Hoeveel moet je baby of kind drinken per dag?
Sommige kinderen zijn dol op drinken, terwijl anderen wat minder lijken te drinken. Maar wat is eigenlijk normaal en gezond? Wat is de minimale hoeveelheid vocht die een baby of kind elke dag zou moeten binnenkrijgen? En hoe verandert dit tijdens warm weer?
Hoeveel moet je baby drinken?
Je baby geeft zelf aan wanneer en hoeveel hij wil drinken, ongeacht of dit via borstvoeding, flesvoeding of een combinatie van beide is. De maag van een baby is klein, dus per keer kan hij slechts een beperkte hoeveelheid melk drinken. Vooral in de beginfase heeft je baby daarom regelmatig behoefte aan melk.
Daarnaast kan het zijn dat je baby zowel uit honger als dorst wil drinken; melk dient immers als zowel voeding als hydratatie. Door op verzoek te voeden – je baby geeft dus zelf aan wanneer hij wil drinken en hoeveel – is de kans klein dat een kind te weinig binnenkrijgt.
Hoe weet je of je baby genoeg drinkt?
In de eerste weken kun je erop vertrouwen dat je baby voldoende melk binnenkrijgt als hij ongeveer zes natte luiers en twee tot vijf keer ontlasting heeft per 24 uur. Na deze periode is een goede indicatie voor voldoende voeding dat je baby goed groeit, levendig is en ongeveer zes natte luiers per dag heeft. Baby’s die borstvoeding krijgen, hebben doorgaans minder vaak ontlasting dan baby’s die flesvoeding krijgen. Na zes weken wordt het aantal keren ontlasting minder relevant. Vanaf dat moment zijn de darmen meestal in staat om de moedermelk volledig te verteren, waardoor er minder afvalstoffen overblijven.
Mocht je twijfelen of je baby genoeg drinkt, aarzel dan niet om contact op te nemen met het consultatiebureau. Bij borstvoeding kun je ook advies vragen aan een lactatiekundige. Op de website van de Nederlandse Vereniging van Lactatiekundigen (NVL) vind je een lactatiekundige bij jou in de buurt.
Wanneer begin je met water geven?
Gedurende de eerste 6 maanden voorziet melkvoeding je baby van voldoende vocht en is extra water niet noodzakelijk. Vanaf de leeftijd van 6 maanden ga je geleidelijk over van borst- of flesvoeding naar vaste voeding. Vanaf dat moment is het goed om je baby ook water te geven, of lauwe (vruchten)thee zonder toegevoegde suikers.
Hoeveel moet je kind drinken?
Vanaf de eerste verjaardag van je kind heeft hij ongeveer één liter vocht per dag nodig, wat neerkomt op vijf tot zeven bekers, inclusief melk.
Na het eerste jaar kun je overstappen van opvolgmelk naar gewone magere of halfvolle melk. Mocht je kind moeten wennen aan de nieuwe smaak, kun je beginnen met een mix van beide soorten melk. Geleidelijk verhoog je de hoeveelheid gewone melk en verminder je de opvolgmelk. Een kind tussen 1 en 4 jaar heeft dagelijks ongeveer 300 milliliter (twee bekers) melk(producten) nodig. Melk is voornamelijk van belang voor de calcium en de vitamine B2 en B12 die het bevat.
Geef je nog borstvoeding? Dit kun je voortzetten zolang jij en je kind dit prettig vinden. Als je kind nog regelmatig borstvoeding krijgt, heeft hij minder behoefte aan andere melkproducten zoals magere of halfvolle koemelk of yoghurt. De exacte hoeveelheid melkproducten hangt af van de rest van zijn voeding en vochtinname. Voor kinderen met een koemelkallergie zijn sojadrinks verrijkt met calcium en vitamine B12 een geschikt alternatief.
Wat kan je jouw kind te drinken geven?
Naast de twee bekers gewone melk hoeft een dreumes of peuter dus slechts vier bekers water te drinken om de dagelijks aanbevolen hoeveelheid van een liter vocht te bereiken. Je kunt naast water ook kiezen voor slappe, lauwe (vruchten)thee.
Frisdranken en sappen bevatten veel suiker, wel vier suikerklontjes per glas. Ook limonadesiroop en diksap zijn erg zoet. Light-frisdranken bevatten geen suiker, maar wel vaak zoetstoffen en fruitzuren. Het zuur in (light) frisdrank kan het tandglazuur aantasten, wat schadelijk is voor het gebit van je kind. Bovendien hebben jonge kinderen de calorieën uit suikerrijke dranken niet nodig. Integendeel, het gebruik van suikerhoudende dranken verhoogt de kans op overgewicht.
Hoeveel drinken voor kinderen boven de 4 jaar?
Kinderen die naar de basisschool gaan, hebben dagelijks 1 tot 1,5 liter vocht nodig, waarvan 300 ml uit melkproducten bestaat voor kinderen van 4 t/m 8 jaar en 450 ml voor kinderen van 9 t/m 13 jaar. Water is de beste keuze voor je kind. Het is raadzaam om zoete drankjes te vermijden. Als je toch besluit om ze eens te geven, beperk dan sap, diksap, limonade en frisdrank tot niet meer dan eens per week. En zoete dranken zonder suiker (zoals light limonadesiroop) niet meer dan eens per dag.
Je kunt water aantrekkelijker maken met deze leuke suggesties:
- Voeg aan een kan water muntblaadjes of komkommer toe. Versier een glas water ook eens met een schijfje sinaasappel of citroen. Een paar fruitstukjes volstaan. Omdat fruitzuren het gebit van je kind kunnen aantasten, is het beter om niet te vaak water met fruit aan te bieden.
