Alles over doorslapen
Gebroken nachten zijn een bekend fenomeen voor nieuwe ouders. Maar wanneer begint je baby eigenlijk door te slapen? En wat als je kleintje een nachtelijke avonturier blijft? Ontdek hoe en vanaf wanneer je het doorslapen kunt bevorderen.
Wat is doorslapen precies?
Het begrip ‘doorslapen’ kan wat verwarrend zijn. In de eerste maanden betekent het niet dat je baby van 19.00 tot 07.00 uur aan één stuk door slaapt.
Doorslapen wordt gedefinieerd als het vermogen van een baby om acht tot twaalf uur te slapen zonder een voeding in de nacht. (Belangrijk: het overslaan van nachtvoedingen is alleen aan te raden als je baby overdag goed eet en drinkt en een gezonde gewichtstoename heeft.)
Geen enkele baby slaapt meteen de hele nacht door. In de eerste acht weken is het heel normaal dat je baby elke twee tot vier uur wakker wordt voor een voeding.
Als je wilt dat je baby ‘s nachts minder vaak wakker wordt voor voeding, probeer dan overdag elke drie uur te voeden en voorkom dat hij tijdens deze voedingsmomenten in slaap valt. Dit helpt om te voorkomen dat je baby ‘s nachts ‘inhaalt’ wat hij overdag heeft gemist.
Waarom slaapt een pasgeboren baby nog niet door?
Een pasgeboren baby heeft nog geen vast dag-en-nachtritme. Dit komt omdat hij negen maanden lang in de duisternis van de baarmoeder heeft doorgebracht en bovendien elke paar uur voeding nodig heeft.
Het aanleren van een 24-uursritme gebeurt geleidelijk. Je kunt je baby helpen dit ritme te ontwikkelen door het verschil tussen dag en nacht te benadrukken: houd de gordijnen overdag open in de slaapkamer en zorg ‘s nachts voor complete duisternis.
Vanaf wanneer slaapt een baby door?
Gedurende de eerste drie maanden worstelen veel ouders met het vestigen van een dag-en-nachtritme voor hun baby. Na deze periode beginnen sommige baby’s van ongeveer elf uur ‘s avonds tot zeven uur ‘s ochtends te slapen.
Rond de leeftijd van zes maanden kunnen sommige baby’s van zeven tot zeven slapen, maar helaas is dit niet voor allemaal het geval. ‘s Nachts wakker worden is heel normaal voor baby’s. Soms is het vanwege honger, andere keren voelen ze zich misschien een beetje alleen.
Toon je aanwezigheid en liefde, zodat je baby zich veilig en gerustgesteld voelt. Het kan bij de ene baby langer duren dan bij de andere, maar uiteindelijk zal elk kind leren doorslapen!
Doorslapen en voeding
Sommige baby’s beginnen al met vier maanden een aanzienlijk aantal uren achter elkaar te slapen. Over het algemeen kunnen baby’s echter pas echt langer doorslapen wanneer ze ‘s nachts minder voeding nodig hebben. Dit is vaak rond de zes maanden, wanneer ze beginnen met het eten van vaste voeding (vanaf 4 maanden kun je al starten met oefenhapjes).
Op dit punt is het meestal niet meer nodig om je baby ‘s nachts te voeden, zelfs als hij wakker wordt.
Om de kans te verkleinen dat je baby ‘s nachts wakker wordt en om zelf ook een goede nachtrust te krijgen, kun je overwegen je baby laat in de avond nog een voeding te geven.
Dit kan je kleintje helpen om door te slapen tot de volgende ochtend. En dat geldt ook voor jullie. Onthoud wel: elke baby is uniek. Maak je geen zorgen als jouw baby met zes maanden nog niet (altijd) de hele nacht doorslaapt. Met de tijd zal het beter gaan.
Je baby wakker maken voor voeding?
Dit hangt af van verschillende factoren. Een baby met een laag geboortegewicht (ongeveer 2000 gram) heeft inderdaad nog steeds twee keer per nacht voeding nodig.
Echter, een grotere baby die ‘s nachts niet vanzelf wakker wordt van de honger, kun je over het algemeen gerust laten doorslapen.
