Kindermaten van kledingmaat tot schoenmaat

Kindermaten: van kledingmaat tot schoenmaat

Last Updated: May 4, 2024By Tags: ,

In de eerste jaren maakt je kind snelle groeisprongen. Het is goed mogelijk dat na een groeispurt de kleding en schoenen van je kind plotseling niet meer passen. Maar waar moet je op letten bij het kiezen van de juiste kindermaten voor kleding en schoenen?

Het is handig om te weten wat de gemiddelde kindermaten per leeftijd zijn. Dit helpt je inschatten hoe lang je kind een bepaalde maat zal dragen en wanneer het tijd is voor een nieuwe garderobe. Ook kun je hiermee bepalen of het voordelig is om tijdens de sale alvast grotere maten zomer- of winterkleding te kopen. Past het seizoen goed bij de maat die je kind tegen die tijd heeft? Of is dat warme donsjack pas bruikbaar wanneer het alweer bijna tijd is voor zwemkleding?

Kindermaten tabel

In deze tabel vind je de gemiddelde kindermaten per leeftijd. Onthoud wel dat dit gemiddelden zijn; het kan zijn dat jouw kind met 4 jaar kleiner is en nog in maat 98 past. Ook kan het voorkomen dat slankere kinderen een kleinere maat nodig hebben omdat de kleding anders te wijd zit. Deze tabel dient als algemene richtlijn voor kindermaten.

Leeftijd Maat Schoenmaat
1 jaar 80 19 – 21
1,5 jaar 86 22 – 24
2 jaar 92 22 – 24
3 jaar 98 25 – 27
4 jaar 104 25 – 27
5 jaar 110 28 – 30

Waar op letten bij kindermaten in kleding

Het kan best lastig zijn om kinderkleding te kopen van een merk dat je nog niet kent, omdat de maten per merk kunnen verschillen. Zo vallen shirtjes en jurkjes van Zara en Zeeman vaak wat kleiner uit, terwijl hun broeken lang en smal zijn.

Bij Hema en H&M zijn de kindermaten over het algemeen wat ruimer, en Amerikaanse merken zijn vaak écht ruim. Het zoeken naar de juiste pasvorm voor jouw kind kan even duren. Gelukkig hebben veel broeken verstelbaar elastiek in de taille, waardoor je de broek kunt aanpassen aan het lichaam van je kind. Met opgerolde pijpen zijn ze vervolgens prima te dragen.

Schoenmaten

Wanneer je kind begint met lopen, is het tijd om de eerste echte schoenen aan te schaffen. Het kiezen van de juiste schoenmaat is cruciaal voor de ontwikkeling van de voetjes van je kind, omdat schoenen die te klein of te groot zijn nadelige effecten kunnen hebben.

Het is aan te raden je kind mee te nemen naar de winkel, waar een expert de voeten nauwkeurig kan opmeten. Kies bij voorkeur voor stevige, gesloten schoenen met veters en een flexibele rubberen zool voor optimale stabiliteit. Raadpleeg ook onze kindermaten tabel voor schoenen om de juiste maat te vinden.

Schoenmaat Centimeters
16 9,2 tot 9,8
17 9,9 tot 10,5
18 10,6 tot 11,2
19 11,3 tot 11,8
20 11,9 tot 12,4
21 12,5 tot 13,1
22 13,2 tot 13,7
23 13,8 tot 14,2
24 14,3 tot 15,0
25 15,1 tot 15,6
26 15,7 tot 16,2

Schoenmaat zelf meten

Als het niet mogelijk is om samen met je kind naar de schoenenwinkel te gaan, kun je online diverse voetmeters vinden die je thuis kunt printen. Laat je kind op de uitgeprinte meter staan, teken de omtrek van zijn of haar voet en neem deze tekening mee naar de winkel. Op deze manier kun je zelf bepalen welke schoenmaat je kind nodig heeft.

Blijf op de hoogte

Mis geen enkel artikel meer, schrijf je in en blijf op de hoogte!

About the Author: Michelle Marits

Michelle Marits
Michelle Marits is een toegewijde moeder en ervaren blogger met een passie voor alles wat met baby's en kinderen te maken heeft. Met een achtergrond in pedagogiek en een rijke ervaring als moeder, deelt ze waardevolle inzichten, praktische tips en oprechte verhalen over het ouderschap. Van voeding en opvoeding tot spel en ontwikkeling, Michelle's blogartikelen zijn een bron van steun en inspiratie voor ouders op zoek naar advies en herkenning in de prachtige, maar soms uitdagende reis van het opvoeden van kinderen.

Leave A Comment