Afbouwen borstvoeding

Afbouwen borstvoeding: Hoe en wanneer doe je dat?

Last Updated: July 30, 2024By Tags:

Het geven van borstvoeding is een speciaal moment tussen jou en je kleintje. Misschien wil je deze intieme periode zo lang mogelijk laten duren.

Als je hebt gekozen voor borstvoeding, komt er echter een moment waarop je moet stoppen. Hoe lang je borstvoeding geeft, is helemaal aan jou.

Of je nu kiest voor 3 maanden, 6 maanden of meerdere jaren, het afbouwen van borstvoeding is een belangrijk proces.

Wanneer en hoe je het beste kunt beginnen met het afbouwen van borstvoeding, lees je in dit artikel.

Stoppen met borstvoeding

Borstvoeding heeft veel voordelen voor jou en je baby. De WHO raadt aan om je baby in ieder geval de eerste 6 maanden na de geboorte borstvoeding te geven.

Zelfs na het stoppen hebben de voordelen nog steeds effect. Borstvoeding kan bijvoorbeeld de kans op infectieziektes verminderen.

Er zijn verschillende redenen om te stoppen met borstvoeding, zoals:

  • De borstvoeding is niet meer voldoende voor je kleintje.
  • Borstvoeding geven is pijnlijk.
  • Het is lastig te combineren met werken.
  • Je moet medicatie gebruiken die schadelijk is voor je baby.
  • Je kunt plotseling langere tijd niet bij je kleintje zijn.

Wanneer kun je afbouwen met borstvoeding?

In sommige gevallen moet je om gezondheidsredenen direct stoppen met borstvoeding, maar meestal stop je niet abrupt. Het is beter om borstvoeding langzaam af te bouwen. Maar wanneer is het juiste moment?

Er is geen specifiek goed moment; jij voelt zelf het beste aan wanneer de tijd rijp is. Hoe lang je borstvoeding wilt geven, is helemaal aan jou.

Wat je omgeving zegt of vindt, is niet belangrijk. Doe wat goed voelt voor jou en je baby. Veel moeders beginnen met afbouwen wanneer hun kind start met vaste voeding, meestal rond de leeftijd van 6 maanden.

Naast de vaste voeding blijft je baby borstvoeding drinken, wat nog lange tijd de belangrijkste voedingsbron blijft.

Je kunt er ook voor kiezen om eerder dan 6 maanden te stoppen met borstvoeding en over te gaan op kunstvoeding, om verschillende redenen.

Overgaan op kunstvoeding vóór 6 maanden

Als je eerder wilt of moet stoppen met borstvoeding dan de aanbevolen 6 maanden, kun je beginnen door één borstvoeding te vervangen door een flesvoeding. Start bij voorkeur midden op de dag.

Het is handig als je partner, een vriend of een familielid deze voeding geeft, omdat baby’s de geur van moedermelk kunnen ruiken. Zorg ervoor dat jij in een andere ruimte bent tijdens het geven van de flesvoeding.

Zodra je kindje één jaar oud is, kun je overstappen op koemelk. Blijf de borstvoeding geleidelijk afbouwen totdat je kindje volledig kunstvoeding krijgt.

Overgaan op vaste voeding na 6 maanden

Als je na 6 maanden wilt stoppen met borstvoeding, kun je beginnen door één borstvoeding te vervangen door vaste voeding. Start wederom midden op de dag en laat iemand anders, zoals je partner of een familielid, deze voeding geven.

Je baby associeert jou namelijk met borstvoeding als hij honger heeft. Bouw de borstvoeding geleidelijk af totdat je kindje volledig gevoed wordt met vaste voeding en andere dranken.

Je zult merken dat je kindje steeds minder behoefte aan borstvoeding heeft. Stop als laatste met de nachtvoeding.

Tegen de tijd dat je kleintje één jaar is, zal hij nog maar een paar keer per dag borstvoeding drinken naast de vaste voeding die hij eet.

Hoe lang duurt het afbouwen van borstvoeding?

