Blaasontsteking bij je kind

Blaasontsteking bij je kind

Last Updated: March 2, 2024By Tags: ,

Een blaasontsteking kan erg onaangenaam zijn voor je kind, met symptomen als frequent urineren, pijn tijdens het plassen of zelfs koorts. Wat zijn de stappen die je kunt ondernemen als je kind een blaasontsteking heeft? En hoe kun je het voorkomen?

Wanneer je kind een blaasontsteking heeft, betekent dit dat de binnenkant van de blaas ontstoken is geraakt door bacteriën die via de plasbuis zijn binnengedrongen. Hoewel blaasontstekingen niet vaak voorkomen bij kinderen, kan het, als het gebeurt, behoorlijk vervelend zijn voor hen.

Wat is de oorzaak van een blaasontsteking?

Blaasontsteking wordt veroorzaakt door bacteriën, vaak door de ‘poepbacterie’ E.coli, die bij iedereen in de darmen voorkomt maar ook rond de anus en plasbuis aanwezig is. Voldoende drinken helpt je kind deze bacteriën uit te spoelen. Als je kind echter weinig drinkt, kan de bacterie gemakkelijker in de blaas achterblijven. Ook kan het te lang ophouden van de plas een blaasontsteking veroorzaken, doordat urine dan te lang in de blaas blijft staan.

Obstipatie kan eveneens het risico op een blaasontsteking verhogen. Wanneer de darmen vol zijn, drukt de ontlasting tegen de blaas. Dit kan ervoor zorgen dat je kind de blaas niet goed kan legen, waardoor er steeds een beetje urine achterblijft waarin bacteriën kunnen groeien.

Belangrijk om te weten is dat een blaasontsteking niet besmettelijk is. Je kind kan dus niet besmet raken met een blaasontsteking van bijvoorbeeld het toilet op school.

Meisjes of jongens, wie heeft er meer kans op een blaasontsteking?

Meisjes ervaren vaker een blaasontsteking dan jongens, doordat hun urinebuis korter is. Bovendien bevindt de opening van de plasbuis bij meisjes zich dichter bij de anus, waardoor bacteriën eenvoudiger van de anus naar de plasbuis en blaas kunnen verplaatsen. Het is daarom essentieel om meisjes aan te leren zich altijd van voren naar achteren af te vegen na het plassen en poepen, om het risico op een blaasontsteking te verkleinen.

De kenmerken van een blaasontsteking bij mijn kind?

Hoe herken je of je kind een blaasontsteking heeft? Let op deze symptomen bij je kind:

  • Frequent urineren, telkens slechts een kleine hoeveelheid.
  • Pijn of een branderig gevoel tijdens het plassen.
  • Pijn bij de aandrang om te plassen.
  • Mogelijk ervaart je kind pijn of een drukkend gevoel in de onderbuik of rug.
  • De urine kan troebel zijn en soms bloed bevatten.
  • De urine kan een sterke of onaangename geur hebben.
  • Het kan voorkomen dat je kind plotseling weer in de broek plast.

Bij baby’s of peuters kan een blaasontsteking zich uiten door huilen of kreunen, braken, een afkeer van drinken of koorts. Ook kan de urine onaangenaam ruiken.

Behandeling blaasontsteking

Als je vermoedt dat je kind een blaasontsteking heeft, is het belangrijk om dezelfde dag nog contact op te nemen met de huisarts. De arts zal je vragen om een urinemonster van je kind te verzamelen. Dit doe je door urine op te vangen in een schoon potje, wat je kunt doen boven het toilet. De assistent van de huisarts kan je instructies geven over de beste manier om dit te doen, ook als je kind nog luiers draagt.

Het urinemonster wordt geanalyseerd op de aanwezigheid van bacteriën die blaasontsteking veroorzaken. Meestal is de uitslag dezelfde dag nog bekend. Als blijkt dat je kind inderdaad een blaasontsteking heeft, is een behandeling met antibiotica noodzakelijk om de bacteriën in de blaas te elimineren.

Voor baby’s en jonge kinderen is er een speciale antibioticadrank. Oudere kinderen kunnen antibiotica in pilvorm krijgen. Het type antibiotica dat je kind voorgeschreven krijgt, is afhankelijk van de soort bacteriën die in de urine gevonden zijn. Het is cruciaal dat je kind de gehele antibioticakuur afmaakt, zelfs als de symptomen eerder verdwijnen.

Wat kan helpen bij een blaasontsteking?

Als je kind last heeft van een blaasontsteking, is het cruciaal om ervoor te zorgen dat hij of zij genoeg drinkt, hoewel dit soms een uitdaging kan zijn. Vooral als je kind ouder is, kan hij begrijpen dat meer drinken betekent vaker naar het toilet moeten, wat hij mogelijk wil vermijden vanwege de pijn. Probeer je kind te motiveren met zijn favoriete drankjes, zoals een beetje appelsap, om toch voldoende vocht binnen te krijgen.

Het is niet nodig je kind in bed te houden of extra warm aan te kleden bij een blaasontsteking; dit heeft geen effect op de genezing en kan juist extra aandacht vestigen op de pijn. Wat betreft pijnbestrijding, het is absoluut toegestaan om je kind paracetamol te geven voor verlichting.

Kan je kind van blaasontsteking afkomen zonder antibiotica?

In zeer milde gevallen kan een blaasontsteking vanzelf genezen, zelfs zonder het gebruik van antibiotica. Echter, bij kinderen is het niet raadzaam om hierop te wachten. Het is standaard dat kinderen met een blaasontsteking behandeld worden met antibiotica. Dit komt doordat de kans op complicaties, zoals een nierbekkenontsteking, bij kinderen hoger ligt dan bij volwassenen.

Wat te doen bij een beginnende blaasontsteking?

Bij kinderen kan het herkennen van een beginnende blaasontsteking uitdagend zijn. Wanneer je kind symptomen vertoont, zoals pijn tijdens het urineren, is het raadzaam om de huisarts te consulteren voor een urineonderzoek.

Blaasontsteking voorkomen

Hoewel een blaasontsteking niet volledig te voorkomen is, kun je wel stappen ondernemen om het risico te verlagen:

  • Moedig je kind aan niet te wachten met plassen. Leer hem naar de wc te gaan zodra hij de aandrang voelt.
  • Zorg ervoor dat hij alle tijd neemt om zijn blaas volledig te legen.
  • Let op een goede, ontspannen zithouding op het toilet: voeten plat op de grond of op een voetenbankje, knieën uit elkaar, en een rechte rug.
  • Instrueer meisjes om na het toiletbezoek van voren naar achteren af te vegen, richting de anus. Dit verkleint de kans dat bacteriën de plasbuis bereiken.
  • Zorg dat je kind voldoende drinkt. Bied water of lauwe, slappe thee aan.

Blijf op de hoogte

Mis geen enkel artikel meer, schrijf je in en blijf op de hoogte!

About the Author: Michelle Marits

Michelle Marits
Michelle Marits is een toegewijde moeder en ervaren blogger met een passie voor alles wat met baby's en kinderen te maken heeft. Met een achtergrond in pedagogiek en een rijke ervaring als moeder, deelt ze waardevolle inzichten, praktische tips en oprechte verhalen over het ouderschap. Van voeding en opvoeding tot spel en ontwikkeling, Michelle's blogartikelen zijn een bron van steun en inspiratie voor ouders op zoek naar advies en herkenning in de prachtige, maar soms uitdagende reis van het opvoeden van kinderen.

Leave A Comment