Voorkomen en behandelen van zonnesteek bij baby's en peuters

Voorkomen en behandelen van zonnesteek bij baby’s en peuters

Last Updated: January 12, 2024By Tags:

Een zonnesteek is een zeer gevaarlijke aandoening die zelfs dodelijk kan zijn voor baby’s en jonge kinderen. Het voorkomen van een zonnesteek bij deze jonge leeftijdsgroep is absoluut essentieel. Echter, ongelukken gebeuren en daarom is het ook belangrijk om de symptomen van een zonnesteek te kennen en te weten wat te doen als het toch optreedt. Snel handelen is cruciaal!

Ontdek hier alles over het beschermen van baby’s en peuters tegen een zonnesteek!

Symptomen van een zonnesteek

Het is belangrijk dat je als ouder de eerste tekenen van een zonnesteek herkent. Vaak vertonen baby’s eerst symptomen van hittestress voordat ze tekenen van zonneslag tonen. Hittestress is minder ernstig en symptomen kunnen zijn: maag- en beenkrampen, dorst, vermoeidheid of een koele, vochtige huid. Op dat moment is het tijd om in te grijpen om je kind af te koelen voordat er een echte zonnesteek optreedt!

De volgende symptomen kunnen optreden bij je baby of peuter als hij/zij last krijgt van een zonnesteek:

 • Huid die heet, droog en rood is
 • Hoge lichaamstemperatuur van 39.4°C of hoger zonder te zweten
 • Hoofdpijn, wat kan leiden tot prikkelbaarheid
 • Rusteloosheid
 • Lethargie
 • Braken
 • Oppervlakkige en snelle ademhaling
 • Bewusteloosheid
 • Verwarring

Onthoud dat zweten, een rood gezicht, dorst en warmte normale reacties zijn op hitte. Het is pas gevaarlijk wanneer je baby of peuter abnormale reacties vertoont, zoals hierboven beschreven.

Voorkomen van zonnesteek bij baby’s en peuters

Het is zeker beter om een zonnesteek bij baby’s en peuters te voorkomen, als dat mogelijk is. Het vergt niet veel voor een zonnesteek om op te treden bij baby’s en peuters, vooral als het buiten warm is. Om dit probleem te voorkomen, zorg ervoor dat je je kind kleedt in losse en lichte kleding. Doe je best om je baby in de schaduw te houden als je buiten bent en als je in de auto bent, zorg ervoor dat hij of zij koel blijft.

Op warmere dagen is het het beste om ervoor te zorgen dat je je baby extra vloeistoffen geeft. Wanneer de hitte te intens is, houd je baby dan gewoon binnen om een zonnesteek te vermijden. Peuters zijn constant in beweging en kunnen oververhit raken door de combinatie van de hitte van buiten en hun eigen warmteproductie.

Wat als mijn baby last heeft van zonnesteek?

Ondanks dat je alles doet om een zonnesteek bij je baby te voorkomen, kan het toch gebeuren! Het is belangrijk dat je weet wat je moet doen als je baby tekenen vertoont van een zonnesteek. Het eerste wat je moet doen is noodhulp inschakelen of direct naar de spoedeisende hulp gaan. Je baby heeft zo snel mogelijk hulp nodig.

Vervolgens moet je de lichaamstemperatuur van je baby snel omlaag brengen:

 1. Kleed je baby uit en breng hem naar een koele omgeving zo snel als je kunt.
 2. Begin met een koel washandje het lichaam van je baby te sponsen.
 3. Waaier je baby ook om hem af te koelen.
 4. Probeer je baby rustig te houden, zodat hij niet overstuur raakt en zijn lichaamstemperatuur hoger wordt.

Als je baby nog niet volledig een zonnesteek heeft, geef hem dan wat water of Pedialyte als hij oud genoeg is. Als hij te jong is, geef hem dan wat flesvoeding of borstvoeding. Als je baby echter wel een zonnesteek heeft en min of meer bewusteloos is, geef hem dan geen drinken. Wacht op hulp.

Hoewel het voorkomen van een zonnesteek bij baby’s en peuters de beste optie is, moet je weten wat je moet doen als het toch gebeurt, vooral omdat baby’s zo kwetsbaar zijn. Houd deze tips in gedachten, zodat je voor je baby kunt zorgen als dit ooit gebeurt bij jou en je kleintje.

Blijf op de hoogte

Mis geen enkel artikel meer, schrijf je in en blijf op de hoogte!

About the Author: Michelle Marits

Michelle Marits
Michelle Marits is een toegewijde moeder en ervaren blogger met een passie voor alles wat met baby's en kinderen te maken heeft. Met een achtergrond in pedagogiek en een rijke ervaring als moeder, deelt ze waardevolle inzichten, praktische tips en oprechte verhalen over het ouderschap. Van voeding en opvoeding tot spel en ontwikkeling, Michelle's blogartikelen zijn een bron van steun en inspiratie voor ouders op zoek naar advies en herkenning in de prachtige, maar soms uitdagende reis van het opvoeden van kinderen.

One Comment

 1. […] Een zonnesteek is een zeer gevaarlijke aandoening die zelfs dodelijk kan zijn voor baby's en jonge kinderen. Het voorkomen van een zonnesteek bij deze jonge leeftijdsgroep is absoluut essentieel. Echter, ongelukken gebeuren en daarom is het ook belangrijk om de symptomen van een zonnesteek te kennen en te weten wat te doen als het toch  […]

Leave A Comment