Kinderbijslag in 2024 voor jouw kind

Hoe hoog is de kinderbijslag in 2024?

Last Updated: April 25, 2024By

Kinderbijslag: een ondersteuning die elke ouder ontvangt, maar waarover vaak nog vragen bestaan. In dit artikel behandelen we alles wat je moet weten over kinderbijslag. Wat is kinderbijslag precies? Hoe kun je het aanvragen? Wat zijn de bedragen? Wanneer wordt het uitbetaald? En onder welke omstandigheden kom je in aanmerking voor extra kinderbijslag?

Wat is kinderbijslag?

Kinderbijslag is een financiële bijdrage van de overheid aan ouders om de kosten voor de opvoeding van kinderen tot en met 18 jaar te ondersteunen. Dit bedrag kun je ontvangen voor je eigen kind, het kind van een (ex-)partner, een pleegkind, of een kind dat je opvoedt alsof het jouw eigen kind is.

Kinderbijslag aanvragen: zo doe je dat

Wanneer je jouw kind aangeeft bij de gemeente, krijgt de Sociale Verzekeringsbank (SVB), die de kinderbijslag uitkeert, hier automatisch bericht van. Normaal gesproken ontvang je vervolgens een brief van de SVB met instructies over de vervolgstappen. Mocht je deze brief niet ontvangen, dan kun je op de website van de SVB een aantal vragen beantwoorden. Aan de hand van je antwoorden krijg je een stappenplan toegestuurd voor het aanvragen van de kinderbijslag.

Hoogte kinderbijslag 2024

De hoogte van de kinderbijslag is afhankelijk van het aantal kinderen dat je hebt en hun leeftijd. De bedragen worden aangepast zodra je kind 6 en 12 jaar oud wordt, waardoor je meer kinderbijslag ontvangt.

Kinderbijslagtarieven 2024:

  • Voor kinderen van 0 tot en met 5 jaar: € 279,49 per kind
  • Voor kinderen van 6 tot en met 11 jaar: € 339,38 per kind
  • Voor kinderen van 12 tot en met 17 jaar: € 399,27 per kind

Op welke datum kinderbijslag?

Misschien vraag je je af vanaf wanneer je kinderbijslag ontvangt en op welke datum deze wordt uitbetaald. Wij hebben dit voor je uitgezocht. De kinderbijslag start vanaf de geboorte van je kind, maar de Sociale Verzekeringsbank (SVB) begint pas met de uitbetaling vanaf het volgende kwartaal.

Als je kind bijvoorbeeld in januari geboren wordt, ontvang je vanaf het tweede kwartaal (april) de kinderbijslag. Dit geldt ook wanneer je kind 6 of 12 jaar oud wordt en de kinderbijslag daardoor toeneemt.

Bij het bereiken van 16 jaar wordt beoordeeld of je kind een opleiding volgt die een startkwalificatie biedt, zoals een diploma van havo, vwo, of mbo niveau 2 of hoger, om te bepalen of en hoeveel kinderbijslag je nog ontvangt.

Betaling van de kinderbijslag

De Sociale Verzekeringsbank (SVB) is verantwoordelijk voor de uitbetaling van de kinderbijslag. De betaling start vanaf het eerste kwartaal volgend op de geboorte van je kind. Bijvoorbeeld, als je kind geboren is in het eerste kwartaal (januari tot en met maart), ontvang je de kinderbijslag vanaf het tweede kwartaal (april tot en met juni).

Dit patroon volgt voor kinderen geboren in elk kwartaal: de betalingen starten altijd in het daaropvolgende kwartaal. De uitbetalingen vinden meestal plaats in de eerste week van het nieuwe kwartaal.

Extra kinderbijslag: Voorwaarden en aanvraag

Je kunt in aanmerking komen voor dubbele kinderbijslag onder bepaalde omstandigheden die hoge kosten met zich meebrengen. Dit kan het geval zijn als je kind intensieve zorg nodig heeft vanwege een ziekte, of als je kind om educatieve redenen of door ziekte niet thuis kan wonen.

Dubbele kinderbijslag bij uitwonende kinderen

Voor het ontvangen van dubbele kinderbijslag gelden specifieke voorwaarden. Een van deze voorwaarden is dat je als ouder minimaal €1.149 per kwartaal aan het onderhoud van je kind moet besteden (bedrag van 2021). Daarnaast mag je als ouder niet te veel dagen bij je kind verblijven als het om een uitwonend kind gaat. Meer informatie over de exacte voorwaarden en hoe je de extra kinderbijslag kunt aanvragen, vind je op de website van de Sociale Verzekeringsbank.

Blijf op de hoogte

Mis geen enkel artikel meer, schrijf je in en blijf op de hoogte!

About the Author: Michelle Marits

Michelle Marits
Michelle Marits is een toegewijde moeder en ervaren blogger met een passie voor alles wat met baby's en kinderen te maken heeft. Met een achtergrond in pedagogiek en een rijke ervaring als moeder, deelt ze waardevolle inzichten, praktische tips en oprechte verhalen over het ouderschap. Van voeding en opvoeding tot spel en ontwikkeling, Michelle's blogartikelen zijn een bron van steun en inspiratie voor ouders op zoek naar advies en herkenning in de prachtige, maar soms uitdagende reis van het opvoeden van kinderen.

One Comment

  1. […] Kinderbijslag: een ondersteuning die elke ouder ontvangt, maar waarover vaak nog vragen bestaan. In dit artikel behandelen we alles wat je moet weten over kinderbijslag. Wat is kinderbijslag precies? Hoe kun je het aanvragen? Wat zijn de bedragen? Wanneer wordt het uitbetaald? En onder welke omstandigheden kom je in aanmerking voor extra kinderbijslag? Wat is  […]

Leave A Comment