze beginperiode oefent je kind ook intensief met drijven, zowel op de buik als op de rug. Het is cruciaal dat je kind een vertrouwensband opbouwt met de zwemonderwijzer, aangezien een veilig gevoel essentieel is voor effectieve vooruitgang tijdens de zwemlessen.

Is je kind al vertrouwd met water?

Als je kind al vertrouwd is met water door ervaringen zoals peuterzwemmen, babyzwemmen, of regelmatige bezoekjes aan het zwembad, is dat een mooie start.

Dit betekent echter niet automatisch dat hij sneller zijn zwemdiploma’s zal behalen. Het kan zijn dat je kind zichzelf een zwemstijl heeft eigen gemaakt die later moeilijk af te leren is.

Daarnaast hebben kinderen die minder bang zijn voor water soms de neiging om liever met hun hoofd onder water te zwemmen. In de zwemlessen is het echter belangrijk om ook andere vaardigheden onder de knie te krijgen.

Overwin waterangst

De eerste fase van zwemles verloopt vlotter als je kind geen angst heeft voor water. Het is daarom nuttig om thuis alvast te oefenen met watergewenning.

Laat je kind bijvoorbeeld zelfstandig onder de douche gaan en moedig hem aan om kopje onder te gaan in bad of het zwembad.

Het is waardevol om dit te oefenen voordat de zwemlessen beginnen. Jij kunt hierbij een belangrijke rol spelen door zelf het goede voorbeeld te geven en actief mee te doen.

Als je kind wat huiverig is voor de douche of het bad, kun je gebruikmaken van hulpmiddelen zoals de Watervrijwaaier.

Dit is een kleurrijke waaier met allerlei oefeningen voor in het zwembad om je kind watervrij te maken. Er zijn ook diverse zwemboeken beschikbaar met tips en oefeningen die je thuis kunt doen ter voorbereiding op de zwemlessen.

Zwemles: de zwemslagen aanleren

Zodra je kind comfortabel is met drijven op zijn buik en rug, durft te springen, volledig onder water kan gaan en zijn ogen open kan houden onder water, is hij klaar voor de volgende stap: het aanleren van zwemslagen.

Dit kan met of zonder drijfhulpmiddelen zoals een drijfpakje, zwembandjes of poolnoodles. De lessen kunnen zowel in diep als ondiep water beginnen, afhankelijk van de gebruikte lesmethode. Elk van deze benaderingen is effectief.

Keuze in zwemlessen

Het aanbod in zwemlessen is breed en varieert per aanbieder. Verken de opties in jouw omgeving om een goed beeld te krijgen van de beschikbare lesprogramma’s en de lesmethoden.

Naast de reguliere zwemlessen zijn er ook intensieve snelzwemcursussen, zoals turbozwemmen, waarbij je kind gedurende drie tot vijf maanden wekelijks meerdere uren zwemles heeft.

Elk type zwemles heeft zijn eigen voor- en nadelen. Overweeg daarom zorgvuldig welke vorm van zwemles het beste aansluit bij de behoeften en mogelijkheden van jouw kind.

Kosten zwemlessen

De prijs van zwemlessen varieert afhankelijk van meerdere factoren, zoals de frequentie van de lessen en de duur per les, die kunnen verschillen per aanbieder.

Afhankelijk van wat jij en je kind prettig vinden, kun je kiezen voor lessen die één of twee keer per week plaatsvinden.

Zwemverenigingen en gemeentelijke zwembaden bieden vaak voordeliger lessen aan in vergelijking met particuliere zwemscholen.

Daarnaast spelen de groepsgrootte en de kwaliteit van de lessen een rol in de kosten.

Als je kind bijvoorbeeld in een grote groep meer lessen nodig heeft om te leren zwemmen, kunnen de totale kosten uiteindelijk net zo hoog, of zelfs hoger uitvallen dan lessen in kleinere groepen.

Bij het kiezen voor een turbocursus liggen de kosten over het algemeen hoger. Echter, deze vorm van zwemles biedt duidelijkheid qua uitgaven omdat je betaalt voor een compleet diplomapakket.

Hoelang zwemles voor een diploma?

De duur van zwemlessen tot je kind zijn zwemdiploma’s behaalt, is niet precies te voorspellen. Factoren zoals waterangst, leeftijd bij aanvang van de lessen, het vermogen om instructies snel op te volgen, concentratieniveau, groepsgrootte en de frequentie van de lessen spelen een rol.

Elk kind ontwikkelt zich in zijn eigen tempo, wat volkomen normaal is. Het behalen van een zwemdiploma, vaak het eerste officiële diploma in een kinderleven, zou een plezierige ervaring moeten zijn, vrij van druk.

Gemiddeld behaalt een kind dat op vijfjarige leeftijd start met zwemles binnen anderhalf jaar het zwemdiploma A, wat neerkomt op ongeveer 48-50 lesuren.

De diploma’s B en C volgen meestal sneller, met gemiddeld twaalf lesuren per diploma, aangezien de basiszwemslagen dan al zijn aangeleerd.

Hoeveel zwemdiploma’s zijn aan te raden voor je kind?

Met zwemdiploma’s A en B beschikt je kind al over goede basisvaardigheden, maar diploma C maakt je kind ook ‘zwemveilig’ in open water zoals een recreatieplas.

Voor het zwemmen in buitenwater, zoals zeeën, rivieren of meren, zijn extra voorzorgsmaatregelen nodig vanwege variabelen zoals wind, stroming en temperatuur.

De Nationale Raad Zwemveiligheid adviseert daarom om alle drie de diploma’s (A, B en C) te behalen. Het is ook belangrijk om samen met je kind de veiligheidsborden goed door te nemen voordat jullie gaan zwemmen in buitenwater.

Het belang van blijven zwemmen na de zwemlessen

Regelmatig zwemmen na het behalen van de zwemdiploma’s is essentieel, vergelijkbaar met hoe regelmatig autorijden helpt om vaardigheden te verbeteren.

Dit bouwt niet alleen zelfvertrouwen op, maar versterkt ook de zwemvaardigheden van je kind, wat bijdraagt aan een grotere veiligheid in het water.

Blijf dus actief zwemmen met je kind en bezoek regelmatig het zwembad, ook nadat de zwemdiploma’s zijn behaald.

Blijf op de hoogte

Mis geen enkel artikel meer, schrijf je in en blijf op de hoogte!

About the Author: Michelle Marits

Michelle Marits
Michelle Marits is een toegewijde moeder en ervaren blogger met een passie voor alles wat met baby's en kinderen te maken heeft. Met een achtergrond in pedagogiek en een rijke ervaring als moeder, deelt ze waardevolle inzichten, praktische tips en oprechte verhalen over het ouderschap. Van voeding en opvoeding tot spel en ontwikkeling, Michelle's blogartikelen zijn een bron van steun en inspiratie voor ouders op zoek naar advies en herkenning in de prachtige, maar soms uitdagende reis van het opvoeden van kinderen.

One Comment

  1. […] Het behalen van zwemdiploma's is cruciaal voor de veiligheid van je kind. Maar wanneer is het ideale moment om te beginnen met zwemles? Wat zijn de verwachte kosten? En hoe kun je je kind op een leuke manier alvast vertrouwd maken met water? Hier vind je alle informatie over zwemlessen. Welke leeftijd is geschikt om  […]

Leave A Comment