Het is cruciaal dat je baby gedurende de dag voldoende voedingen krijgt – bij borstvoeding kan dit oplopen tot acht à tien keer – en dat hij voldoende natte luiers heeft. Dit zijn goede indicatoren dat hij genoeg binnenkrijgt.
Waarom wordt je baby ’s nachts wakker?
Baby’s worden ‘s nachts wakker om verschillende redenen, waaronder:
- Honger: Vooral in de eerste maanden hebben baby’s kleine maagjes en hebben ze regelmatig voeding nodig, ook ‘s nachts.
- Luier: Een vieze luier kan oncomfortabel zijn en baby’s wakker maken.
- Ongemak: Dit kan variëren van te warm of te koud zijn, tot jeuk of pijn.
- Ontwikkelingssprongen: Tijdens groei- en ontwikkelingssprongen kan de slaap van een baby verstoord raken.
- Behoefte aan nabijheid: Baby’s hebben een sterke behoefte aan veiligheid en comfort, wat ze vaak zoeken bij hun ouders.
- Slaapcycli: Baby’s hebben kortere slaapcycli dan volwassenen en worden vaker wakker tussen deze cycli.
- Ziekte of ongemak: Verkoudheid, oorpijn of andere kleine kwalen kunnen een baby ‘s nachts wakker houden.
- Tandjes: Het krijgen van tandjes kan pijnlijk zijn en baby’s ‘s nachts wakker maken.
Het is belangrijk om te onthouden dat ‘s nachts wakker worden normaal is voor baby’s en meestal vermindert naarmate ze ouder worden en een regelmatiger slaapritme ontwikkelen.
Adviezen voor beter doorslapen
Als je baby vaak wakker wordt of met acht maanden nog steeds niet doorslaapt, kan dit uitputtend zijn. Gelukkig bestaan er meerdere strategieën om je kindje te helpen beter door te slapen. Probeer deze vijf stappen eens:
- Creëer rust overdag: Baby’s absorberen veel nieuwe indrukken en raken snel overprikkeld. Zelfs eenvoudige dingen kunnen al veel zijn voor een baby. Te veel prikkels, zoals druk speelgoed of constante achtergrondgeluiden, kunnen leiden tot onrust en slaapproblemen.
- Hanteer een vaste routine: Een voorspelbare reeks activiteiten zoals voeden, spelen, en slapen helpt je baby te begrijpen wat er verwacht wordt. Dit biedt een gevoel van veiligheid en maakt het makkelijker om in slaap te vallen.
- Let op tekenen van vermoeidheid: Herken de eerste signalen dat je baby moe is, zoals in de oogjes wrijven, gapen, of jengelen. Het juiste moment kiezen om je baby naar bed te brengen is cruciaal. Te laat naar bed gaan kan leiden tot oververmoeidheid en juist meer weerstand tegen slapen.
- Overweeg inbakeren: Sommige baby’s worden wakker van hun eigen bewegingen. Inbakeren kan helpen om rustiger te slapen. Leer hoe je veilig inbakert met doeken of gebruik een speciale inbakerslaapzak. Raadpleeg altijd een professional voordat je begint met inbakeren, en stop zodra je baby begint te rollen.
- Zorg ook voor jezelf: Gebroken nachten zijn normaal in het begin. Zorg goed voor jezelf en deel de nachtelijke zorg met je partner. Als het allemaal te veel wordt, overweeg dan om je baby een nachtje bij familie te laten logeren zodat jullie kunnen bijtanken.
Onthoud dat elk kind uniek is en zijn eigen tijd nodig heeft om door te slapen. Geduld, consistentie en liefde zijn je beste bondgenoten in deze reis.
Blijf op de hoogte
Mis geen enkel artikel meer, schrijf je in en blijf op de hoogte!
[…] Gebroken nachten zijn een bekend fenomeen voor nieuwe ouders. Maar wanneer begint je baby eigenlijk door te slapen? En wat als je kleintje een nachtelijke avonturier blijft? Ontdek hoe en vanaf wanneer je het doorslapen kunt bevorderen. Wat is doorslapen precies? Het begrip ‘doorslapen’ kan wat verwarrend zijn. In de eerste maanden betekent het niet […]