Als je na een paar weken stopt met borstvoeding, zal de melkproductie vaak binnen enkele dagen stoppen. Heb je langere tijd borstvoeding gegeven, dan heeft je lichaam wat meer tijd nodig om aan het afbouwen te wennen.

Zodra je lichaam gewend is aan de nieuwe situatie, kun je een ander borstvoedingsmoment vervangen door kunstvoeding of vaste voeding. Doe dit bij voorkeur in een ander dagdeel.

Dit proces herhaal je totdat alle borstvoedingen zijn vervangen. Hoe lang het afbouwen duurt, verschilt per moeder.

Het hangt af van of je helemaal wilt stoppen met borstvoeding of geleidelijk wilt afbouwen terwijl je kindje steeds meer vaste voeding krijgt.

Omgaan met gespannen borsten tijdens het afbouwen

Het is het beste om borstvoeding geleidelijk af te bouwen om problemen zoals stuwing, verstopte melkkanaaltjes of borstontsteking te voorkomen.

Tijdens het afbouwen kunnen je borsten vol en gevoelig aanvoelen. Dit is normaal, omdat je lichaam moet wennen aan het nieuwe ritme.

Als je last hebt van spanning, kun je een klein beetje afkolven om de druk te verlichten. Doe dit alleen om de ergste druk te verminderen, zonder de melkproductie te stimuleren.

Je lichaam heeft een paar dagen tot soms enkele weken nodig om zich aan te passen aan de nieuwe situatie.

Langzaam afbouwen helpt om lichamelijke ongemakken te minimaliseren, hoewel het emotioneel gezien lastig kan zijn.

Probeer het borstvoedingsmoment te vervangen door andere intieme activiteiten, zoals samen knuffelen of een spelletje spelen.

Op verzoek voeden tijdens het afbouwen

Tijdens de afbouwperiode zal je kindje anders gaan drinken, zelfs op momenten dat hij nog borstvoeding krijgt. Hij zal waarschijnlijk korter en minder vaak aan de borst willen drinken.

Wil je je baby zolang mogelijk op verzoek blijven voeden? Dan kun je vaste voeding als extraatje aanbieden.

Naarmate je kleintje meer interesse krijgt in vaste voeding, zal de behoefte aan borstvoeding geleidelijk afnemen.

Dit proces verloopt natuurlijk en stelt je in staat het afbouwen precies af te stemmen op jullie behoeften.

Afbouwschema voor borstvoeding

Het afbouwen van borstvoeding doe je door één voeding per keer te vervangen door kunstvoeding of vaste voeding.

Sommige kinderen passen zich hier moeiteloos aan, terwijl anderen meer tijd en geduld nodig hebben om aan deze verandering te wennen.

Voeding Week 1 Week 2 Week 3 Week 4 Week 5 Week 6 Week 7 Week 8
1e Borst Borst Borst Borst Borst Borst Fles Fles
2e Borst Fles Fles Fles Fles Fles Fles Fles
3e Borst Borst Borst Fles Fles Fles Fles Fles
4e Borst Borst Borst Borst Borst Fles Fles Fles
5e Fles Fles Fles Fles Fles Fles Fles Fles
6e Borst Borst Borst Borst Fles Fles Fles Fles
7e Borst Borst Fles Fles Fles Fles Fles Fles
8e   (nacht) Borst Borst Borst Borst Borst Borst Borst Fles

Blijf op de hoogte

Mis geen enkel artikel meer, schrijf je in en blijf op de hoogte!

About the Author: Michelle Marits

Michelle Marits
Michelle Marits is een toegewijde moeder en ervaren blogger met een passie voor alles wat met baby's en kinderen te maken heeft. Met een achtergrond in pedagogiek en een rijke ervaring als moeder, deelt ze waardevolle inzichten, praktische tips en oprechte verhalen over het ouderschap. Van voeding en opvoeding tot spel en ontwikkeling, Michelle's blogartikelen zijn een bron van steun en inspiratie voor ouders op zoek naar advies en herkenning in de prachtige, maar soms uitdagende reis van het opvoeden van kinderen.

Leave A Comment