Het kopen van een fietshelm

Waar op letten bij het kopen van een fietshelm voor je kind

Last Updated: June 24, 2024By Tags: ,

Fietsen is een geweldige manier voor kinderen om plezier te hebben, actief te blijven en onafhankelijkheid te ontwikkelen. Veiligheid staat echter altijd voorop. Daarom is het kopen van een fietshelm voor je kind een cruciale stap. Hier zijn enkele belangrijke zaken waar je op moet letten bij het kopen van een fietshelm voor je kleine fietser.

Waarom een fietshelm?

Het kopen van de juiste fietshelm voor je kind is essentieel om ervoor te zorgen dat ze veilig kunnen genieten van hun fietstochten.

Een goed passende helm die voldoet aan veiligheidsnormen en comfortabel is, biedt jou als ouder gemoedsrust en geeft je kind de vrijheid om de wereld op twee wielen te verkennen.

Vergeet niet om zelf altijd een helm te dragen wanneer je met je kind fietst. De veiligheid van je kind begint bij jou!

Waar moet je op letten bij de aanschaf?

Er zijn verschillende belangrijke punten waar je op moet letten bij het aanschaffen van een goede fietshelm voor je kind:

 • De juiste maat: De pasvorm van de helm is cruciaal voor de bescherming. Meet de omtrek van het hoofd van je kind met een flexibel meetlint en vergelijk dit met de maattabel van de helmfabrikant. De helm moet stevig, maar comfortabel zitten, zonder te wiebelen of te strak aan te voelen.
 • Veiligheidsnormen: Controleer of de helm voldoet aan de Europese normen voor fietshelmen (CE EN 1078) of de Amerikaanse normen (ASTM F1447). Dit garandeert dat de helm aan strenge veiligheidseisen voldoet.
 • Type helm: Er zijn verschillende soorten fietshelmen beschikbaar, zoals helmen voor stadsfietsen, mountainbiken en BMX. Kies een helm die geschikt is voor het specifieke type fietsen dat je kind doet. Een mountainbikehelm biedt bijvoorbeeld extra bescherming voor ruig terrein.
 • Ventilatie: Zorg ervoor dat de helm voldoende ventilatieopeningen heeft. Kinderen kunnen snel oververhit raken tijdens het fietsen, dus een goed geventileerde helm houdt ze comfortabel en koel.
 • Verstelbaarheid: Een helm met een verstelsysteem voor de kinband en het achterhoofd is ideaal. Dit maakt het gemakkelijker om de pasvorm aan te passen naarmate je kind groeit.
 • Zichtbaarheid: Kies een helm in een opvallende kleur of met reflecterende elementen. Dit vergroot de zichtbaarheid van je kind, vooral bij weinig licht of slechte weersomstandigheden.
 • Comfort: Let op de voering en het kussen binnenin de helm. Het moet comfortabel zijn en gemakkelijk te verwijderen en schoon te maken. Kinderen zijn actief en zweten vaak tijdens het fietsen, dus een frisse voering is belangrijk.
 • Gewicht: Lichtgewicht helmen zijn comfortabeler voor kinderen, vooral tijdens langere ritten. Kies een helm die niet te zwaar is.
 • Uitlijning: De helm moet horizontaal op het hoofd van je kind staan, niet naar voren of naar achteren gekanteld. Pas dit aan bij het afstellen van de riemen.
 • Regelmatige controle: Zodra je een helm hebt gekozen en deze op de juiste manier hebt afgesteld, is het belangrijk om regelmatig te controleren of de helm nog steeds goed past. Kinderen groeien snel, en hun helmmaat kan veranderen.

Blijf op de hoogte

Mis geen enkel artikel meer, schrijf je in en blijf op de hoogte!

About the Author: Michelle Marits

Michelle Marits
Michelle Marits is een toegewijde moeder en ervaren blogger met een passie voor alles wat met baby's en kinderen te maken heeft. Met een achtergrond in pedagogiek en een rijke ervaring als moeder, deelt ze waardevolle inzichten, praktische tips en oprechte verhalen over het ouderschap. Van voeding en opvoeding tot spel en ontwikkeling, Michelle's blogartikelen zijn een bron van steun en inspiratie voor ouders op zoek naar advies en herkenning in de prachtige, maar soms uitdagende reis van het opvoeden van kinderen.

One Comment

 1. […] Fietsen is een geweldige manier voor kinderen om plezier te hebben, actief te blijven en onafhankelijkheid te ontwikkelen. Veiligheid staat echter altijd voorop. Daarom is het kopen van een fietshelm voor je kind een cruciale stap. Hier zijn enkele belangrijke zaken waar je op moet letten bij het kopen van een fietshelm voor je kleine  […]

Leave A Comment