- Gebruik een vrolijk rietje of kleurig parasolletje.
- Voeg kindvriendelijke ranja toe zonder toegevoegde suikers.
- Vries ijsklontjes in met een blaadje munt of basilicum erin. Of met fruit, zoals frambozen, stukjes druif of blauwe bessen. Voeg het ijsklontje toe aan een glas water.
Hoeveel extra vocht heeft je kind nodig bij warm weer?
Tot 6 maanden
Tijdens warm weer heeft je baby vaker behoefte aan drinken omdat, net als jij, hij meer vocht verliest door te zweten. Als je je baby flesvoeding geeft, kun je eventueel extra een paar lepeltjes water geven tussen de voedingen door. Bij borstvoeding is het belangrijk dat jij zelf genoeg drinkt (minstens 2 liter). Baby’s die enkel borstvoeding krijgen, hebben geen extra water nodig bij warm weer. Dit kan zelfs ongewenst zijn, omdat je baby dan mogelijk minder melk drinkt. Moedermelk wordt automatisch wat wateriger bij warm weer. Leg je baby gewoon wat vaker aan.
6 maanden tot 1 jaar
Als je baby ouder is dan 6 maanden, kun je extra water aanbieden uit een beker. Als je borstvoeding geeft, verhoog dan je eigen vochtinname of bied je baby ook wat water aan uit een beker. Dit helpt je baby om te wennen aan het drinken van water uit een beker.
Dreumesen en peuters
Vanaf de eerste verjaardag heeft je kind, zoals eerder vermeld, ongeveer een liter vocht per dag nodig. Bij warm weer is het aan te raden extra water of slappe, lauwe thee te geven. Aan de hand van het aantal luiers of de kleur van de urine kun je controleren of je kind voldoende drinkt. Er zouden minimaal vier natte luiers per 24 uur moeten zijn (ze hoeven niet allemaal even verzadigd te zijn, maar er moet wel geplast zijn).
Hoeveel moeten oudere kinderen drinken?
Net als jongere kinderen verliezen kleuters en oudere kinderen vocht door transpiratie bij warm weer. Hun lichaamstemperatuur kan ook oplopen als ze actief zijn en spelen in de warmte. Kinderen in de basisschoolleeftijd hebben dagelijks 1 tot 1,5 liter vocht nodig. Bij warm weer is het een goed idee om je kind vaker een bekertje water te geven.
Hoe kan je uitdroging herkennen?
Wanneer je kind koorts heeft, houd je natuurlijk extra toezicht. Maar het is ook belangrijk om alert te zijn op andere symptomen die eigenlijk nog belangrijker kunnen zijn. Signalen van uitdroging omvatten:
- Sufheid en weinig energie
- Niet geplast hebben voor een halve dag (geen natte luier)
- Een droge mond
- Een versnelde ademhaling
- Een snelle hartslag
- Ingezonken ogen
- Koude armen en benen
- Huid die langzaam terugvalt als je deze tussen twee vingers optilt
Zolang je kind goed drinkt, regelmatig plast (of natte luiers heeft), of nog tranen heeft bij het huilen, hoef je je minder zorgen te maken over uitdroging.
Extra vocht als je kind ziek is
Wanneer je baby of kind ziek is, is het essentieel alert te zijn op uitdroging. Dit kan voorkomen wanneer je kind door ziekte minder drinkt of meer vocht verliest door symptomen zoals koorts of diarree. Vooral bij jonge kinderen is het risico op uitdroging hoger. Uitdroging kan serieuze gevolgen hebben, dus preventie is cruciaal. Hier zijn enkele aanbevelingen:
- Als je kind moeite heeft met drinken, probeer dan de flesvoeding iets te verdunnen met water of drink zelf meer als je borstvoeding geeft.
- Naast de normale voedingen kun je je kind ook wat water uit een flesje aanbieden. Regelmatig een paar kleine slokjes kan al voldoende zijn.
- Bij overmatig overgeven of waterige diarree kan ORS een uitkomst bieden. Dit is verkrijgbaar bij de apotheek of drogist en bevat een mengsel van zouten en suikers om uitdroging tegen te gaan.
- Ziekte, misselijkheid, en braken maken het moeilijk voor je kind om genoeg te drinken. Probeer je kind dan kleine hoeveelheden vocht te geven, zoals elke 5 minuten een of twee eetlepels. Een waterijsje kan ook helpen om geleidelijk wat vocht binnen te krijgen.
- Bij koorts en het bijbehorende zweten is het belangrijk dat het lichaam warmte kwijt kan. Kleed je kind in dunne, loszittende kleding. Een katoenen laken in bed is vaak al genoeg.
Door deze stappen te volgen, help je het risico op uitdroging bij je kind te verkleinen.
Wanneer naar de huisarts?
Als je kind ziek is en weinig natte luiers heeft (bijvoorbeeld een halve dag niet heeft geplast) of als hij zich futloos voelt, is het raadzaam om contact op te nemen met de huisarts. Dit advies geldt eveneens als je kind jonger is dan twee jaar en meer dan een dag last heeft van diarree. Voor een kind ouder dan twee jaar wordt aanbevolen om bij aanhoudende diarree langer dan drie dagen de huisarts te raadplegen. Als je kind veel overgeeft of langdurig koorts heeft (boven de 38 graden), is het ook verstandig om de dokter te bellen. Ondanks voldoende vochtinname kan je kind namelijk toch uitdrogen.
Blijf op de hoogte
Mis geen enkel artikel meer, schrijf je in en blijf op de hoogte!